Annonce
Erhverv

Herning er den SMV-venligste kommune - og ja, der er brug for endnu et barometer

Herning Kommune klarer sig godt i undersøgelser af erhvervsvenlighed, blandt andet takket være gode vejforbindelser til omverdenen. Foto: Tony Brøchner / Herning Kommune
SMVdanmark vil bruge nyt barometer påvirke kommunerne til at optimere vilkårene for de små og mellemstore virksomheder.

HERNING: 16. november er der kommunalvalg. Og er der noget, som de lokale politikere gerne vil bryste sig af, så er det prædikatet ”erhvervsvenlig”. Dansk Industri og Dansk Byggeri har i flere år udgivet årlige analyser af rammevilkårene for virksomhederne, og nu melder også de små og mellemstore virksomheders (SMV’erne) talerør SMV Danmark sig også på banen med sit eget barometer.

I en kombination af data-analyser og rundspørger med i alt 26 kriterier er Herning Kommune blevet kåret til Danmarks mest erhvervsvenlige, når det gælder SMV-segmentet.

Det vækker naturligvis glæde på borgmesterkontoret i Herning.

Annonce

- Vi bestræber os dagligt på at yde den bedste service og hele tiden have kontakt til erhvervslivet, så vi ved, hvor der kan være udfordringer, og hvor vi som kommune kan gøre en positiv forskel. Aktuelt arbejder vi med en ny erhvervsstrategi, hvor erhvervslivet inddrages. Vi vægter den tætte dialog højt. Samtidig har vi disse år stærkt fokus på bæredygtighed, hvor vi i samarbejde med erhvervslivet forsøger at gribe de nye muligheder, udtaler Herning-borgmester Dorte West (V) som reaktion på kåringen.

SMVdanmarks barometer

  • Erhvervsorganisationen SMVdanmark har set på erhvervsvenlighed i 91 ud af landets 98 kommuner.
  • Undersøgelsen tager udgangspunkt i 26 forskellige parametre for grundlæggende erhvervsvilkår. 16 af disse er baseret på statistikker fra officielle kilder eller andre dataudbydere, mens 10 af parametrene er baseret på virksomhedernes egne vurderinger.
  • I top fem er: Herning, Ishøj, Ikast-Brande, Vejen og Kolding.
  • Bornholm har – samlet set - fået den kedelige sidsteplads, men klarer sig faktisk rigtig godt på et af delresultaterne, nemlig kommunens evne og vilje til at foretage indkøb hos lokale små og mellemstore virksomheder. Det halter ellers i mange kommuner.
  • På hjemmesiden www.smvdanmark.dk/smvbarometer kan man se hele ranglisten og samtidig dykke ned i karakterbogen for de enkelte kommuner.

Men er der overhovedet brug for endnu en kommunal rangliste over erhvervsvenlighed?

Ja, helt bestemt, konkluderer SMVdanmarks chefkonsulent Bjarke Roed-Frederiksen, som har stået i spidsen for at udarbejde det nye barometer.

- Vi vil gerne sætte fokus på SMV’erne her op til kommunalvalget, så det var en oplagt anledning. Men vi håber naturligvis også, at dette fokus vil blive opretholdt længe efter valget. Barometeret er et redskab, som man kan bruge til at se, hvor skoen trykker, og hvor det går godt, forklarer han.

En del af kriterierne i SMV-barometeret er hentet fra objektive dataanalyser, enten færdige rapporter eller dataudtræk foretaget specielt for SMVdanmark. For eksempel har man set på, hvor lang tid pendlere bruger på at komme til og fra arbejde; hvor mange penge bruger kommunen på vedligeholdelse af de kommunale veje? Og hvordan er mobildækning i de forskellige kommuner.

Jo, kommunen kan gøre noget

- Er det fair at måle kommunerne på eksempelvis mobildækning og adgang til bredbånd? Det kan de vel næppe gøre ret meget ved?

- Vi har taget det med, fordi det har betydning for SMV’erne, at de har adgang til mobilnet og bredbånd. Men jo, det er faktisk også noget, som kommunen kan påvirke. Det er for eksempel kommunen, som skal give tilladelse til opførelse af nye mobilmaster, og man kan også give støtte til bedre bredbåndsdækning (for eksempel ved at lægge billet ind på statslige puljer, red.), siger Bjarke Roed-Frederiksen.

Tilsvarende gælder det for adgangen til kvalificeret arbejdskraft. Her ser SMVdanmark dels på uddannelsesniveauet og på kommunens evne til at få unge væk fra kontanthjælp og i gang med uddannelse eller beskæftigelse.

- Der er nogle geografiske forskelle, og for eksempel vælger nogle unge primært uddannelse ud fra hvad der findes af lokale uddannelsesmuligheder. . Kommunerne bør derfor også fortsætte deres indsats for at tiltrække flere uddannelsespladser. Og man har jo også mulighed for at styrke samarbejdet mellem folkeskoler og erhvervsskoler, for eksempel erhvervspraktik, så man på den måde motiverer børn og unge til at uddanne sig, forklarer Bjarke Roed-Frederiksen.

Annonce

Et vist forbehold

En del af SMV Danmarks erhvervsbarometer er baseret på en rundspørge. Desværre har deltagelsen i nogle kommuner været meget lav: I en tredjedel af kommunerne er det under 20 virksomheder, som har svaret på spørgsmålene, så svarene skal - som den slags altid skal - tages med et vist forbehold.

Vi kan se en tendens til, at de samme kommuner klarer sig godt eller dårligt både på kriterierne baseret på objektive data og på de spørgeskemabaserede kriterier.

Chefkonsulent Bjarke Roed-Frederiksen, SMVdanmark

- Der er klare mønstre i besvarelserne, som ikke tyder på at det lave antal besvarelser udgør et problem. Vi kan se en tendens til, at de samme kommuner klarer sig godt eller dårligt både på kriterierne baseret på objektive data og på de spørgeskemabaserede kriterier. Lokalt vil man kunne bruge svarene som indikator på, at ”her er noget, vi skal arbejde videre med”, siger Bjarke Roed-Frederiksen.

Allermest håber SMVdanmark, at erhvervsbarometeret kan blive åbningen til en konstruktiv dialog mellem kommuner og virksomheder.

- Vi har allerede fået henvendelser fra flere erhvervshuse og rådhuse, som gerne vil have en lidt mere detaljeret gennemgang af deres lokale resultater og en dialog om, hvordan de kan blive bedre. Den dialog deltager vi meget gerne i, siger chefkonsulenten.

Hvis der er behov for det, kan kommunen få besøg af SMVdanmark til en nærmere gennemgang af analysen og de lokale resultater. Konsulentbesøget er gratis.

Annonce
Annonce
Østjylland

Dansk firstmover på genbrug af plast i opråb: Genanvend nu i stedet for at brænde plastik af

Annonce
Fyn

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Annonce
Østjylland

Arkitektfirma skiftede navn for at komme mere i øjenhøjde med kunderne: Nu er de nomineret til pris

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Erhverv

Reick Møbler kørte fint forbi coronaen

Erhverv

Klumme: Er din direktør lønnen værd? Hvad med 155.000 kroner om dagen?

Erhverv

Klumme: 60 mio. kr. til digitalisering af SMV’er - Sådan får du del i puljerne

Erhverv

Klumme: Efter coronaen - Afviklingen af moms- og A-skattelån

Fyn

Sagde prestigejobbet op uden at vide, hvad der skulle ske: Nu er prisbelønnet journalist årets iværksætter på Nordfyn

Annonce