Annonce
Sydjylland

Grænseløs aftale sætter turbo på bæredygtig mad

Kompasset er en håndgribelig måde at diskutere bæredygtighed på, mener projektleder Marianne Danling. Pressefoto.
Et bæredygtighedskompas til fødevareproduktion er på vej til begge sider af den dansk-tyske grænse.

FØDEVARER: Det schweiziske institut SFS har indgået en aftale med projektet Positively Produced, der skal fremme bæredygtig fødevareproduktion for små og mellemstore fødevareproducenter i Danmark og Tyskland.

- Det er et vigtigt skridt for bevægelsen og projektet Positively Produced. Vi kommer langt med den nye aftale, som giver os et reelt værktøj at styre efter, fortæller projektleder Marianne Danling fra Erhvervshus Sydjylland i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Bæredygtighed er en ledestjerne for erhvervshuset, og vores partnere i projektet arbejder allerede fremad båret af idealistiske tanker om fremtidens fødevarer, som skal være meget mere bæredygtige.

Annonce

- Her spiller det nye bæredygtighedskompas en afgørende rolle, når man skal finde retningen for indsatserne. Kompasset kan vurdere omfanget af bæredygtighed 360 grader rundt om produktionen, og det bliver et analyseværktøj for virksomhederne, når de skal fortsætte deres rejse.

- Det er en håndgribelig måde at diskutere bæredygtighed på, som tager højde for de økologiske, økonomiske og sociale aspekter af fødevareproduktion. Bæredygtighed kan ellers risikere at blive elastik i metermål eller i værste fald greenwashing, hvor man bare kalder sig bæredygtig, siger Marianne Danling.

Skal kalibrere kompasset

Det er det tyske universitet i Flensborg, innovative Hochschule Flensburg, som skal kalibrere det kompas, som schweiziske Sustainable Food Systems (SFS) har udviklet. Det skal tilpasses de forhold, som er i grænseregionen samtidig med, at det skal være videnskabeligt velfunderet.

Det er forskningsassistent Rebekka Küchler, der er ansvarlig, og hun ser store perspektiver i den nye aftale.

Bæredygtigheds-kompas

  • Et bæredygtighedskompas vurderer de økonomiske, sociale og økologiske dele af fødevareproduktionen og giver en retning af gå efter.
  • Det gør det nemmere for virksomheder at sætte et positivt aftryk på samfundet og naturen.

- Bæredygtighed er et etableret forskningsfelt, og den her nye aftale giver os mulighed for at bygge videre på allerede eksisterende viden fra eksperter inden for forskningen i bæredygtige fødevarer. Vi er meget glade for, at dette samarbejde er skabt og ser reel merværdi for alle partnere, siger Rebekka Küchler i pressemeddelelsen fra Erhvervshus Sydjylland.

- Det handler ikke kun om berigelsen med ​​bæredygtighedskompasset, men også den professionelle udveksling som kommer til at leve indenfor rammerne af projektet.

Annonce

Længere på kortere tid

Partnerne i projektet udveksler allerede erfaringer i et netværk, som øger evnen til at skabe mere bæredygtig fødevareproduktion, og det nye kompas bliver et rigtigt godt værktøj til at løfte den proces endnu mere.

- Vi kommer længere på kortere tid, siger Leif Fris Jørgensen, direktør hos mejeriet Naturmælk i Tinglev, en af partnerne i det grænseoverskridende fødevareprojekt.

- Ambitionerne bliver højere, når vi samler ressourcerne til at udvikle og udfordre hinanden frem mod fremtidens bæredygtige fødevarer.

Derfor spår han, at det får afgørende betydning for alle fødevareproducenter i projektet, inklusive Naturmælk.

- Det betyder, at vi bliver mere strømlinede i den rejse, som vi er på, og vi kommer meget længere, end hvis vi skulle gøre det alene, og vi kommer hurtigere til at levere fremtidens bæredygtige fødevarer.


Bæredygtighed er en ledestjerne for erhvervshuset, og vores partnere i projektet arbejder allerede fremad båret af idealistiske tanker om fremtidens fødevarer, som skal være meget mere bæredygtige.

Marianne Danling, projektleder


Kompasset forventes at være klar til brug i projektet her i foråret. Erhvervshus Sydjylland står for projektledelsen.

Projektet, der løber frem til 2022, finansieres af midler fra Den Europæiske Fond for Regional Udvikling.

Annonce
Annonce
Fyn

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Annonce
Fyn For abonnenter

Til at begynde med havde Per lager under dobbeltsengen: I dag leger Søndersøvirksomheden med de helt store på markedet

Annonce
Erhverv

Dansk erhvervsliv øjner grønne ordrer efter tysk valg

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: Iværksætterselskaber synger på sidste vers

Erhverv

Klumme: Det betaler sig at skrue ned for mandehørmen

Erhverv

Klumme: Tønder med både tiltrækning og fastholdelse

Sydjylland

Robotter fra Vejen arbejder i 15 meter høje bølger på rejetrawler i barskt klima: - De er så stor en succes ombord, at vi netop har bestilt anlæg nummer tre

Sydjylland For abonnenter

Unge Kolding-drenge producerer medicinsk cannabis: - Vi vil gerne give folk med smerter noget håb

Erhverv

Klumme: Næste generation af ejerskifter venter lige om hjørnet

Annonce