Annonce
Erhverv

Historien om forsikringsbranchens humlebi holder endnu: Danskerne grinede af idéen om overskudsdeling

Jan Parner har været administrerende direktør i GF Forsikring siden februar 2020. Foto: Trine Grauholm.
Mere end 300.000 medlemmer får som medejere hvert år del i overskuddet i GF Forsikring. Som pioner inden for sit felt kan det medlemsejede, fynske forsikringsselskab næste år fejre 55-års fødselsdag for et initiativ, der ved sin opstart ikke blev spået store muligheder for at være levedygtigt.

ODENSE: GF Forsikring har haft den samme forretningsmodel siden stiftelsen for 54 år siden. Hvert år får selskabets medlemmer delt i overskuddet.

Året var 1967, da en række ildsjæle gik sammen for at forme et forsikringsselskab, der havde en anden opbygning, end hvad man hidtil havde set. Medlemmerne skulle have større indflydelse, og som belønning for medlemskab skulle de hvert år have del i overskuddet.

Idéen var set tidligere i Danmark i form af andelsforeningerne, der sprang frem overalt i landskabet. Tanken om, at modellen kunne fungere for et medlemsejet forsikringsselskab, var dog helt ny, og det fik i 1967 danskerne til at trække på smilebåndet.

Annonce

I begyndelsen dækkede tilbagebetalingen udelukkende bilforsikring, mens siden 2016 har ordningen været udvidet til at omfatte samtlige forsikringer.

Fællesskabet er centralt

Grundtanken er forblevet den samme i 54 år: Medlemmerne skal have del i overskuddet, og alle kan blive en del af ejerkredsen.

GF Forsikring er hverken afgrænset af et bestemt område eller en bestemt målgruppe.


I 2021 bliver overskuddet dog ikke betalt direkte tilbage til dem, der er medejere af selskabet. Det er nu i stedet omdannet til konkurrencedygtige priser på selskabets forsikringer.


Selskabet forsøger at bygge på kontakten til sine medlemmer, der automatisk er indlemmet i en af selskabets mange lokalafdelinger ude i landet. Modellen er fortsat anderledes end konkurrenternes, og der er mulighed for, at det enkelte medlem let kan sikre sig indflydelse ved at blive aktiv ude i lokalafdelingerne.

Dermed sikrer selskabet, at der altid er tæt kontakt til hver af bidragsyderne.

Annonce

Fremtiden ser lys ud

Selv i dag bygger organisationen på værdier, der har fokus på, at man ikke går på kompromis med hverken tilfredshed eller konkurrencedygtighed.

I 2021 bliver overskuddet dog ikke betalt direkte tilbage til dem, der er medejere af selskabet. Det er nu i stedet omdannet til konkurrencedygtige priser på selskabets forsikringer.

Kombinationen af nærdemokrati og medlemsinddragelse virker til at være en vindende cocktail, idet GF Forsikring i dag er en af landets største udbydere af bilforsikringer.

I skrivende stund er der intet, der tyder på, at humlebiens vinger bliver klippet foreløbig. Den fynske mastodont står fortsat stærkt hos de danske bilejere.

Annonce
Annonce
Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Annonce
Østjylland For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Annonce
Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Fyn

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Østjylland

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Erhverv For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Vestjylland

Offshore-møller har givet RG Rom Gummi vind i sejlene: - Vi håber at kunne åbne en afdeling i USA

Vestjylland

Søren V. Jensen vælger vækst på vestjysk: - Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008

Annonce