Annonce
Erhverv

Har du en idé til grøn vækst? Så kan du låne op til 400 millioner kroner

Danmarks Grønne Vækstfond tilbyder finansiering på helt op til 400 millioner kroner for projekter, der både kan skabe job og reducere CO2-udledning. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Danmarks Grønne Investeringsfond opruster og melder sig klar til at finansiere endnu flere og større projekter.

HERNING: Går du og pønser på at gøre fabrikken CO2-neutral ved at sætte solpaneler på taget, eller har du en original idé, som både kan hjælpe klimaet og skabe job? Så er der måske hjælp at hente hos Danmarks Grønne Investeringsfond.

Siden 2015 har Danmarks Grønne Investeringsfond ydet lån til vækstprojekter. Nu har fonden som led i en politisk aftale fået udvidet rammerne, så man nu kan finansiere endnu flere projekter - og nu også meget store projekter.

- Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond er blevet styrket med sammenlagt 10 milliarder kroner. Det betyder blandt andet, at vi nu har fået hævet loftet fra 100 til 400 millioner som det største lån, vi kan yde til vækstprojekter, fortæller Jens Koch, senior director, Green Investments hos Danmarks Grønne Investeringsfond.


Det kan ikke altid lade sig gøre at finansiere projekter alene gennem kommercielle banker.

Jens Koch, Danmarks Grønne Investeringsfond


Investeringsfonden er etableret af staten, så den må ikke konkurrere med bankerne. Men den må gerne være et supplement, og det er lige præcis sådan, det fungerer.

- Det kan ikke altid lade sig gøre at finansiere projekter alene gennem kommercielle banker. Måske er man en start-up-virksomhed, som endnu ikke har nået at skabe tilstrækkelig egenkapital som sikkerhed, eller også er banken usikker, fordi den ikke har indsigt i det teknologiske, og så kan banken være nødt til at sige nej for at være på den sikre side, forklarer Jens Koch, som selv har lang erfaring fra den finansielle verden, blandt andet en fortid som erhvervskundedirektør for Nordea i Midt- og Vestjylland.

Jens Koch, senior director, Green Investments hos Danmarks Grønne Investeringsfond. Foto: Ricky John Molloy / Vækstfonden

Danmarks Grønne Investeringsfond gør tingene lidt anderledes.

- Vi har flere kompetencer end bankerne på det grønne område. Vi har for eksempel tre ingeniører, som arbejder med at verificere virksomhedernes forretningsplaner og kan give os sparring på, om det rent faktisk kan give CO2-besparelser, og om det teknologisk vil kunne fungere. Samtidig kan vi ofte tilbyde en lidt længere afviklingsperiode end banken, fortæller Jens Koch.

Måske partnerskab?

Han gør opmærksom på, at man ikke behøver stå alene med opgaven, hvis man gerne vil skabe vækst i grønne nuancer.

- Hvis man for eksempel ville omlægge sin fabrik til at være CO2-neutral, så er det jo ikke sikkert, at man selv behøver at investere i solceller og vindmøller. Det kunne jo også være en ekstern partner, som installerer og driver anlægget for fabrikken, som så køber den færdige service i form af grøn strøm, forklarer han som eksempel på samarbejdsmodeller.

Generelt er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke projekter der kan lånes penge til. Der er dog et par betingelser, som skal være opfyldt: Det skal give en CO2-reduktion på mindst 20 procent i forhold til baseline, vækstlånet må højst udgøre 60 procent af den samlede projektinvestering (CAPEX), og så skal det have potentiale for at skabe vækst - økonomisk og/eller beskæftigelsesmæssigt.

Annonce

Kommer gerne på besøg

Jens Koch bor i Midtjylland, så han ved, at der er et meget stort potentiale i de mange jyske virksomheder. Han håber da også at høre fra flere af dem.

- Vi er tre mand, som arbejder et par dage om ugen på vores kontor i Innovatorium i Herning. Men vi vil langt hellere ud for at besøge virksomhederne, så man skal endelig ikke holde sig tilbage. Vi kommer meget gerne ud for at høre om grønne investeringsplaner, siger Jens Koch.

Danmarks Grønne Investeringsfond har indtil ultimo 2020 lånt ca. DKK 2,0 mia. kroner ud til danske virksomheder. Den aktivitet har i sig selv skabt 20 job i investeringsfonden, og selv efter de havde fået løn alle sammen, var der ifølge det seneste offentliggjorte regnskab for 2019 et pænt overskud til staten på lidt over 22 millioner kroner, svarende til et afkast på lidt over syv procent.

Danmarks Grønne Vækstfond

  • Danmarks Grønne Investeringsfond er stiftet af staten på baggrund af en politisk beslutning.
  • Fonden stiller lån i størrelsesordenen 2-400 millioner kroner til rådighed for virksomheder, der kan fremlægge en troværdighed og økonomisk bæredygtig plan for et grønt projekt med vækstpotentiale.
  • Projektet skal være nyt og nyskabende. Pengene må ikke bare bruges til låneomlægning eller finansiering af allerede eksisterende aktiviteter. Og så skal det medføre mindst 20 procent CO2-reduktion i forhold til baseline.
  • Lånet må højst udgøre 60 procent af projektets samlede kapitalbehov. Renter og afdragsperiode er individuelle i forhold til risikoen, men det må ikke være billigere end at låne på det private marked.
  • Teknologien eller virksomheder skal bevise en skalerbar og kommerciel grøn løsning
  • Danmarks Grønne Investeringsfond kan trække på erfaringer fra søsterfonden, Vækstfonden. Den grønne fond beskæftiger selv 20 mand - de fleste med en finans-baggrund og andre med en ingeniør-baggrund, så de kan vurdere projektforslagene. En håndfuld af medarbejderne har kontor i Innovatorium i Herning og hovedkontor i Hellerup, men fonden kommer gerne ud til virksomheder i hele landet.
  • I 2019 udlånte Danmarks Grønne Investeringsfond sammenlagt 310,6 millioner kroner, og ultimo 2020 var det samlede udlån på ca. DKK 2,0 mia. Efter at alle omkostninger var dækket, endte regnskabet for 2019 med et overskud på 22,2 millioner kroner, så staten får altså overskud ved at stille risikovillig lånekapital til rådighed, som samtidig skaber job.
  • Hjemmeside: www.gronfond.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce