Annonce
Erhverv

HR-koordinator giver high five til unge på kanten: Når dommen er afsonet, skal man ikke blive ved med at lide under det

Når et ungt menneske har udstået sin straf og sagt farvel til et liv på kanten, må virksomhederne give dem en fair chance, synes Krista Hebsgaard Justesen, der er HR-koordinator hos Jydsk Aluminium Industri. Foto: Thomas Maxe
Hos Jydsk Aluminium Industri er medarbejdernes evner og menneskelige kvalifikationer vigtigere end fortiden.
Annonce

HERNING: Aluminium smelter ved en temperatur på 750 grader, så der er en god varme i støberiet hos Jydsk Aluminium Industri.

Humoren er også lun, og de muntre bemærkninger flyver gennem luften, mens HR-koordinator Krista Hebsgaard Justesen viser rundt i produktionslokalerne.

220 ansatte arbejder i tre skift, de fleste af dem i blåt arbejdstøj. Men bag uniformerne er mennesker, der er lige så forskellige som alle andre: Nogle har mørkt hår, nogle lyst hår, og nogle har ikke så meget tilbage.

En håndfuld ansatte har også en plettet straffeattest, men det er ingen hindring for at udføre et stykke ærligt arbejde.

- Når retsvæsenet har givet en dom, og den er afsonet, så skal man ikke blive ved med at lide under det. Det har aldrig været et tema for os, og her søger de på lige vilkår med alle andre. Vi er optaget af at få gode medarbejdere, og det er de, siger Krista Hebsgaard Justesen.

Det tager tid at lære nye medarbejdere op, så det er vigtigt for Jydsk Aluminium Industri at finde medarbejdere, som er motiverede og har lyst til at blive længe.

- De her mennesker kan godt huske konsekvensen af deres gamle liv, og hvor træls det var at sidde oppe hele natten og spille computer, når man ikke havde noget at lave. De higer efter anerkendelse og er meget ivrige for at vise, at de kan noget. Og vi mærker en stor loyalitet over for arbejdspladsen, fordi de gerne vil gengælde tilliden, forklarer HR-koordinatoren.

Annonce

Ret til privatliv

Det er kun direktøren og HR-koordinatoren, der ved, hvem af de ansatte, der tidligere har levet på kanten af loven. For alle andre er det bare en kollega. Hverken mere eller mindre.

- Vi har en pligt til at beskytte deres ret til privatliv, så jungletrommerne ikke lyder blandt kollegerne, men helt overordnet handler det om værdier: Alle mennesker har krav på at blive behandlet ordentligt og retfærdigt.

- Jeg spørger heller aldrig om, hvad de er dømt for. Faktisk vil jeg helst ikke vide det, for så kan jeg med god samvittighed sige til de andre: ”Det ved jeg ikke”, siger Krista Hebsgaard Justesen.

High Five Fonden

 • High Five har siden 2006 arbejdet for at skaffe job- og uddannelsespladser til unge, der er i fare for marginalisering på grund af kriminalitet.
 • Bag initiativet står High Five Fonden, som er finansieret af satspuljemidler.
 • High Five hjælper primært unge mellem 15 og 30 år med at finde job, eventuelt læreplads. Ikke praktik, men ordinære job på almindelige løn- og ansættelsesvilkår.
 • High Five udvælger unge og matcher dem med et netværk af virksomheder og støtter de unge både før og efter ansættelse. Man rådgiver også pårørende efter behov.
 • Betingelsen for at få hjælp er, at man har lagt det kriminelle liv bag sig, er stoffri, har styr på sin boligsituation og er højt motiveret for at skabe sig en ny fremtid.
 • Det er gratis for virksomheder og alle andre at få hjælp og rådgivning fra High Five-konsulenterne, som dækker hele landet.
 • Hjemmeside: www.highfive.net

Kontakten med unge, som har været på vej ud på et skråplan, kom i stand for to år siden via fonden bag ”High Five”. 12 medarbejdere er siden blevet henvist via High Five, og flertallet er stadig ansat.

- Det gør faktisk mit arbejde nemmere, for jeg ved, at når Ole fra High Five anbefaler en medarbejder, så er forarbejdet gjort: Her er en ung mand, der kan finde ud af at stå op om morgenen, har styr på sin hverdag med bolig og at få købt ind til madpakken, og som er højt motiveret for at passe sit arbejde, siger hun.

Annonce

Behov for hjælp

Ole fra High Five er konsulent Ole Søndergaard. Efter 20 år som politibetjent har han dedikeret sit arbejdsliv til socialpædagogiske indsatser for at hjælpe unge, de seneste fem år som konsulent for High Five.

- Det er en fantastisk følelse, når jeg møder en ung, der for eksempel er i gang med et bandeexit-forløb og faktisk gerne vil væk fra et liv med bander eller en ung, som efter et liv med kriminalitet gerne vil have hjælp til at komme i arbejde eller uddannelse, fortæller Ole Søndergaard.


Arbejdsgiverne er meget bekymrede og ser på straffeattesten frem for på mennesket. Derfor er der behov for nogen, som gør noget ekstra.

Ole Søndergaard, forhenværende politibetjent og konsulent for High Five Fonden


Han kunne godt ønske, at vi som samfund var lidt bedre til at tilgive, når dømte har udstået deres straf og gerne vil tilbage på ret køl.

- Arbejdsgiverne er meget bekymrede og ser på straffeattesten frem for på mennesket. Derfor er der behov for nogen, som gør noget ekstra, siger Ole Søndergaard.

Både for den unge, for arbejdsgiveren og for High Five-konsulenten er det forbundet med ”en enorm tilfredsstillelse”, når det lykkes at hive nogen tilbage fra kanten. Og tag ikke fejl: Det er en hamrende god forretning for samfundet.

- Organisationen ”Økonomer uden grænser” har regnet på det for os. Der en besparelse på mellem 14 og 21 millioner kroner, hvis vi får et ungt menneske drejet væk fra en kriminel løbebane og i stedet gør ham selvforsørgende, fortæller Ole Søndergaard og minder om, at den menneskelige gevinst slet ikke kan gøres op i penge.

Annonce

Ikke for alle

Det er dog ikke alle virksomheder, som er velegnede til at hjælpe unge godt på vej.

- Man må ikke tro, at det her gælder om at få gratis eller billig arbejdskraft. Vi formidler ikke praktik – det er ordinær ansættelse med ordnede lønforhold. Og man skal vide, at det lykkes ikke altid, og der kan være skuffelser undervejs. Men når det lykkes, så giver det så meget tilbage, og du får en langt bedre medarbejder, som vil anstrenge sig for at vise sin glæde over at have fået en ny chance i livet, siger Ole Søndergaard.

Jydsk Aluminium Industri

 • Jydsk Aluminium Industri støber gods i aluminium, blandt andet dele til biler, motorcykler, el-biler, marine-motorer og komponenter til højspændingsindustri.
 • Virksomheden ligger i Herning og kunne sidste år fejre 75 års jubilæum.
 • Siden august har Jydsk Aluminium Industri ansat 30 nye medarbejdere.
 • Der er lige nu 220 ansatte, som arbejder i tre skift.
 • Aktuelt er der 10 ledige stillinger for både faglærte og ufaglærte operatører.

Nogle kunne måske føle sig fristet til at gå ind i et samarbejde for at få god PR. Det var ikke tilfældet for Jydsk Aluminium Industri.

Faktisk har Erhverv+ måttet kæmpe for at få lov til at komme på besøg, og der er aftalt en række betingelser for interviewet.

- Vi ønsker ikke at udstille nogen. Vores interesse er blot at vise, at der er gode jobmuligheder hos os, uanset om man har ren straffeattest eller ej, siger Krista Hebsgaard Justesen.

Og muligheder er der nok af: Jydsk Aluminium Industri har skabt 30 nye job siden august.

Der er lige nu yderligere 10 ledige stillinger, både for faglærte og ufaglærte.

Jydsk Aluminium Industri i Herning beskæftiger 220 ansatte. En håndfuld af dem har en plettet straffeattest, men det er ikke noget problem for virksomheden. Foto: Thomas Maxe
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce