SKJERN: Ledigheden i Ringkøbing-Skjern Kommune er helt nede omkring halvanden procent. Det vil man normalt betegne som ”fuld beskæftigelse”, og oplevelsen hos virksomhederne er da også, at køen af ledige er væk.
Derfor går den vestjyske kommune målrettet efter at tiltrække tilflyttere, blandt andet gennem erhvervsrådets tilflytterjob-ordning, fortæller erhvervskonsulent Susanne Trip Nielsen, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd:
- Oprindeligt havde vi som så mange andre et ”ægtefælle-netværk”, hvor vi hjalp med at finde et job til partneren, når nogen var flyttet til området for at arbejde. Men vi syntes ikke, det var helt dækkende, for vi vil jo også gerne hjælpe singler med at etablere sig i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Bruger netværk aktivt
Vejene til at matche tilflyttere med ledige stillinger går ad flere kanaler.
- Nogle ansøgere vælger selv at uploade deres CV på hjemmesiden Flytmodvest.dk. Så samler vi op, og cirka hver anden eller tredje uge udsender vi en nyhedsmail til vores virksomhedsnetværk, hvor vi gør opmærksom på de nye kandidater med link til deres CV, og så er vores rolle udspillet. Vi er ikke et egentligt jobformidlingsbureau, forklarer Susanne Trip Nielsen.
Andre gange er det en mere opsøgende rolle, som enten kommunen, erhvervsrådet eller andre organisationer og netværk står bag.
- Vi gør meget ud af at fortælle studerende om mulighederne. Når de begynder at tænke på job- og karrieremuligheder, så er vi der og fortæller, at ”det kan vi lige hjælpe dig med”, og så kan vi gøre dem opmærksomme på, at der faktisk også findes nogle spændende virksomheder i Vestjylland, siger erhvervskonsulenten.
Charmeoffensiven er rettet både mod vestjyder, som er rejst østpå for at studere og forhåbentlig vender snuden hjemad for at arbejde, men også mod andre, som endnu ikke har opdaget Vestjylland.
- De fleste er nogle, som gerne vil vende hjem igen, fordi de ønsker at flytte tættere på familie. Men der er faktisk også nogle, som gerne vil tættere på naturen eller ganske enkelt har opdaget, at man får mere for pengene i Ringkøbing-Skjern, især når man skal finde en bolig, fortæller Susanne Trip Nielsen.
Vil du til Vestjylland?
En af de virksomheder, som fandt sig en ny medarbejder uden for kommunegrænsen er Hotel Skjern, som har lidt under to år med corona i mere end én forstand.
- Nedlukningerne har desværre betydet, at mange i restaurationsbranchen er søgt over i andre brancher: Kokkene er forsvundet til kantiner, hvor de ofte kan få mere attraktive arbejdstider, og andre har skiftet fag, siger Christian Rasmussen, som ejer Hotel Skjern og den tilhørende ”Restaurant Stuen Th.”
Han kontaktede et lokalt rekrutteringsbureau for at få hjælp til at finde en ny tjener og receptionist. Og der kom da også ansøgninger udefra, men han erkender, at ansøgningerne bliver læst på en lidt anden måde.
- Jeg har oplevet, at en kok var ansat på en Michelin-restaurant i Singapore, men søgte job hos os. Man kan nok ikke undgå at blive lidt skeptisk: ”Hvorfor vil sådan én som ham søge job på vestkysten?” Erfaringen er desværre også, at det sjældent bliver til noget. Mange har ikke gjort sig klart, hvor Skjern ligger henne, og hvad afstandene er til større byer, siger Christian Rasmussen.
Og så alligevel, for der er også en helt modsatrettet tendens:
- Corona har betydet, at det, der før var betegnet som ”udkant”, bliver mødt med en anderledes positiv opfattelse: Her er plads og natur. Det så vi også hos gæsterne, og vi havde næsten fuld belægning hele sommeren fra især danske turister, fortæller hoteldirektøren.
Ærlighed rækker længst
Hotel Skjern endte med at finde sin nye tjener og receptionist i Aalborg, Elin, som har en professionsbachelor i International Hospitality Management.
- Hun var meget ærlig i sin ansøgning og fortalte, at hun gerne ville til Vestjylland, og hun virkede også realistisk omkring, hvad det vil sige at skulle flytte til en ny landsdel. Nu får vi ikke så mange ansøgninger, men hende ville jeg helt sikkert gerne møde. Og det endte altså med, at vi ansatte hende for cirka et halvt år siden, siger Christian Rasmussen, som er glad for sin nye medarbejder.
Christian Rasmussen, direktør for Hotel SkjernDet personlige betyder utrolig meget især hos os [...] og derfor møder vi helst så mange ansøgere som muligt ansigt-til-ansigt.
Hans bedste råd er at være realistisk i vurderingen af tilflyttere og at være ærlig over for sig selv om fordomme, som helt naturligt kan opstå.
- Det er meget vanskeligt at vurdere mennesker ud fra en skriftlig ansøgning. Jeg har fået to linjer i en sms fra en kok, som viste sig at være fagligt dygtig. Og jeg har fået meget velskrevne ansøgninger med flot CV – som ansøgeren altså havde fået hjælp til at skrive. Det personlige betyder utrolig meget især hos os, som er et ”boutique hotel”. Vi er ikke en del af en kæde, så det personlige præg er vigtigt for os, og derfor møder vi helst så mange ansøgere som muligt ansigt-til-ansigt. Det giver det bedste indtryk, siger Christian Rasmussen.
Skulle nogen længes efter en ny tilværelse med fast arbejde og lave boligudgifter i Vestjylland er der muligheder på www.flytmodvest.dk (Ringkøbing-Skjern Kommune), på Lemvig-Facebooksiden ”Job i Vest”, på www.flyttilholstebro.dk eller på www.lydensby.dk (Struer Kommune).