Annonce
Østjylland

Halvandet år efter brand raserede: Nu vender produktionen endelig hjem til Pri-Dana Elektronik

Hverdagen er så småt ved at indfinde sig igen hos Pri-Dana Elektronik, efter en brand raserede i virksomheden ved indgangen til 2019. Foto: Mads Dalegaard
Pri-Dana Elektronik kæmper stadig. Men takket være trofaste kunder har virksomheden, der nytårsnat for knap to år siden blev hærget af en brand, overlevet indtil nu. Nu er planen at vende modgang til medgang med hjemtagning af Pri-Dana Elektroniks printkortproduktion.

Hedensted: Et par skjolder på ydervæggen af Pri-Dana Elektroniks produktionshal er det eneste synlige vidne om efterspillet af den kæmpe brand, der nytårsnat ved indgangen til 2019 raserede printkortproducentens såkaldte galvaniske afdeling og kostede op mod 70 millioner kroner i skader alene.

Få uger tidligere havde den administrerende direktør Henrik Sørensen til medarbejdernes juleafslutning ellers fortalt de ansatte, at det skulle være slut med rutsjeture i virksomhedens økonomi.

Fremtiden så lys ud, og Pri-Dana Elektronik var langt om længe blevet klar til at bevæge sig ind på markedet for printkort til virksomheder indenfor for rumfart-, luftfart- og forsvarsindustrien efter flere års forberedelse, tests og kvalitetskontrol. Men sådan skulle det ikke gå.

Annonce

En vildfaren nødraket sprang nytårsnat planen i tusinde stykker, og her halvandet år senere er det stadigvæk svært for den 55-årige direktør i firmaet at se lyset helt klart i den anden ende af tunnellen.

Men det lysner. Og med den nylige hjemtagning af dele af virksomhedens produktion af printkort, der siden branden midlertidigt har været rykket til Schweiz, bliver lyset en lille smule skarpere for hver dag.

- Det giver os vores fleksibilitet igen, og det gør, at vi kan få endnu mere styr på kvalitetssikringen og holde en kort leveringstid i og med, at vi ikke skal sende ordrerne til Schweiz og vente på at få dem retur, siger Henrik Sørensen, der har glædet sig længe til at få produktionen på hjemmebane igen.

- Det har fungeret fint med Schweiz og LMT Transport, der har kørt for os to gange om ugen. Men det har selvfølgelig kostet os tid. Omvendt havde der ikke været et Pri-Dana Elektronik i dag, hvis ikke det havde været for dem, tilføjer han.

Trofast kundekreds

Det er ikke kun Pri-Dana Elektroniks produktionshal har været berørt af branden. Også virksomhedens årsregnskab bærer præg af hændelsen.

- Det er klart, at en brand til 70 millioner kroner påvirker økonomien i den grad. Det er ingen overraskelse, siger Henrik Sørensen om det underskud på fem millioner kroner, som Pri-Dana Elektronik kom ud med for regnskabsåret 2019.

- Men i alt i alt er vi kommet fornuftigt igennem sidste år, ikke mindst på grund af den store opbakning, vi helt fra start har haft fra vores kunder, som har betydet, at vi har været i stand til at holde vores omsætning på normalt niveau i 2019, tilføjer han.


Vi vil bare gerne tilbage til en hverdag, hvor vores største udfordringer er at slås med kunderne om pris og leveringstid.

Henrik Sørensen, direktør, Pri-Dana Elektronik


Det har særligt påvirket økonomien negativt, at Pri-Dana Elektronik har været nødsaget til at flytte dele af produktionen udenlands, hvilket har betydet, at alle hasteleveringer, der før branden stod for omkring 20 procent af omsætningen, har været sat på hold i over et år.

For med leverancer fra Schweiz til Danmark har det været stort set umuligt at overholde korte tidsfrister.

- På det halvandet år der er gået, er jeg blevet 10 år ældre, fortæller Henrik Sørensen om branden, der har kostet firmaet både tid og penge. Foto: Mads Dalegaard

- Alle vil jo have en hurtig levering. Det er klart. Hvis man for eksempel bestiller en ny bil og i et halvt år har tænkt over, hvilken bil det skal være, før man vælger den, så vil man jo ikke vente yderligere tre måneder på at få den leveret. Så vil man gerne have den med hjem fra butikken med det samme. Og sådan har vores kunder det også, siger Henrik Sørensen.

For Pri-Dana Elektronik har det derfor været en bekymring, om deres kunder indenfor hasteleverings-segmentet gik hen og fandt andre leverandører permanent. Men indtil videre har ingen meldt ud, at de forlader dem helt.

- Tværtimod har vi hørt fra flere af dem, at de savner os, fortæller Henrik Sørensen med et lettet smil.

Nu, hvor alle nye anlæg er på plads, ser han derfor frem til, at Pri-Dana Elektronik langt om længe kan tage hasteleveringer ind igen og fortsætte ud af det spor, som virksomheden var på vej ud af, inden årets første dag af 2019 satte et brat stop for alle planer.

Planerne skulle blandt andet gøre Pri-Dana Elektronik til en vigtig spiller, ikke bare på markedet for masseproduktionen af printkort, som virksomheden har arbejdet med siden starten gik i 1982, men også indenfor levering af mere specialiserede printkort til virksomheder indenfor for rumfart-, luftfart- og forsvarsindustrien.

Annonce

Ny niche

Netop masseproduktionen af printkort, som bliver brugt til at skabe et elektronisk kredsløb i alt fra høreapparater til mobiltelefoner, fjernsyn og elektronik generelt, har længe været under pres af billigere produktionspriser fra Asien. Et pres, der steg yderligere, under finanskrisen i 2008.

Men i stedet for at give op og flytte sin produktion til Asien eller omlægge til udelukkende nicheproduktion for at adskille sig fra andre på markedet, har Henrik Sørensens strategi hele tiden været at satse på, at kunderne er villige til at betale prisen, så længe kvaliteten og fleksibiliteten er høj.

- Vores produktion har altid været inhouse, og det er noget, vi har slået hårdt på. For det har jo betydet, at vi selv har styr på kvaliteten, siger Henrik Sørensen, der lige for tiden oplever, at netop det bliver anset for et kvalitetstegn.

Hvad er et printkort?

Et printkort bruges inden for elektronikken til at skabe et elektronisk kredsløb i en særdeles kompakt form. Typisk er printkort indlejret i mange brugsgenstande lige fra telefoner til elektroniske rottefælder.

- Jeg tror, at corona-krisen har fået mange til at tænke over, hvor de får leveringer fra. Ikke mindst de virksomheder, som har været afhængige af leverancer fra Asien og USA, og som i forbindelse med nedlukningen verden over har haft udfordringer med at få deres varer hjem, siger han.

Men selvom Pri-Dana Elektronik i dag har hjemmebanefordel gennem deres produktion i Europa, endte de alligevel sidst i 2014 med netop at tage et nyt speciale ind.

For det år opkøbte Pri-Dana Elektronik dele af et konkursbo efter den aalborgensiske virksomhed Printca, der blandt andet havde produceret printkort til virksomheder indenfor for rumfart-, luftfart- og forsvarsindustrien. Og selvom det i første omgang ikke var planen at tage specialet ind, blev Henrik Sørensen kontaktet af en tidligere kunde til firmaet, der ledte efter en ny stabil samarbejdspartner og havde et tilbud med sig, der var svært at sige nej til.

Men at levere ind til virksomheder indenfor for rumfart-, luftfart- og forsvarsindustrien er ikke lige til, viste det sig. Udover en certificering, som Pri-Dana Elektronik fik sidste år i september efter to års forarbejde, kræver det blandt andet et hav af dokumentation samt gensidig tillid til kvaliteten producent og kunde i mellem.

Annonce

En god pris

- Nogle gange fylder dokumentationen næsten dobbelt så meget som selve produktet, når vi sender printkort af sted til vores kunder, fortæller Henrik Sørensen, der som eksempel på de mange krav til udførelsen nævner en italiensk kunde, der sendte en medarbejder af sted i halvandet år med det ene formål at observere Pri-Dana Elektroniks produktion af printkort.

- Vi kom faktisk en gang til at sætte alarmen til, fordi vi havde glemt, at han var der, fortæller Henrik Sørensen med et grin.

Før branden havde Pri-Dana Elektronik en stor linje til produktion af printkortene. Men efter branden valgte virksomheden at splitte rummet op i to og indkøbe to mindre anlæg i stedet. De syv anlæg, som Pri-Dana Elektronik har måtte investere i efter branden, er alle fra Hong Kong. Foto: Mads Dalegaard

Men historien har en pointe:

- Det siger lidt om, hvilke krav kunderne stiller til produktet, at de er villige til at sætte en mand til igennem halvandet år at sikre, at vi som producenter lever op til de standarder, de vil have, understreger Henrik Sørensen.

Mens kravene kan være omstændige, er gevinsten ved at satse på den type produktion dog stor. For mens de billigste printkort til masseproduktion går til en pris på omkring en euro, koster de dyreste printkort op mod 10.000 euro.

Men selvom prisen er god, er der ingen planer fra Pri-Dana Elektronik om at omlægge produktionen til udelukkende nicheproduktion.

Annonce

Tilbage til hverdagen

- Det kommer aldrig til at blive 100 procent af vores produktion. For der er ikke nok printkort i produktionen af dem til, at vi kan holde de kemiske processer i drift. Så den almindelige volumenproduktion bliver ved med at være en vigtig del af vores forretning, understreger Henrik Sørensen.

Som planen er nu, skal printkortene til virksomheder indenfor for rumfart-, luftfart- og forsvarsindustrien ved udgangen af 2021 derfor ”kun” stå for omkring 30 procent af den samlede produktion.

Men hvis det mål er nået, så er virksomheden også godt på vej. For selvom Pri-Dana Elektronik er lykkedes med at trække sin produktionen hjem, går der stadig en rum tid, før virksomheden er klar til at påtage sig opgaven med at producere printkort til virksomheder indenfor for rumfart-, luftfart- og forsvarsindustrien.

- Før kunderne er klar til at købe, skal printkortproduktionen jo først gennemtestes, så kunderne kan være 100 procent sikre på, at printkortene lever op til samtlige af de krav, der stilles, forklarer Henrik Sørensen, der håber på, at Pri-Dana Elektronik kan være klar til at sende printkort af sted i løbet af efteråret.

- Vi vil bare gerne tilbage til en hverdag, hvor vores største udfordringer er at slås med kunderne om pris og leveringstid, tilføjer han.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Annonce
Erhverv

Klumme: Familieoverdragelse af fast ejendom kan fremover ske efter en +/-20%-regel

Annonce
Erhverv

Klumme: Højt afkast til lav risiko - undervurderer du også din tidshorisont?

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Juryen måtte skride til afstemning for at finde en vinder: Cane-Line er Fyns bedste til vækst

Erhverv

Klumme: Ønskelisten til den danske investorkultur

INSPIRATIONSPRISEN

Torben Larsen viser vejen i kampen mod mangel på arbejdskraft: Derfor fortjener han Inspirationsprisen

Østjylland

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

INSPIRATIONSPRISEN

Jesper Refning modtager Inspirationsprisen på Fyn: Han tror på mennesket og sætte kollegerne fri til at lede selv

Erhverv

Fynsk cannabisfabrik bryder lydmuren - Lægemiddelstyrelsen godkender første danske produkt

Annonce