Annonce
Erhverv

Grøn matchmaking: Gode ideer om miljøteknologi fødes gennem klynge i Sønderborg

- Mange taler om, at der blev centraliseret i forbindelse med den nye struktur for erhvervsfremme, men vi vil med kontorerne være så tæt på virksomhederne som muligt, siger adminstrerende direktør Kim Fredenslund. Foto: Carsten B. Grubach
Små og store virksomheder, forskere og det offentlige bringes sammen for at finde innovative løsninger.

SØNDERBORG: Højere produktivitet, forbedret konkurrenceevne, styrkelse af vækst og beskæftigelse samt større internationalisering. Klare mål og intentioner, der er hørt og skrevet talrige gange tidligere.

Det er så for en gangs skyld ikke mål og intentioner for en virksomhed, men for Danmarks Miljøteknologiklynge Clean, der med hovedsæde i Sønderborg er sat i verden for at hjælpe små og mellemstore virksomheder på området – blandt andet ved at koble forskningsbaseret viden og innovation fra erhvervslivet sammen.

Clean har eksisteret siden 2014 efter en fusion med den klynge, erhvervsgiganter som Danfoss og Mærsk var med til at danne helt tilbage i 2006, så det gav god mening at placere hovedsædet for miljøteknologidelen i Sønderborg, da de 14 erhvervsklynger skulle placeres i forbindelse med den nye strategi inden for erhvervsfremme.

Annonce

Clean er en privat forening med cirka 800 medlemmer, som alle har en interesse i miljøteknologi, og foreningen har en projektportefølje på flere end en halv milliard kroner, og flere end 1400 virksomheder har medvirket i klyngens innovationstilbud.

Kontingentet fra medlemmerne udgør blot 10 procent af indtægterne, og langt de fleste midler kommer fra Erhvervsministeriet, Forskningsministeriet og Miljøministeriet.

Tæt på virksomhederne

Medarbejderne er fordelt på kontorer i Aarhus, Odense, København og Sønderborg, hvor seks af de 30 ansatte sidder i lokalerne på Sundsmarkvej – inklusive den administrerende direktør Kim Fredenslund, der arbejder på at oprette kontorer i Aalborg og på Sjælland for at nå ud i næsten hele landet. Og der er nok at tage fat på.

Fem fokusområder

 • Miljøteknologi er bredt defineret som teknologi, der forsøger at holde liv i det naturlige miljø og ressourcer ved at begrænse de bivirkninger, menneskers indflydelse har.
 • Der er stort innovations- og vækstpotentiale inden for flere områder af miljøteknologi.
 • Med input fra både forskning og erhvervsliv vil miljøklyngen fokusere på følgende fem fokusområder: Vand i teknosfæren, klimatilpasning, affald, ressourcer og materialer, luft samt jord, vand og natur.
 • Læs mere om Clean på www.cleancluster.dk

- Mange taler om, at der blev centraliseret i forbindelse med den nye struktur for erhvervsfremme, men vi vil med kontorerne være så tæt på virksomhederne som muligt, siger Kim Fredenslund, der er uddannet civilingeniør og har en fortid hos Danfoss.

- Med triple helix - offentlig-private-samarbejder - bringer vi virksomhederne, forskerne på universiteter og det offentlige sammen for at finde innovative løsninger inden for miljøteknologi. Og det er de små og mellemstore virksomheder, vi har hovedfokus på, for de store kan klare sig selv, påpeger han.

Annonce

Fire hovedkategorier

- Vi har aktiviteter i fire hovedkategorier. Den første er viden-spredning, hvor vi får eksponeret den viden, forskerne på universiteter og andre institutioner har, ud til virksomhederne. Den anden er matchmaking og netværk, hvor vi bringer både store og små virksomheder sammen.

- Her spiller det offentlige også en stor rolle, for her er mange kunder inden for miljøteknologi – der er forsyningsselskaberne, også affaldshåndtering er jo en kommunal opgave. Og det offentlige efterspørger innovative løsninger hos virksomhederne, forklarer Kim Fredenslund og fortsætter:

- Typisk er de mindre virksomheder underleverandører til de store, og hvis en stor fødevarevirksomhed har et stort forbrug af emballage, kan vi invitere mindre virksomheder til at hjælpe med løsninger.


Med triple helix - offentlig-private-samarbejder - bringer vi virksomhederne, forskerne på universiteter og det offentlige sammen for at finde innovative løsninger inden for miljøteknologi. Og det er de små og mellemstore virksomheder, vi har hovedfokus på, for de store kan klare sig selv.

Kim Fredenslund, administrerende direktør, Clean


- Den tredje kategori er aktiviteter og konkrete innovationsprojekter, som er halvdelen af vores arbejde. Det kan for eksempel være at hjælpe virksomheder med at udvikle deres produkter, siger Kim Fredenslund.

Annonce

Stort by-samarbejde

- Den sidste kategori er internationalisering – den er vigtig for os. Vi taler ikke om eksportstøtte, men om internationalt samarbejde i C40, en formaliseret organisation, hvor 40 større byer, blandt andre København, New York, Toronto, driver en innovationsplatform sammen og hjælper hinanden med at forme løsninger og kobler virksomheder på – for eksempel hvis der skal opgraderes et fjernvarmesystem i Brooklyn i New York. Samarbejdet kaldes co-creation workshop, tilføjer han.

Alsidig bestyrelse

Cleans bestyrelse består af repræsentanter fra virksomheder, viden-institutioner og offentlige myndigheder, der har en fælles mission om at fremme miljøteknologi i Danmark:

 • Torben Funder-Kristensen, Chef for PA, Danfoss Cooling, Danfoss (formand)
 • Henrik Bindslev, Dekan, Det tekniske Fakultet, Syddansk Universitet (næstformand)
 • Betina Haugaard Heron, Vice President, Environmental Services, OHS & Offshore Wind, NIRAS
 • Ida Bigum Nielsen, konstitueret erhvervspolitisk chef, Kontor for Vækst og Erhverv, Københavns Kommune
 • Inge Olsen, afdelingschef for Bæredygtighed, Natur & Landdistrikter, Sønderborg Kommune
 • Lars Bonderup Bjørn, CEO, EWII
 • Marianne Thellersen, Koncerndirektør for Innovation og Entrepreneurskab, DTU
 • Marlene Holmgaard Fris, Markedsdirektør/CCO, Dansk Retursystem A/S
 • Michael Alstrøm, Partner/Advokat (H), Lundgrens
 • Claus Bugge Garn, Vice President, Rockwool International A/S
 • Rolf Johnsen, Kontorchef, Regional Udvikling, Region Midtjylland

Medarbejderne hos Clean er i fuld gang med at planlægge årets aktiviteter – mange må virus-betinget foregå virtuelt online – og der er blandt andet udvalgt 20 innovationsprioriteter, og så skal der rekrutteres virksomheder til at deltage.

- Vi har spurgt medlemmerne, hvad der er vigtigt, og hvad vi skal prioritere. Hvilke innovationsønsker, de har. Og hvor der kan laves forretning og beskæftigelse, siger Kim Fredenslund, der altid sørger for at invitere bredt til aktiviteterne for at skabe grobund for innovative ideer og tanker.

Annonce
Annonce
Fyn

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Annonce
Fyn For abonnenter

Til at begynde med havde Per lager under dobbeltsengen: I dag leger Søndersøvirksomheden med de helt store på markedet

Annonce
Erhverv

Dansk erhvervsliv øjner grønne ordrer efter tysk valg

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: Iværksætterselskaber synger på sidste vers

Erhverv

Klumme: Det betaler sig at skrue ned for mandehørmen

Erhverv

Klumme: Tønder med både tiltrækning og fastholdelse

Sydjylland

Robotter fra Vejen arbejder i 15 meter høje bølger på rejetrawler i barskt klima: - De er så stor en succes ombord, at vi netop har bestilt anlæg nummer tre

Sydjylland For abonnenter

Unge Kolding-drenge producerer medicinsk cannabis: - Vi vil gerne give folk med smerter noget håb

Erhverv

Klumme: Næste generation af ejerskifter venter lige om hjørnet

Annonce