Annonce
forside

Fra lokal sparekasse til en af verdens mest indflydelsesrige forretningskvinder: Helle er rykket helt op i toppen

Helle Østergaard Kristiansen tiltrådte i energihandelsselskabet Danske Commodities for præcis 10 år siden - dengang som Chief Risk Officer (CRO). Siden fik hun titel af økonomidirektør (CFO), og i dag står der administrerende direktør (CEO) på visitkortet. Ifølge amerikanske Fortune Magazine rangerer den 42-årige direktør samtidig som den 31. mest indflydelsesrige forretningskvinde i verden. Foto: Thomas Priskorn
Helle Østergaard Kristiansen brød glasloftet i energisektoren, da hun i 2019 blev udnævnt som CEO i Danske Commodities og en af verdens mest indflydelsesrige forretningskvinder. Gennem 10 år har direktøren været med på alle opture og en enkelt stor nedtur i Aarhus-virksomheden, der i dag er Danmarks niende største målt på omsætning og handler med energi svarende til tæt på en tredjedel af det samlede strømforbrug i Europa.

Timingen er perfekt. Netop trådt ind i receptionen ringer den store klokke, og jublen bryder løs i storrumskontoret og på etagerne ovenfor.

Der bliver klappet, hujet og sunget mellem de mange skærme. Stemningen er festlig. Der er noget at fejre.

Det er det, klokken signalerer. Og den ringer ikke så sjældent hos Danske Commodities - Danmarks niende største virksomhed målt på omsætning i 2019. Energihandelshuset eksekverer 6000 handler med el, gas, vedvarende energi og certifikater om dagen i gennemsnit på tværs af 39 lande - primært i Europa, men nu også i Australien og USA.

Annonce

Når det går vildest for sig, kan det daglige tal for antal af handler runde op til 15.000 transaktioner. Sidste år handlede Danske Commodities en mængde energi, der svarer til tæt på en tredjedel (29 procent) af Europas samlede strømforbrug på ét år eller Danmarks årlige forbrug gange 26.

Derfor ringer klokken selvfølgelig kun ved særlige lejligheder, for der har været klager. Ikke fra kolleger, der bliver forstyrret forstås, for klokken hører til kontorets performance-kultur.

Det er naboen, bag banegården i Aarhus, det lokale jobcenter, der har følt sig generet af de jævnlige jubelbrøl, indrømmer Helle Østergaard Kristiansen, administrerende direktør for milliard-forretningen, der i fjor blev købt af den norske energigigant Equinor, tidligere Statoil, i en handel til tre mia. kroner.

Helle Østergaard Kristiansen stod i spidsen for salget og overtog en måned senere rollen som øverste chef i selskabet, som Henrik Lind stiftede i 2004. Hun trådte selv ind i virksomheden i disse dage for præcis 10 år siden og dagen efter Danske Commodities var flyttet ind på den nuværende adresse.

Dengang en mindre lokal virksomhed med 30 ansatte med fokus på Danmark og Tyskland. I dag er de, sidst hun talte efter, 340 medarbejdere i Aarhus, London, Hamborg, Istanbul samt Stamford i USA og en global organisation.

Energimarkeder i balance

Kort fortalt går forretningsmodellen ud på at balancere energimarkederne ved at købe energi i et marked, hvor der er overskud i produktionen og sælge energien dér, hvor energien mangler.

- Vi er med til at udligne de udsving, der opstår og hjælper med at udnytte den grønne energi bedst muligt. Når solen eksempelvis skinner i Italien, og solcellerne producerer masser af strøm, eller når det blæser kraftigt i Nordsøen, så sørger vi for at sælge vedvarende overskuds-energi videre i stedet for, at de fyrer op i kulkraftværkerne i Tyskland, forklarer Helle Østergaard Kristiansen.

Hun forudser en større volatilitet i fremtiden, fordi vedvarende energi fra netop vind og sol vinder frem, mens kulkraftværker lukker ned.

- Derfor bliver digitalisering, skalerbarhed og store voluminer afgørende, tilføjer DC-direktøren.

For når marginerne er små, skal der handles stort, og det gjorde Danske Commodities i 2019, hvor volumen voksede med 44 procent. Omsætningen blev på 75 mia. kroner, mens bruttoresultatet landede på 806 mio. kroner og for tredje år i træk rundede milepælen på 100 mio. euro.


Du skal ikke være bange for at tage ansvar, men du skal også have modet til at give det fra dig, og så skal du huske at tage dit job seriøst, men du skal ikke tage sig selv for seriøs, for hvis det både skal være perfekt på jobbet og på hjemmefronten, så lykkes jeg ikke

Helle Østergaard Kristiansen, administrerende direktør, Danske Commodities


Det er den forretning, som norske Equinor så sig varm på og nu har inde under sit brede vingefang. Danske Commodities er dog stadig på armslængdeniveau med egen bestyrelse med tre eksterne medlemmer - heriblandt stifteren Henrik Lind - og fire repræsentanter fra ejerselskabet.

Efter ni års parløb kom Henrik Linds beslutning om at sælge sit livsværk videre ikke som en større overraskelse for Helle Østergaard Kristiansen. Hun så det som et naturligt skridt virksomhedens størrelse taget i betragtning,

Salgsprojektet tog et års tid med mange rejsedage, investor-præsentationer og forhandlinger. Imens vidste kun den absolutte inderkreds - en håndfuld personer i ledelsen - besked om, hvad der var på vej, indtil offentliggørelse 1. februar 2019.

Annonce

Verdens største på havvind

- Der var mange interesserede købere, og det var en udfordring rent tidsmæssigt, jeg havde jo også mit CFO-job at passe, men jeg er glad for, at det endte med Equinor. Der var her, vi kunne se de tydeligste synergier. Vi gør hinanden stærkere, og vi havde kun et overlap på gas, fortæller Helle Østergaard Kristiansen og fortsætter:

- Efter konkurrencemyndighederne havde godkendt handlen, fik vi hurtigt lavet en skillelinje, så Equinor tager sig upstream-gasforretningen (produktion m.m.), mens vi koncentrerer os om downstream (tredjepartshandel).

Derudover har Equinor flyttet alle sine elhandels-aktiviteter og handel med certifikater til Aarhus. Det betyder, at Danske Commodities til dato har overtaget fire store kontrakter (Power Purchase Agreement) med havvindmølleparker i Storbritannien.

Det er verdens første flyvende havvindpark, Hywind Scotland (20-årig PPA for 30 MW), Sheringham Shoal (15-årig PPA for 126 MW) og Dudgeon (15-årig PPA for 281 MW). Tilsammen forsyner de tre havvindmølleparker mere end 600.000 britiske husstande - svarende til hele Region Midtjylland - med grøn strøm.

Endelig er verdens største havmøllepark, Dogger Bank, 130 kilometer ud for Yorkshires kyst netop føjet til. Der er tale om en 15-årig PPA med en volumen på 480 MW.

Kåringen som den 31. mest indflydelsesrige forretningskvinder i verden betyder, at Helle Østergaard Kristiansen bliver kaldt 'Lille Meyer' blandt kolleger med henvisning til det næsthøjeste slag 3+1 i terningspillet Meyer. Foto: Thomas Priskorn

Opkøbet er et led i Equinors strategiske ambition om at blive en førende aktør inden for vedvarende energi, og her er Danske Commodities udvalgt til at kommercialisere og øge værdien af den grønne energi.

- Det er en fantastisk motiverende opgave, hvor vi er en vigtig del af værdikæden og spiller en stor aktiv rolle. Vi skal sikre en profitabel forretning i et stærkt konkurrencepræget marked, siger Helle Østergaard Kristiansen.

Annonce

Stærkere end nogensinde

Den grønne agenda står øverst på dagsordenen hos DC-direktøren. Sammen med fortsat fokus på digitalisering, udvikling af medarbejderne og øget ekspansion globalt.

Brasilien står til at blive marked nummer 40, men corona har foreløbig udskudt tidsplanen. Udover Sydamerika kigger Danske Commodities også mod APAC-regionen (Asien/Pacific).

- Med Equinor har vi fået adgang til en globalt netværk, og de giver god synergi i forhold til vores strategi om at gå fra at være en europæisk spiller til at blive global virksomhed. Samtidig har vi fået et stort kapitalindskud, og så kan vi nu tilbyde medarbejderne udstationering i hele verden og få faglig sparring på et andet niveau end tidligere.

- Men der er også synergier den anden vej. For eksempel på den digitale forretning, hvor vores algoritmer og robotter kan være med til at udvikle Equinor, forklarer Helle Østergaard Kristiansen og tilføjer:

- Det lyder klicheagtigt, men Danske Commodities står stærkere end nogensinde. Vi har et stærkt kapitalgrundlag og en tilfreds medarbejderbase.

Den seneste medarbejder-survey ramte hendes bord før sommerferien, og den var alltime-high.

Danske Commodities

  • Stiftet af Henrik Lind i Aarhus i 2004
  • Handler med el, gas, certifikater og vedvarende energi i 39 lande - på tværs af Europa, i Australien og USA
  • Antallet af daglige handler er i gennemsnit 6000, men det bliver op til 15.000 transaktioner på de travleste dage
  • Mængden af handlet energi svarer til Danmarks årlige strømforbrug gange 26 eller 29 procent af strømforbruget i Europa på årsbasis
  • Er Danmarks niende største selskab målt på omsætning (2019)
  • Solgt til den internationale energi-gigant Equinor (tidligere Statoil) i februar 2019 for tre mia. kroner

Helle Østergaard Kristiansen har efterhånden haft halvandet år til at finde sig til rette i hjørnekontoret.

- Egentlig har jeg set det som et naturligt skridt for mig. Siden 2014 har jeg været med til at lægge strategien og været en del af ledelsen, men det er klart, at der er forskel fra at være CFO (økonomidirektør, red.). Min rolle er mere ekstern nu, og det er mig, der skal sætte den overordnede retning. Det øver jeg mig stadigvæk på, siger hun med et smil.

Annonce

Mistede uskyld i turnaround

Netop 10-året for Danske Commodities' stiftelse er skelsættende i selskabets historie og står stadig som en af de største udfordringer, når Helle Østergaard Kristiansen kigger tilbage:

- Vi var mere end 400 ansatte dengang, men vi måtte sige farvel til hver fjerde medarbejder i forbindelse med en turnaround, hvor også både den administrerende direktør og økonomidirektøren stoppede samtidig. Kernen af problemet var for stor kompleksitet i forretningen. Skalerbarhed er afgørende, når marginerne falder, og volumen vokser. Vi havde brug for ny strategi, en anden organisation og professionalisering - også på IT-området.

Medarbejderantallet har været stabilt siden, mens forretningen er vokset. Forklaringen er digitalisering.

- Vi mistede uskylden - som alle andre store virksomheder. Indtil da havde alt kunne lade sig gøre. Vi var selskabet, der bare voksede. Nu havde vi behov for en ny fortælling for at komme videre. Vi definerede vores strategic narritive - formål - sådan: Vi er her for at skabe konkurrence i de liberaliserede energi-markederne og fremme den grønne dagsorden. Det har været afgørende for, at vi er konkurrencedygtige i dag, vurderer Helle Østergaard Kristiansen.

- Jeg har taget mine skridt i DC og været med næsten hele vejen, og så stod jeg for salget af virksomheden. Havde jeg ikke gjort det, havde jeg nok ikke været, hvor jeg er i dag, siger Helle Østergaard Kristiansen, administrerende direktør, Danske Commodities. Foto: Thomas Priskorn

Den første del af  målet er langt hen ad vejen nået. Danske Commodities har udfordret monopolmarkeder med store statsejede selskaber - ikke kun i Danmark - og skubbet på udviklingen. Meget effektive og liberale energimarkeder kendetegner især de nordiske lande og Vesteuropa i dag, mens statsmonopolerne stadig lever i andre lande.

- Samtidig har Østjylland og Aarhus udviklet sig til en europæisk energihub a la robotklyngen på Fyn, og vi bliver klart bemærket i udlandet, siger Helle Østergaard Kristiansen.

Mere end en håndfuld energihandelshuse er sprunget ud af Danske Commodities gennem årene og er en del af miljøet i Aarhus i dag.

- DC har været drevet af en stærk entreprenør-ånd, og flere af startet for sig selv. De har jo kunne se, hvad det kan blive til. Konkurrencemæssigt er der hundredvis af trading-virksomheder i Europa, og det er for så vidt ligegyldigt for os, om de ligger i Aarhus eller andre steder, men det er klart af, at vi lokalt konkurrerer om medarbejderne.

Udover de mange trading-virksomheder kæmper store industrielle spillere som BP, Shell og RWE også om andele i markedet.

Annonce

Ene kvinde i energitoppen

Helle Østergaard Kristiansens navn bliver også bemærket bredt efter udnævnelsen til CEO. I 2019 blev hun således kåret til den 31. mest indflydelsesrige forretningskvinde i verden uden for USA af det amerikanske erhvervsmagasin Fortune Magazine.

- Jeg blev både meget beæret og overrasket, da jeg hørte det. Jeg kender ikke kriterierne bag kåringen, men hvis jeg skal spekulere i hvorfor, så handler det om, at energisektoren er den sektor i verden med færrest kvinder i topstillinger. Der er kun én procent kvindelige CEOs i sektoren ifølge Boston Consulting Group, så jeg har brudt glasloftet, forklarer den eneste kvinde i spidsen for en tradingvirksomhed i verden.

- Jeg har taget mine skridt i DC og været med næsten hele vejen, og så stod jeg for salget af virksomheden. Havde jeg ikke gjort det, havde jeg nok ikke været, hvor jeg er i dag. Men når muligheder opstår, skal du slå til, for det er langt fra sikkert, at muligheden kommer igen, også selv om timingen sjældent er god.

Helle Østergaard Kristiansen

Født i 1978 og opvokset i Hobro

Uddannet cand.merc.aud

Begyndte sin erhvervskarriere som controller i Den Jyske Sparekasse i Grindsted i 2005 og skiftede i 2008 til et job som Compliance Officer i Sparekassen Østjylland

I august 2010 tiltrådte hun som Chief Risk Officer (CRO) i Danske Commodities i Aarhus, og tre år senere blev selskabet registreret på NASDAQ

I forbindelse med en turnaround tiltræder Helle Østergaard Kristiansen som VP, Chief Financiel Officer (CFO) og bliver en del af seniorledelse i Danske Commodities i 2014

Står i spidsen for salget af Danske Commodities til Equinor i perioden 2018-2019 og efterfølger i marts 2019 stifteren Henrik Lind som administrerende direktør (CEO)

Kåret som den 31. mest indflydelsesrige forretningskvinde i verden uden for USA af amerikanske Fortune Magazine, der har hende som den eneste dansker på listen (2019)

Bor i Aarhus, er gift og har tre skolesøgende børn - to drenge og en pige

Er medlem af bestyrelsen for Stauning Whisky, Dampskibsselskabet Norden og senest Systematic A/S, Danmarks største privatejede IT-virksomhed med mere end 1000 medarbejdere med hovedsæde i Aarhus

Helle Østergaard Kristiansen er også beviset på, at en topkarriere, kvinde og familieliv kan rime på hinanden. Hun har tre skolesøgende børn - to drenge og en pige - og skiftede i sin tid i bankverdenen - først hos Den Jyske Sparekasse i Grindsted og siden Sparekassen Østjylland - og barsel ud med et nyt fremadstormende energi-erhvervseventyr, som hun selv kunne være med til at bygge op fra bunden.

- Udfordringerne for mig med at balancere karriere og familie er på lige niveau som for mange andre, så det bliver let en privilegeret diskussion, fordi jeg har friheden til at vælge at gå en anden vej. Det har sygeplejersken eller hende ved kassen i Netto måske ikke.

- Vi er to om det derhjemme, jeg bor tæt på mit arbejde, børnene går i skole i byen, vi har vores liv her, og selvfølgelig springer vi også over, hvor det er lettest nogle gange.

Helle Østergaard Kristiansen kommer oprindeligt fra Hobro og begyndte sin erhvervskarriere som controller i Den Jyske Sparekasse i Grindsted i 2005. 15 år senere står hun i spidsen af Danmarks niende største virksomhed målt på omsætning. Foto: Thomas Priskorn

De gode råd giver hun gerne videre:

- Du skal ikke være bange for at tage ansvar, men du skal også have modet til at give det fra dig, og så skal du huske at tage dit job seriøst, men du skal ikke tage sig selv for seriøs, for hvis det både skal være perfekt på jobbet og på hjemmefronten, så lykkes jeg ikke. Jeg er meget struktureret, når det skaber værdi, og for mig er det en succes, at hverdagen fungerer. Så kan jeg godt leve med lidt rod på skrivebordet eller i køkkenskuffen derhjemme.

Hun ringer ikke selv med klokken for at kalde til samling i forbindelse sit og kontorets 10 års jubilæum på adressen i Værkmestergade i det centrale Aarhus. Det er corona-tid, halvdelen af medarbejderne er sendt hjem, så det bliver en videohilsen i stedet i denne omgang.

Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce