Annonce
Erhverv

Holstebro-firma har 3D-scannet Glyptoteket

Stiven Schmidt har skabt en forretning ved at scanne især bygninger. Det hjælper blandt andet arkitekter med bedre grundlag for planlægning af renovering. Arkivfoto: Johan Gadegaard
23.000 kvadratmeter udstillingslokaler er laserscannet af Modelhuset, som ser en gylden fremtid i 3D-arkitekttegninger, Virtual Reality og printede 3D-modeller.

HOLSTEBRO: Ny Carlsbjerg Glyptoteket i København danner ramme om mere end 10.000 kunstskatte fra oldtiden over renæssancen til jævnlige udstillinger af mere moderne kunst.

De smukke glaskupler giver mulighed for at opleve kunsten i dagslys, og nu er de 23.000 kvadratmeter udstilling også bevaret digitalt for eftertiden. Stiven Schmidt, indehaver af Modelhuset i Holstebro, har 3D-scannet hele Glyptoteket, dels for at dokumentere den historiske bygning, dels for at gøre det nemmere at vedligeholde og renovere de fredede bygninger.

Stiven har specialiseret sig i laseropmåling til brug for 3D-modeller, både fysiske og digitale modeller.

- Byggeriet er et kunstværk i sig selv. Der fandtes ikke nogen gode tegninger, så arkitekten ønskede at få en 3D-model at projektere efter. Jeg lavede en test, hvor vi registrerede noget af bygningen. Det, syntes de, så fint ud, og efter at have aftalt prisen, fik jeg opgaven, fortæller Stiven Schmidt.

Lokalerne blev scannet i meget høj opløsning og i farver. Det tog lang tid.

- Det tog fire måneder at scanne det hele. Laserscanneren sidder på en trefod, og så ”skyder” den punkter ud, som til sammen danner et XYZ-koordinatsystem. På den måde rammer man alt i rummet, selv de mindste detaljer, og det kan bruges til både 3D-foto og tegninger, og når alle data er samlet, kan man tage en virtuel gåtur gennem museet, forklarer Stiven Schmidt.

Stiven Schmidt

Det er en stor fordel at have haft fingre i et stykke værktøj, når man beskæftiger sig med byggeri. Det har Stiven Schmidt, som efter at have gennemført en lederuddannelse i Forsvaret, fik svendebrev som tømrer.

Planerne om at læse videre til ingeniør blev sat på standby, da et byggeboom skabte mangel på håndværkere, så han arbejdede i et par år som sjakbajs på byggerier i Vejle-området og på Sjælland, inden turen gik til Norge.

Det blev til tre år i Norge, hvor Stiven Schmidt blandt andet byggede for storentreprenøren NCC og fungerede som leder for 30-40 håndværkere. Paradoksalt nok, så knoklede Stiven i Norge, mens hans norskfødte kone gik hjemme i Holstebro, så da det norske byggeboom kølede af, vendte han hjem og arbejdede i knap fire år som HTH-køkkensælger i Herning og Holstebro.

Drømmen om at blive selvstændig begyndte med et hobbyfirma, der solgte reservedele til veteranbiler, men efterhånden voksede det nye firma, Modelhuset, stille og roligt fra bijob til fuldtidsjob.

Modelhuset begyndte med at levere laserudskårne plastmodeller af bygninger. I dag kan firmaet stadig levere både klassiske arkitekt-modeller og meget detaljerede modeller af byggerier, dels baseret på computermodeller, dels baseret på 3D-scanninger.

Firmaet har blandt andet scannet 23.000 kvadratmeter på Glyptoteket i København som et vigtigt led i at dokumentere den kulturhistoriske perle, så bygningerne kan blive renoveret så skånsomt som muligt.

Foruden scanninger og modelbyggeri er virtual reality og 3D-visualiseringer et voksende forretningsområde.

Læs mere om modelhuset på www.modelhuset.dk

Publikum gik i vejen

Som en særlig udfordring for Modelhuset foregik scanningen, mens Glyptoteket holdt åbent for publikum.

- Den første test foregik, mens der ikke var ret mange gæster, og vagterne var flinke til at holde publikum på afstand. Men i sommerferien er der 5-6000 gæster om dagen, så jeg mødte klokken syv og scannede tre-fire timer, og så gik jeg for eksempel i kælderen og arbejdede på andre opgaver, og så kunne jeg fortsætte i udstillingslokalerne fra 18-21 om aftenen, siger Stiven Schmidt.

Det duede nemlig ikke midt på dagen, fandt han ud af.

- Mange spurgte interesseret til projektet, men nogle gæster kom desværre også til at sparke til trefoden, eller også stillede de sig simpelthen op og gloede lige ind i scanneren – og så var det jo dem, og ikke bygningen, der blev scannet. Der var også et enkelt par, nogle udenlandske turister, som simpelthen nægtede at flytte sig. De havde betalt for entreen, så de mente, at de havde ret til at være der, fortæller han og trækker på skuldrene, smiler og tilføjer, at ”så måtte jeg jo bare scanne det område forfra senere”.

Annonce

Et kunstværk i sig selv

Fire måneders detaljeret scanning lyder måske ikke så spændende, men for Stiven Schmidt var det en stor oplevelse af gå rundt i brygger Jacobsens gamle glypotek, midt mellem alle kunstværkerne.

- Jeg har altid været meget bygningsinteresseret, og Glyptoteket er jo et kunstværk i sig selv. Man ser ikke de her udsmykninger og ”krummelurer” på moderne byggeri, og jeg havde det som at betragte et maleri: Hver gang du ser det, får du øje på en ny og fascinerende detalje. Tænk engang, at man ikke blot beklædte bygningen med granit; nej, det var hele blokke – og kæmpe marmorsøjler – som blev fragtet til København for over 100 år siden. Og så synes jeg, det er fedt, at Jacobsen insisterede på, at Glyptoteket skulle være en gave til folket, så han stillede som betingelse, at der skulle være gratis adgang én gang om ugen – og det er der stadigvæk, siger Stiven Schmidt.

Det tog fire måneder at 3D-scanne de 23.000 kvadratmeter udstilling på Glyptoteket i København. Foto: Modelhuset
Annonce

Fra modeller til scanning

Modelhuset begyndte oprindeligt med at sælge egentlige modeller – 3D-printede, laserudskårne plastikmodeller af bygninger, leveret til eksempelvis arkitekter og bygherrer, som havde behov for at vise et kommende byggeri frem.

Efter få år er laserscanningerne af eksisterende byggeri blevet en større del af opgaveporteføljen, og ikke kun for at registrere og dokumentere historiske og fredede bygninger.

- Ejendomsmæglerne er allerede begyndt at bruge 360-graders billeder og 3D. Du kender det også fra køkkendesignere. Jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at se meget mere af det, siger Stiven Schmidt, som lige nu arbejder på et stort VR-projekt (VR = Virtual Reality, altså en slags interaktiv 3D-film, red.)

Annonce

Kræver meget plads

En af barriererne for større udbredelse af tredimensionelle digitale visualiseringer er, at det kræver en hulens kraftig computer og en gigantisk lagerkapacitet. Og det er altså kun eksperterne som Modelhuset, der råder over den slags udstyr.

- Da jeg scannede Glyptoteket i høj opløsning og farver, kunne jeg sidde med 2400 datafiler. De mange opmålede laserpunkter har ikke den store værdi, hvis det bare er en ”sky” af data, så jeg skulle redigere det sammen til billeder. Det kunne betyde, at man – selv på en meget, meget kraftig computer – skulle vente flere timer efter at have sat den i gang med at sætte data sammen, siger Stiven Schmidt.

Baseret på erfaringerne med det store projekt har han sin teknik til laserscanning, og så har han investeret i mere computerudstyr. Så nu er Modelhuset klar til nye eventyr.

Efter opgaven på Glyptoteket er der også blevet plads til en af de små hyggeopgaver. Han har nemlig laserscannet Holstebros vartegn, skulpturen ”Kvinde på kærre”, for en kunstnergruppe, som skulle bruge en model af skulpturen til en forestilling om Giacometti, der har skabt det originale værk.

Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce