Annonce
Erhverv

Grøn profil: Top Rejser ruster sig til den nye normal

Michael Prehn og Top Rejser står over for en uvis fremtid. Håbet er, at erhvervsrejserne kommer i gang til efteråret. Foto: Carsten B. Grubach
Erhvervsrejsebureau satser på mere bæredygtighed i en uvis fremtid.

HADERSLEV: En større offensiv på de sociale medier er på vej. Der er en stille forventning om, at der kommer mere gang i markedet. Og så er der kommet et salgsargument til, som måske kan være med til at sætte lidt ekstra skub i omsætningen: Bæredygtighed.

Michael Prehn kigger som ejer, direktør og daglig leder på de lysere sider i en mørk corona-tid, hvor Top Rejser A/S som erhvervsrejsebureau mistede 85-90 procent af omsætningen og i årets løb trods hjælpepakker og lønkompensation har måttet sige farvel til fire medarbejdere.

Rejselogisk kundestrategi

Top Rejser A/S vil, som det hedder i det afsluttende papir efter forløbet hos Haderslev Erhvervsråd, implementere bæredygtighed i alle virksomhedens processer i samarbejde med kunder, leverandører og medarbejdere.

Rejselogisk, kalder virksomheden det, når bæredygtighed er højt på dagsordenen hos kunderne, som i forbindelse med statusmøder vil få gennemgået sin rejsepolitik, så både rådgivning og ydelser har en grøn profil.

Tiden er delvist brugt på en omstilling og arbejdet med at opfylde nogle af

Annonce

FN’s 17 verdensmål i et samarbejde med Haderslev Erhvervsråd. Og den skal de tilbageblevne ni ansatte nu udmønte i en ny salgsstrategi og få Top Rejser tilbage til en ny normal, som ingen endnu rigtig ved, hvad er.

- Vi hører fra nogle af kunderne, at de vil fortsætte med at holde telefonmøder, mens andre siger, at de længes efter at komme ud og møde mennesker igen, men det vil vi finde ud af, når vi i efteråret holder vores statusmøder med kunderne, siger Michael Prehn, der helt i corona-pandemiens uvisse ånd endnu ikke ved, om der bliver tale om fysiske eller virtuelle møder.

Medarbejderne er fra 1. august på arbejdsfordeling, og det vil de være året ud, hvor der så forhåbentlig igen er kommet gang i erhvervsrejserne. Top Rejser har rigtig mange små og mellemstore virksomheder som kunder, men også en række af de helt store virksomheder i Sønderjylland. Og i de senere år har bureauet i Gåskærgade i Haderslev levet godt af offshore vind-industrien, der er i hastig fremgang.

- Vi har jo haft trafik hele tiden, fordi erhvervsrejser har været nødvendige rejser, men vi har da tabt et par millioner, siger Michael Prehn, der har en professionel bestyrelse bag sig til at sparre med.

Appelsin i turbanen

- Tilbuddet fra Haderslev Erhvervsråd ”Fra verdensmål til hverdagsmål” faldt som en appelsin ned i turbanen for os. Vi havde 1:1-sparring og sessions, som sluttede i maj. Vi er jo ikke er produktionsfirma, som kan spare en masse, men vi kan slukke for strømmen og spare på kontorholdet.

Det er i vores sparring med kunderne på vores statusmøder, at vi kan vise vores grønnere profil i rejsepolitikken - at i stedet for at leje en benzinbil, lejer man en el-bil, og man vælger de flyselskaber, der flyver på syntetisk brændstof - også kaldet biobrændstof.

Det kan vi hjælpe kunderne med, og vi oplever jo også, at flere og flere tænker bæredygtigt. Vi hjælper med personlig betjening fra en rejserådgiver, og i modsætning til de store erhvervsrejsebureauer har man den samme rådgiver hele tiden.

Top Rejser har ikke opfyldt alle 17 verdensmål - i så fald havde overskriften på denne artikel nok set noget anderledes ud – men har efter forløbet hos Haderslev Erhvervsråd sat flueben ved syv af dem:

Sundhed og trivsel, ligestilling mellem kønnene, rent vand og sanitet (den klarer de fleste nok i dagens Danmark), bæredygtig energi, anstændige jobs og økonomisk vækst, ansvarligt forbrug og ansvarlig produktion og sidst, men langtfra mindst: Klimaindsats.

Erhvervsrejsebranchen er trængt. Derfor er målet for Top ReJser ifølge ejerleder Michael Prehn at nå op på 50 procent af den omsætning, der var i 2019. Foto: Carsten B. Grubach

Det er her, el-bilerne, det mere bæredygtige flybrændstof og hoteller med grøn profil kommer ind, og det er her, Top Rejser ifølge Michael Prehn tror, den kan gøre den største forskel ved at gøre verdensmål til hverdagsmål.

Direktøren for det hele lægger ikke skjul på, at der i begyndelsen var en vis skepsis hos medarbejderne over for den bæredygtige profil, men den er efter et personalemøde nu væk, så alle synes nu med Michael Prehns ord, ”at det er okay, at vi skal til at være grønne”.

Den ubekendte er den nye normal. Vil grupperejser stadig udgøre 10-15 procent af omsætningen? Vil samarbejdet med krydstogtsbureauer stadig kunne betale sig? Vil kunderne stadig betale transaction fees for den service, rejsebureauet giver dem?

Syv flueben ved FN’s 17 verdensmål

Top Rejser A/S i Haderslev har sat flueben ved verdensmålene 3, 5, 6, 7, 8, 12 og 13. Det er det sidste, klimamålet, erhvervsrejsebureauet mener at kunne gøre noget særligt ved:

1: Afskaffe alle former for fattigdom i verden.

Mål 2: Stoppe sult, opnå fødevaresikkerhed og forbedret ernæring samt fremme bæredygtigt landbrug.

Mål 3: Sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper.

Mål 4: Sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse og muligheder for livslang læring.

Mål 5: Opnå ligestilling mellem kønnene og styrke alle kvinders og pigers rettigheder og muligheder.

Mål 6: Sikre, at alle har adgang til vand og sanitet, og at dette forvaltes bæredygtigt.

Mål 7: Sikre at alle har adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi til en overkommelig pris.

Mål 8: Fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde for alle.

Mål 9: Bygge robust infrastruktur, fremme inklusiv og bæredygtig industrialisering og understøtte innovation.

Mål 10: Reducere ulighed i og mellem lande.

Mål 11: Gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige.

Mål 12: Sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer.

Mål 13: Handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser.

Mål 14: Bevare og sikre bæredygtigt brug af verdens have og deres ressourcer.

Mål 15: Beskytte, genoprette og støtte bæredygtig brug af økosystemer på land, bekæmpe ørkendannelse, standse udpining af jorden og tab af biodiversitet.

Mål 16: Støtte fredelige og inkluderende samfund. Give alle adgang til retssikkerhed og opbygge effektive, ansvarlige og inddragende institutioner på alle niveauer.

Mål 17: Styrke det globale partnerskab for handling og øge midlerne til at nå målene.

Michael Prehn er fortrøstningsfuld, når han ser på offshore vindindustrien, hvor der stadig er behov for erhvervsrejser.

Selv om flere og flere selv booker deres erhvervsrejser online, ser han stadig et behov for professionel assistance hos rejserådgiverne i Top Rejser.


Vi hører fra nogle af kunderne, at de vil fortsætte med at holde telefonmøder, mens andre siger, at de længes efter at komme ud og møde mennesker igen, men det vil vi finde ud af, når vi i efteråret holder vores statusmøder med kunderne.

Michael Prehn, direktør og ejer, Top Rekser A/S


- Det er blevet så komplekst at booke i dag med de mange muligheder, og så er det man siger, at ”min ingeniør skal altså ikke bruge en time på at booke en billet til London”, siger Michael Prehn, der er i gang med at forberede sine medarbejdere på de omstillinger, den nye normal måske/måske ikke vil byde på i en meget trængt branche.

- Vi har altid udviklet vores egne, for der findes jo ingen uddannelse inden for branchen. Vi skal være mere synlige på de sociale medier. Vi har en god base og gode kundekontakter - ingen er gået konkurs. Og så er målet at nå op på 50 procent af den omsætning, der var i 2019.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Annonce