Annonce
Fyn

Har skabt millionforretning i kurser til vindbranchen: Vi er bedst i modvind

Carsten Lind Andersen og Danish Wind Power Academy har brugt coronaperioden på at tænke nyt og udvikle nye kursusformer, der også fungerer online. Optimismen og troen på fremtiden er derfor stor hos direktøren, der tror på, at virksomheden rammer en omsætning på 50 millioner kroner i løbet af de kommende fem år. Foto: Trine Grauholm
Coronakrisen har tvunget Danish Wind Power Academy til at tænke i virtuelle kursusformer, og det giver optimismen hos Middelfart-virksomheden medvind. Ejer og direktør Carsten Lind Andersen forventer, at virksomheden i løbet af fem år når en omsætning på 50 millioner kroner blandt andet ved at skabe en ny forretning på baggrund af de data, virksomheden allerede ligger inde med.

Middelfart: Carsten Lind Andersen havde kravlet i omkring 2000 vindmøller - uden elevatorer - da han tog imod det tilbud, der senere skulle bane vejen for et internationalt erhvervseventyr.

Som udlært industrielektriker havde han været med i vindmøllebranchen op gennem de første spæde år, hvor vingerne stadig kunne finde på at flyve af, generatoren kunne eksplodere og tårnet knække. I dag er den slags børnesygdomme minimeret, møllerne er blevet meget større og behovet for at kunne køre dem optimalt er ikke blevet mindre.

Alligevel besluttede han at kravle ned fra de høje produktionsapparater, tage imod tilbuddet om at blive instruktør for flere vindmøllefabrikanter, inden han på et tidspunkt kunne se behovet for at uddanne kunderne, så de selv kunne operere vindmøllerne uden at være afhængige af fabrikanterne. En holdning, han ikke kunne komme igennem med hos sin daværende arbejdsgiver.

Annonce

I stedet besluttede han at starte for sig selv, og i 2004 stiftede han Danish Wind Power Academy for - som uafhængig virksomhed - at kunne undervise teknikere i alle typer møller og aspekter af dem. Også dem, fabrikanterne helst ikke taler højt om.

Og da fabrikanterne gerne vil holde fast i lange serviceaftaler og lukrative muligheder for at skifte reservedele for de store operatører af vindmølleparkerne, har virksomheden praktisk talt markedet for sig selv. På nogle måder en åbenlys fordel, men omvendt har det også den bagdel, at folk nærmest pr. automatik tror, at varerne på hylderne er for dyre.

Tjent hjem på 20 dage

Carsten Lind Andersen kan imidlertid lægge fakta på bordet, for alt bygger på data fra møllerne, og typisk er kurserne tjent hjem i løbet af et sted mellem 20 dage og seks måneder. Derfor har han skabt en millionforretning ud af at træne teknikere i at lokalisere og udbedre eventuelle fejl, så både hele farme og de enkelte møller i en vindfarm præsterer bedre og tæt på optimalt under de givne betingelser.

- Den primære udfordring er, at vindenergi er det, man kalder unregulated power. Hvis du arbejder med kulværker eller nuklear energi, bestemmer du selv ved at skrue på knapperne. Når du arbejder med vindenergi, er det klima, vejr og en masse andre ting, der bestemmer. Vi går ind i det loop og sørger for i tide at identificere de besværligheder, der er med unregulated power, så vi i god gammeldags Mærsk-stil kan sige, at vi med rettidig omhu sørger for, at driften ikke bliver for dyr, fordi man overser noget, forklarer Carsten Lind Andersen.

For at forstå behovet for individuelt tilpassede kurser til teknikere på forskellige møller i forskellige områder, er man nødt til at punktere forestillingen om, at alle vindmøller leverer optimalt.

- Hver gang, der bliver solgt en vindmølle, tror vi, at den kører på 97 procent eller endda højere. Det vil projektpapiret i hvert fald gerne vise, men når vi evaluerer møllerne helt nøgternt på baggrund af data og efter international standard, kan vi se, at de måske kører på 95, 92 eller helt under 90 procent. Det tal er i dag en varm kartoffel, men vi tryller ikke med nogen tal. Alt er baseret på det, møllerne selv fortæller gennem data. Bogstaveligt talt fortæller møllerne selv, hvad de drømmer om, at vi gør bedre i driften, forklarer Carsten Lind Andersen.

Annonce

Et sadomasochistisk ægteskab

Tallene dækker imidlertid over meget store forskelle, og den samme mølletype kan godt køre fremragende i ét klima drevet af én gruppe mennesker, mens den samme mølletype kører langt svagere i et andet klima eller med en anden gruppe mennesker til at operere den.

På verdensplan leverer vindenergi mere end 600 gigawatt elektricitet om året, og hvis man som politiker eller blot forbruger tror, at det svarer til mindre CO2-udledning i forholdet 1:1, snyder man sig selv.

I et enkelt tilfælde har Danish Wind Power Academy for nylig arbejdet med en amerikansk vindfarm, hvor udbyttet var helt ned nede på 47 procent. Så er der virkelig noget at hente, mens det andre steder i højere grad handler om at finde mindre forbedringer, der med 24 timers drift 365 dage om året alligevel bliver til noget samlet set.

- Farmene er blevet meget store i dag, og der kan sagtens være to-tre møller nede, uden at du nærmest kan se det på bundlinjen, men vi kigger på møllerne enkeltvist, identificerer problemerne på de enkelte møller, og gør det meget tydeligere, hvad der skal arbejdes med. Især offshore er der et stor potentiale, forklarer Carsten Lind Andersen.

Meget af det er menneskelig adfærd, hvor ejerne af de store vindmølleparker kan opnå driftsforbedringer ved at investere i uddannelsen af deres teknikere. En uddannelse, man måske skulle mene, mest oplagt ville ligge hos vindmølleproducenterne, der burde kende deres egne møller bedst.

Ifølge Carsten Lind Andersen har de dog en økonomisk interesse i også at have serviceaftalerne på møllerne, når de er sat op.

Han kalder derfor - i en positiv ånd - Danish Wind Power Academys forhold til producenterne for et sadomasochistisk ægteskab.

På den ene side bruger de selv hans folk til at undervise teknikere i andre producenters møller, mens de på den anden side gerne ville have Danish Wind Power Academy til at holde sig fra deres egne møller.


Vi har bygget noget op her, som vi er hundestolte af, og som vi har en passion for. Vi vil ikke have investorer ind, for vi vil selv kunne bestemme, og vi er lidt konservative. Vi bruger først pengene, når vi har tjent dem.

Carsten Lind Andersen, stifter, ejer og direktør i Danish Wind Power Academy


Den totale uafhængighed af enkelte producenter er imidlertid helt afgørende for Danish Wind Power Academy, der kun henter omkring fem procent af omsætningen herhjemme. Resten kommer fra hovedmarkedet i USA og i høj grad også fra store, europæiske energiselskaber.

Udfordringen for den fynskbaserede virksomhed er derfor at finde egnede teknikere, der også har den rette personlighed til på en konstruktiv måde at fortælle vindmølleoperatørerne, at de har sovet i timen. Derfor handler det i høj grad om at kunne forstå kulturen i de respektive lande, og det har vist sig, at det også gør en forskel at kunne kommunikere på kundernes modersmål, selv om branchen i høj grad har engelsk som fællessprog.

- Vi har trænere ansat i Italien, i USA, i Tyskland, i Skotland og selvfølgelig herhjemme. Vores omsætning gik op med nærmest flere 100 procent i Italien, da vi fik en italiensk instruktør, for der ligger noget psykologisk i at investere i et dyrt kursus, som man ikke er rigtig god til at forstå, fordi man ikke er god til engelsk. Det er en hel anden ting, når det foregår på ens modersmål. Derfor har vi også folk i Tyrkiet, som også er en gateway til Mellemøsten, hvor vi kan mærke, at det spirer. Det er stadig på et meget lavt niveau som i Danmark for måske 25 år siden, men det går dog den vej, forklarer Carsten Lind Andersen.

Annonce

Presset til at tænke nyt

Han har længe helst villet have folk til at møde ind klokken otte i Middelfart, fordi det ville gøre mange ting - ikke mindst onboarding - nemmere. Men under forårets første bølge af corona gik det op for ham, hvor afgørende det er at have folk udstationeret steder, hvor de stadig kunne rejse ud fra og mødes fysisk med kunderne.

- Det har reddet os i år, hvor vi er gået 35 procent ned i omsætning, siger Carsten Lind Andersen.

Alligevel er han, trods bøvlet med at drive international virksomhed i en tid med utallige rejserestriktioner, meget optimistisk, når han kigger på fremtiden.

- Vi er bedst i modvind, som han siger.

Krisen har nemlig tvunget virksomheden til at gøre to af de ting, den har haft på tegnebrættet længe, men hvor den konservative tilgang til det at drive virksomhed har fået Carsten Lind Andersen til at holde fast i det, der virkede.

Nu står Danish Wind Power Academy derimod med en lang række nyudviklede onlinekurser, der også tager højde for det pædagogiske i at skulle undervises gennem en skærm otte timer om dagen i en hel uge.

Det har været en stor fordel for Danish Wind Power Academy, at virksomheden inden coronakrisen havde ansat folk til at arbejde fra andre steder i verden. Det har givet fleksibilitet i en tid med utallige rejserestriktioner og -udfordringer. Foto: Trine Grauholm

I et lokale af virksomhedens domicil er der derfor hul igennem til Idaho, mens et helt nyt forretningsben er under udvikling og skal lanceres i begyndelsen af det nye år. I løbet af det seneste år har Danish Wind Power Academy ansat tre nye medarbejdere, udviklet træning til to typer af møller og to nye undervisningskoncepter.

- Vi har bygget noget op her, som vi er hundestolte af, og som vi har en passion for. Vi vil ikke have investorer ind, for vi vil selv kunne bestemme, og vi er lidt konservative. Vi bruger først pengene, når vi har tjent dem. Selv om det ikke er sjovt at bruge penge et år, hvor man ikke tjener så meget, som man plejer, er vi nødt til det, for ellers bliver vi ramt dobbelt så hårdt på den anden side. Vi skal bruge den ”gratis ekstra tid” her i corona-situationen til at stå endnu stærkere på den anden side. Vi har kun mennesker, og hvis vi ikke har de rigtige folk, ser det skidt ud for os, forklarer Carsten Lind Andersen.

Han har derfor følt sig presset af coronakrisen til at tænke anderledes, for i marts havde han ikke et eneste kursus online. Lige nu er fire ud af de 11 kurser, der er i kalenderen i disse uger, virtuelle.

- På den måde er vi bedst i modvind, for det tvinger os til at gøre noget, forklarer han.

Annonce

Ny gren af forretningen

Effekten er da også til at få øje på.

For nogle måneder siden forventede Danish Wind Power Academy et signifikant underskud ved årsafslutningen. Nu er det vendt til et solidt sekscifret overskud, og med en ny gren af forretningen lige på trapperne og større fleksibilitet for instruktørerne, der med onlinekurser ikke skal bruge så mange rejsedage, kommer det tal formentlig til at stige i fremtiden.

Danish Wind Power Academy er i gang med at starte en helt ny forretningsgren op med benchmarking af møllerne henvendt til banker og investorer. Dataene, der fortæller, hvordan de forskellige møller kører under forskellige betingelser, har virksomheden allerede efter mange år i branchen.

- For eksempel skal man måske vælge en vindmølle, der ikke er så avanceret på det elektriske, hvis man sidder i Canada og kun kan kløve træ og sende det ned af floderne, mens stort set alle i Tyskland har en elektrisk uddannelse. Tanken er, at vi kan lave noget tilsvarende det, Motorbladet for eksempel gør, når de hiver tre nye elbiler på en testbane og tester aktuel batterikapacitet og rækkevidde.

- Vi har allerede data, men vi har udelukkende brugt dem som et hjælpeværktøj til vores primære forretning - at få operatørerne til at køre møllerne bedre. Vi har været alt for dårlige til at værdiansætte dem. I fremtiden vil vi kunne præsentere vindmøllernes ærlige power-kurver og produktions-performance efter en IEC-evaluering, som alle vil kunne forstå og sammenligne, siger Carsten Lind Andersen.

Med en ny hjemmeside, en forretningsplan og et advisory board til at sparke den nuværende ledelse over skinnebenet i forhold til forretningsudvikling, forventer Carsten Lind Andersen, at den nye del af forretningen om et år har tre-fem ansatte.

- De første år troede vi jo, at vi ville ødelægge vores eget marked, når alle var blevet uddannet. Men møllerne bliver større, og der kommer både nye møller og nye teknikere til. Der er hele tiden et behov. I år lander vi på en omsætning på næsten samme niveau som sidste år. Det er lavere end budgetteret, men næste års budget er 30 procent højere, fordi vi har skrevet nogle rammeaftaler med kunder og har udviklet nogle kursustyper, der gør instruktørerne mere fleksible. Og om fem år er det vores mål, at vi rammer 50 millioner kroner i omsætning, siger Carsten Lind Andersen.

Om Danish Wind Power Academy

  • Danish Wind Power Academy er stiftet af Carsten Lind Andersen og Erwin Andersen i 2004.
  • Virksomheden er en operativ træningspartner indenfor drift af vindmøller og laver individuelt tilpassede kursus- og træningsforløb tilpasset de enkelte deltagere og mølletyper. Kurserne er baseret på data fra møllerne.
  • Virksomheden har 16 ansatte fordelt på hovedkontoret i Middelfart, USA, Tyskland, Italien, Tyrkiet og Skotland og arbejder lige nu på en ny forretningsdel, der går ud på at benchmarke møllerne op mod hinanden i forhold til vejr, vind, operatører og andre forhold.
  • Har som international virksomhed, der er vant til at sende folk ud til vindmølleoperatører over hele verden, været ramt af coronakrisen, men ender trods en nedgang i omsætningen på 35 procent i år med at komme styrket ud af 2020 med tre nye instruktører ansat, nye Senvion og Siemens DD-træninger samt et sekscifret overskud.
Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce