Annonce
Fyn

Har fordoblet omsætningen på et år: Iværksætterpris gav startup afgørende blåstempling

Til et begynde med handlede Natureventyr om at give børnefamilierne en eventyrlig oplevelse i naturen, og for direktør Dennis Maigaard var det også en drøm om at skabe et arbejdsliv med plads til mere natur. I dag kan han imidlertid se, at konceptet skaber så meget glæde blandt både børn og voksne, at han også har fået lyst til at gøre det til en god og stor forretning og brede konceptet ud til andre lande. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Natureventyr har fordoblet omsætningen og tredoblet antallet af downlaods, siden virksomheden i november 2020 blev hyldet som vinder af IværksætterOdense-prisen 2020. Det har givet virksomheden en langt stærkere økonomi, og lige nu handler det om at udvikle konceptet yderligere, inden Natureventyr måske vil forsøge at få en investor med ombord til at skalere virksomheden og gå ind i andre lande.

Odense: En fremragende idé, men kan det også blive til en god forretning?

Den skepsis blev iværksætter Dennis Teilmann Maigaard og de øvrige stiftere af Natureventyr jævnligt mødt med i virksomhedens opstartsfase.

Ingen satte spørgsmålstegn ved idéen om at lokke børnefamilierne væk fra skærmen og ud i naturen, hvor man kan give den traditionelle gåtur et eventyrligt tvist med appen Natureventyr. Forretningsmodellen med at lave samarbejdsaftaler med kommunerne, blev der imidlertid stillet flere spørgsmål ved.

Annonce

Derfor var det ikke kun en fantastisk oplevelse for Dennis Teilmann Maigaard, da Natureventyr sidste år blev hyldet som vinder af Iværksætter Odense-prisen 2020. Kåringen gav også Natureventyr en blåstempling, der efterfølgende har givet virksomheden et boost.

- Under salgsmøder er vi tidligere blevet spurgt, hvordan vi kan garantere, at vi ikke er gået konkurs om to år, og det er jo et svært spørgsmål at svare på. Vi kan sige, at vi ikke har nogen gæld, og at vi aldrig kunne finde på at lukke den app, vi har kæmpet så hårdt for at udvikle, men i forhold til kommunerne, som er vores primære kunder, betød prisen, at vi blev blåstemplet som en levedygtig virksomhed, man godt kunne binde an med et længerevarende samarbejde med. Vi er nu blevet så etableret en virksomhed, at det ikke længere er noget, der bliver sat spørgsmålstegn ved, siger Dennis Teilmann Maigaard.

Omsætning fordoblet

Han fik idéen til Natureventyr sammen med sin hustru og et hold gode venner under en skovtur i 2018, hvor deres børn helt klassisk på skift satte sig ned og ikke kunne se det sjove i at vandre rundt i naturen på kommando. I fællesskab fik de fire voksne imidlertid bygget en fortælling op omkring en troldmand længere inde i skoven. Kæppe blev til tryllestave, og dyr blev til magiske hjælpere, og ud af det hele voksede idéen om at lave en app og dække hele landet med digitale eventyr, som i alt fem børnefamilier efterfølgende gik sammen om at føre ud i livet.

Men når man nu kan se konceptet og den glæde, det skaber ude hos børn og forældre, får man lyst til at få konceptet ud i andre dele af verden også. Det synes jeg, det fortjener.

Dennis Teilmann Maigaard, direktør og medstifter af Natureventyr

Den 27. september 2019 lancerede virksomheden sin app, og da Natureventyr sidste år overbeviste Iværksætter Odense-prisens jury om potentialet, havde stifterne skrevet omkring 90 eventyr, lagt digitale ruter og lavet aftaler med 14 kommuner, der betaler Natureventyr for at lægge eventyr ud i netop deres områder.

Appen Natureventyr har nu 150 eventyr, der er bygget op omkring den natur, de er placeret i. Selve appen er bevidst udviklet i et afdæmpet design, så den ikke stjæler fokus fra naturen og fortællingen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

I dag er antallet af kommuneaftaler fordoblet, antallet af brugere, der har downloadet appen er tredoblet, og antallet af eventyr er oppe på 150. Fra at have to fuldtidsansatte medarbejdere og en studentermedhjælper, er Natureventyr nu vokset, så virksomheden har tre fuldtidsansatte og tre deltidsansatte medarbejdere. Dertil kommer flere freelancere, som er med til at skrive eventyrene.

- Vi har virkelig haft travlt, for de første 90 eventyr var jo skrevet over en markant længere periode, så vi har løbet hurtigere, men vi er også blevet flere til det. Samtidig er vores aftaler med kommunerne gradvist er blevet større. Hvor vi tidligere næsten altid lavede en mindre aftale med en kommune om tre eventyr, er vi meget ofte nu oppe på fem eller syv eventyr, og vi har lige lavet en aftale med Aalborg Kommune om at lave 15 eventyr til dem. Vi er også i dialog med andre kommuner, hvor aftalen ikke er gået hjem endnu, men hvor jeg forventer, at vi får endnu flere pletter på landkortet affødt af den interesse, der blev skabt om os i forbindelse med Iværksætter Odense-prisen, fortæller Dennis Teilmann Maigaard.

Annonce

Økonomi til at kigge frem

Det betyder, at Natureventyr i dag står et helt andet og bedre sted end tidligere.

- Vi har en revisor tilknyttet og økonomimøder hver tredje måned. Der har vi et tal for, hvor længe vi kan køre videre med den mængde penge, vi bruger pt., hvis vi ikke laver flere aftaler i år. Det tal er lige nu seks måneder, og hver gang man laver en ny aftale og får nogle flere penge ind, kan man mentalt se tallet blive højere og højere. Sådan et sted har vi ikke været før, og vi mener jo, at det er højest usandsynligt, at vi ikke også laver en masse gode aftaler resten af året, siger Dennis Teilmann Maigaard.

Efter en periode med mange deadlines og eventyr, der skulle være færdige før sommerferien og lanceres med alt, hvad der hører til at pressemateriale, events og markedsføring, er det nu tid til at udvikle konceptet yderligere.

Det gælder både markedsføring og kommunikation og alt det, der sker før og efter natureventyret. Som regel tager det brugerne af appen nogle timer at gå et natureventyr, for selv om ruterne er relativt korte og tilpasset familier med 3-9-årige børn, skal de fleste transportere sig frem og tilbage til det stykke natur, som eventyret er bygget op om og placeret i.

- Vi arbejder med et før-, under- og efter-perspektiv. Vi kigger på, hvordan vi kan varme bedre op til eventyrene, hvordan vi kan gøre oplevelsen endnu bedre, og om man måske kan tage noget med hjem fra eventyret, som efterfølgende kunne blive til en aktivitet derhjemme. Vi kigger også på, om vi kan skabe nogle eventyr, man kan nå i hverdagene, hvor man ikke har så lang tid. Det kunne være eventyr, man kan gå på en hvilken som helst strand eller i en hvilken som helst skov. Vi vil gerne skabe noget mere natureventyr i hverdagene eventuelt ved hjælp af nogle nye formater, forklarer Dennis Teilmann Maigaard.

Annonce

En skuffe fuld af idéer

Han har en skuffe fuld af idéer, der på Harry Potter-agtigt manér med jævne mellemrum står og banker, fordi blokken med idéer brænder for at blive lukket ud.

I foråret var Dennis Teilmann Maigaard for eksempel meget optaget af Educational Technology og alle de muligheder, der ligger i at udvikle formater og teknologi til undervisningsbrug. Et område, der på verdensplan oplever stor vækst, og hvor Natureventyr kan se mange muligheder.

Det samme gælder markedet for trykte bøger og plakater og inden for live-events. For folkene bag appen har det derfor været vigtigt at træffe en række beslutninger om, hvad der skal satses på, og der er foreløbig fuldt fokus på at videreudvikle tilbuddene i appen.

For at sikre tid til at holde helikopterblikket på den overordnede strategi uden at drukne i drift, har Natureventyr derfor i løbet af foråret deltaget i accelerator-forløbet Beyond Beta, hvor Dennis Teilmann Maigaard hver sjette uge har taget tre dage ud til at deltage i en intensiv workshop og løbende har sparret med mentorer om Natureventyrs videre rejse.

Om Natureventyr

  • Natureventyr blev stiftet i 2018, og ejerkredsen består af fem børnefamilier spredt ud over Danmark.
  • Dennis Maigaard er direktør i virksomheden, hvor der i dag er tre fuldtidsansatte og tre deltidsansatte medarbejdere.
  • Virksomheden er bygget op omkring appen Natureventyr, der pt. indeholder 150 eventyr, som ejergruppen selv har skrevet med udgangspunkt i de specifikke områder, hvor de ligger. Til hvert eventyr hører også oplysninger om parkeringsforhold, længde og muligheden for at gå turen med en barnevogn mm. 
  • Idéen er, at man går ruten og undervejs stopper op ved udvalgte punkter, hvor de voksne læser de enkelte kapitler op. Eventyrene indeholder også udfordringer til børnene.
  • Målgruppen er børnefamilier med børn i alderen 3-9 år.
  • Foreløbig har virksomheden rundet 50.000 downloads, mere end 67.000 børn og voksne har været ude at gå et af eventyrene, og tilsammen har brugerne gået næsten 100.000 kilometer med appen.
  • Natureventyr blev i november 2020 kåret som vinder af IværksætterOdense-prisen 2020.

Omkring 200 virksomheder søgte om at komme med i forløbet, 60 kom med, og ni endte med at komme igennem de indlagte udskilningsrunder.

Natureventyr var én af de virksomheder, der var med i hele forløbet, og det har styrket virksomhedens tro på, at den gode idé også kan ende som en rigtig god forretning.

- Beyond Beta er et forløb, hvor nogle ret store kapaciteter kigger på skalering og forretningspotentiale, og det er rigtigt rart, at andre også tror på, at der er et potentiale i virksomheden, hvis vi vil forfølge det. Vi har overvundet mange tvivlere undervejs, som ikke kunne se de store skaleringsmuligheder i at sælge eventyr til kommuner, men vi har fundet nogle brugbare formater, og er også bevidste om, at der er to veje at gå, siger Dennis Teilmann Maigaard.

Annonce

Konceptet fortjener at komme ud

Enten forbliver Natureventyr en virksomhed med en god idé og som en god arbejdsplads for syv-otte medarbejdere, eller også tager man den store iværksætterrejse og skyder efter verdensherredømmet, som Dennis Teilmann Maigaard udtrykker det.

Går Natureventyr efter det sidste, kræver det formentlig en investor for at løfte konceptet til udlandet. I første omgang formentlig Sverige, Tyskland eller Holland. De kommende måneder skal Natureventyr derfor bruge på at prøve forskellige koncepter af for at finde ud af, om det er den vej, virksomheden skal gå, mens den også holder fokus på at lave aftaler med nationalparker og den del af Danmarks 98 kommuner, som endnu ikke er på landkortet. Det gælder blandt andet Odense Kommune, som Natureventyr stadig gerne vil lave en aftale med.

- Natureventyr startede lidt klichéfyldt som drømmen om det gode arbejdsliv. Jeg har arbejdet fem år i Det Danske Spejderkorps og savnede noget mere natur, og uanset hvordan det ender med Natureventyr, har det været en vild gave, at jeg i dag stort set ikke kan køre gennem Danmark uden at kende naturen, fordi jeg har været ude at lægge ruter. Men når man nu kan se konceptet og den glæde, det skaber ude hos børn og forældre, får man lyst til at få konceptet ud i andre dele af verden også. Det synes jeg, det fortjener. Man bliver jo forelsket i sit eget projekt, siger Dennis Teilmann Maigaard.

Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce