Annonce
Erhverv

Hamstring af håndsprit blev til en god forretning for spiritusfabrik

I stedet for bruge spritten til produktion af sprut blev spritten i starten af pandemien solgt til firmaer, der ville lave håndsprit. - Der var tale om hamstring i starten. Udbud og efterspørgsel var helt skæv, og så ved vi godt, hvad der sker med prisen, siger Hans Ulrik Winther Andersen, der er direktør i  Spritfabrikken Danmark. Foto: Søren Gylling
Spiritusproducent droppede sprutten, da landet lukkede ned i foråret. Til gengæld steg efterspørgslen på deres sprit eksplosivt, hvilket skabte en god forretning for Huwa Holding, der står bag blandt andet Spritfabrikken Danmark.

Kolding: Lukkede døre til natklubberne, ingen festivaler og begrænsninger i grænsehandlen er en giftig cocktail, når du lever af at producere og sælge shots, vodka og bobler.

Men spritten, der skulle være brugt til at lave sprut, blev i stedet solgt i store partier, så det kunne bruges til håndsprit.

Det er medvirkende til, at Huwa Holding, der står bag Spritfabrikken Danmark, kom ud med et overskud på 80 millioner kroner før skat, viser det netop offentliggjorte regnskab. Samtidig var eksporten til Sverige og Norge ikke så hårdt ramt som frygtet.

Annonce


Der er et kæmpe opsparet behov for at komme ud og feste.

Hans Ulrik Winther Andersen, direktør i Huwa Holding


- Anlægget blev omstillet til at lave håndsprit i starten af pandemien til blandt andet kommunerne. Det forklarer noget af resultatet. Og så solgte vi sprit i store mængder til udlandet. Vi havde nogle store kontrakter om levering af sprit til fabrikken, men da vi ikke skulle bruge det i den normale produktion, solgte vi det i store partier til primært udlandet, siger Hans Ulrik Winther Andersen, der er direktør i den familieejede virksomhed. Virksomheden står bag mærker som Små Shots, Danzka Vodka og Verdi.

Overskuddet i datterselskabet Premium Production blev derfor løftet fra 28 til 57 millioner kroner før skat, og i hele gruppen landede overskuddet altså på 80 millioner kroner før skat.

- Der var overefterspørgsel på sprit i hele verden på det tidspunkt som følge af, at alle skulle spritte hænder. Der var tale om hamstring i starten. Udbud og efterspørgsel var helt skæv, og så ved vi godt, hvad der sker med prisen, siger Hans Ulrik Winther Andersen. Produktionen af håndsprit lukkede i august sidste år.

Skal være klar

Huwa Holdings datterselskab Spritfabrikken Danmark fik enorm opmærksomhed i juni 2020, hvor de solgte ud af lageret af blandt andet shots, der skulle være solgt på festivaler. Lagersalget skabte kilometer lange køer og mange kørte forgæves.

Helt så hektisk var det ikke i de normale ”markeder” i løbet af 2020, og lige nu går det mere stille end normalt.

- Vi har et kæmpe efterslæb i forhold til festivaler, som jo ikke bliver afviklet, og på restaurantdelen er vi også meget bagefter. Det samme gælder grænsehandlen. I detailsalget er efterslæbet mindre. Men mange af vores produkter er festprodukter, og dem - fester - har der ikke været så mange af, siger Hans Ulrik Winther Andersen.

- Vi har et kæmpe efterslæb i forhold til festivaler, som jo ikke bliver afviklet, og på restaurantdelen er vi også meget bagefter. Det samme gælder grænsehandlen. I detailsalget er efterslæbet mindre, siger Hans Ulrik Winther Andersen. Foto: Søren Gylling

Direktøren er dog optimistisk på den lidt længere bane. Men det afhænger selvfølgelig af smitten.

- Hvis vi går et skridt frem og et skridt tilbage, så bliver det udfordrende. Men hvis det bliver sådan, at når vaccinerne er rullet ud, at grebet bliver løsnet, så vil vi se en effekt. Der er et kæmpe opsparet behov for at komme ud og feste. Der tror jeg, at når der er løsere rammer - og det vil jo ske - så vil du se øget efterspørgsel på vores produkter. Så fra september og oktober må vi være klar, siger Hans Ulrik Winther Andersen.

Planlægger I efter, at det vil ske?

- Jeg vil sige det sådan. Vi har forholdsvis høje lagre. Vi er klar. Samtidig investerer vi yderligere. Vi tror på fremtiden, og at vores produkter har en berettigelse på flere markeder. Vi investerer, så vi kan få en større produktion igennem, siger Hans Ulrik Winther Andersen.

Foto: Søren Gylling

Kort om Spritfabrikken

Spritfabrikken Danmark ligger på Venus i Kolding, og er en del af spiritus-virksomheden Huwa Holding. Samlet er der omkring 30 ansatte på fabrikken. Det højteknologiske anlæg kan betjenes af to mand, og kan køre 12.000 flasker igennem i timen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce