Annonce
Fyn

Godt nyt for klimaet og de små bryggerier: Nyt anlæg kan spare tonsvis af CO2-udledning om året

I halvandet år har Dalum Beverage Equipment testet det nye anlæg i samarbejde med Ørbæk Bryggeri og brygmester Andreas Falkenberg. Nu kører systemet så godt, at Dalum Beverage Equipment er klar til at sælge anlægget, og til oktober sætter de det første op på Svaneke Bryghus på Bornholm. Foto: Tørk Furhauge/Ørbæk Bryggeri
Hidtil har de små bryggerier typisk købt CO2 i udlandet, mens de samtidig har lade CO2 fra deres egen produktion sive ud i atmosfæren. Det vil Dalum Beverage Equipment med et nyt anlæg lave om på, og det kan både gavne bryggeriernes økonomi og ikke mindst klimaet.

Odense: Kolde, perlende bobler på tungen fra en velskænket fadøl eller smagfuld sodavand kan gøre underværker på en varm sommerdag.

Kommer de læskende dråber fra et af landets mange små mikrobryggerier, er der ovenikøbet en vis sandsynlighed for, at de er produceret af økologiske råvarer og med tanke på klimaet.

Mange af de mindre bryghuse er nemlig meget klimabevidste, men ét sted har de længe været nødt til at gå på kompromis med bæredygtigheden: CO2-udledningen.

Annonce

Selv om der undervejs i gæringsprocessen bliver frigivet overskuds-CO2, har de små bryggerier ikke haft mulighed for at genbruge CO2’en i produktionen, hvor der ellers er behov for den for at undgå ilt i tanke og flasker.

Derfor har mikrobryggerierne været nødt til at lade deres egen CO2 sive ud i atmosfæren, mens de samtidig har købt CO2, typisk transporteret fra norske og svenske gødningsfabrikker.

- Det er lidt ærgerligt, når CO2 fra fermentering er over 99 procent koncentreret, og derfor effektivt og økonomisk at rense, ligesom det er en effektiv måde at fjerne CO2 fra atmosfæren på. Til sammenligning er der kun 6-8 procent CO2 i røggas, og med den teknologi, der er til rådighed, er det meget uøkonomisk at genvinde, forklarer Kim Dalum.

Anlæg til CO2-genbrug har hidtil været forbeholdt de store bryggerier med plads til store, larmende anlæg, der kunne placeres i bygninger for sig selv. Det er Kim og Kirsten Dalum fra Dalum Beverage Equipment nu klar til at lave om på.

I halvandet år har de udviklet virksomhedens egen kompressor, der kan indgå i et langt mindre anlæg, som tilmed ikke larmer mere, end det uden problemer kan stå tæt på produktionen.


Et af vores anlæg vil typisk indsamle 50 tons CO2 om året. Det svarer til, at du kører en halv million kilometer i din bil, så det er en besparelse, der er værd at tage med. Især når man tænker på, at der er så mange små bryggerier.

Kim Dalum, stifter af Dalum Beverage Equipment


Anlægget er løbende blevet testet på Ørbæk Bryggeri, og i maj 2020 begyndte parterne for alvor at kunne vinke farvel til opstartsfasens udfordringer. Til oktober leverer Dalum Beverage Equipment derfor et tilsvarende anlæg til Svaneke Bryghus, der vil markedsføre sig selv som Danmarks første CO2-neutrale bryggeri.

Erfaring fra branchen

- Et af vores anlæg vil typisk indsamle 50 tons CO2 om året. Det svarer til, at du kører en halv million kilometer i din bil, så det er en besparelse, der er værd at tage med. Især når man tænker på, at der er så mange små bryggerier, siger Kim Dalum.

Han er uddannet ingeniør og har 25 års erfaring som leder i bryggeribranchen, hvor han primært har arbejdet med de store bryggerier. For godt halvandet år siden opstod muligheden for at blive selvstændig og vende tilbage til de kreative og innovative dele af faget, og sammen med sin hustru har han knoklet for at få projektet til at lykkes.

I Danmark er der i dag over 200 bryggerier, mens tallet for 20 år siden nærmere var 10. Samme trend gælder resten af verden, og derfor kunne Kim Dalum se en forretning i at udvikle den teknologi, der ellers har været forbeholdt de store bryggerier med en produktion på over en million hektoliter, til bryggerier med en produktion helt ned til 4500 hektoliter om året.

- Vi har søgt med lys og lygte efter en kompressor, der kan bruges, i halvandet år, men det har vi ikke kunnet finde, så nu har vi udviklet vores egen. Det har været en stor udfordring, men vi mener også, at det giver os en konkurrencemæssig fordel. Vi har skabt noget unikt, som vi slet ikke har kunnet finde i samme skala eller til samme pris andre steder, siger Kim Dalum.

Han oplever stor efterspørgsel fra klimabevidste brygmestre, og selv om den tyske lov “reinheitsgebot” fra 1516 om at sikre ølproduktion mod tilsætningsstoffer og kunstige smagsstoffer for længst er ophævet, så er det alligevel en standard, som mange bryggerier gerne vil leve op til.

- Mange mindre bryggerier bruger fra 100.000 kroner til et par hundrede tusinde kroner om året på at købe CO2. De penge kan de spare, hvis de genbruger deres eget. Men der er også det aspekt i det, at de gerne vil være økologiske og miljøbevidste. Det betyder noget for dem, at deres CO2 er økologisk, og at de har styr på hele kæden. De tyske kunder, vi har haft på besøg, kalder det naturlig CO2 og skriver det på etiketterne. Og bryggeriet Brewdog fra Skotland, der er et ikonisk bryggeri indenfor craftbrewing, har meldt ud, at de vil være CO2-neutrale. Der er et salgselement i det for dem, forklarer Kim Dalum.

Kim og Kirsten Dalum har begge været med i virksomheden fra begyndelsen og drevet den hjemme fra privatadressen, hvor de selvfølgelig har et par flasker Fynsk Forår stående, som anlægget har været inde over produktionen af. Foto: Trine Grauholm

De gode intentioner er imidlertid ikke nok, hvis man som mange mikrobryggerier er presset på økonomien. Derfor skal det også økonomisk give mening for bryggerierne at investere i et anlæg, der uden ekstraudstyr koster mellem 300.000 og 350.000 kroner.

Derfor har det været vigtigt for Kim Dalum at udvikle et enkelt anlæg, der kan sendes ud med en manual og let installeres. Modsat de store anlæg, han tidligere i sin karriere har været med til at bygge og sælge som kundetilpassede projekter, hvor der skal sendes et helt sjak ud i flere uger for at installere det.

Samtidig arbejder han på at gøre investeringen endnu mere rentabel for kunderne ved at udvikle en løsning til de CO2-flasker, bryggerierne som regel leverer med som drivgasser, når de sælger fustager til for eksempel et fadølsanlæg.

- CO2 i en cylinderflaske koster typisk 10 gange så meget, som når CO2’en er i tanken på bryggeriet, og derfor arbejder vi også på at udvikle et anlæg, der kan fylde cylinderflasker med CO2, i en endnu mere konkurrencedygtig udgave, end det vi allerede har i sortimentet, siger han.

Annonce

Går efter gennembrud

Ifølge Kim Dalum er der omkring 30.000 bryggerier i verden. Ud af dem er omkring 3500 i en størrelse, hvor Dalum Beverage Equipments teknologi kan gøre dem mere effektive. Og antallet vokser hele tiden.

- Vi går i første omgang efter det europæiske marked. Tyskland og England vil være gode markeder for os, og vi har også fået en forespørgsel fra Frankrig, hvor der er mange små bryggerier. Vi håber også at få et gennembrud i USA. Det er min erfaring fra de firmaer, jeg har stået i spidsen for, at USA er det største marked, at det er et homogent marked og et profitabelt marked. Der håber vi at få hul på bylden i løbet af det næste år afhængigt af, hvordan det går med corona-situationen, siger Kim Dalum.

I den forbindelse bliver virksomhedens bestyrelsesformand, amerikanske John Joseph Kiedrowski, en vigtig brik, fordi han har erfaring som leder fra Miller Brewing Company.

- Han har ikke så meget erfaring fra små bryggerier, men han er god til proces og ved, hvad der foregår på et bryggeri. Han har også et stort netværk i USA og har helt sikkert nogle bud på, hvem vi kan samarbejde med, siger Kim Dalum.

Han lægger ikke skjul på, at det er nu, salget skal begynde at rulle. Parret har selv lagt halvanden million kroner i udviklingen af anlægget og har desuden fået en Innobooster fra Innovationsfonden på en halv million kroner, men de penge er brugt på udvikling.

- Der er et ordsprog, der siger, at hvis du vil indtage øen, må du brænde båden. Det tror jeg meget på. Der er ingen anden udvej, end at det skal lykkes, og det gør det også, siger Kirsten Dalum.

Annonce

Forskel i større perspektiv

Indtil nu har parret kørt virksomheden hjemme fra privatadressen i udkanten af Odense, men fra 1. september rykker Dalum Beverage Equipment ind i lokaler i Søndersø. Samtidig har virksomheden ansat en ingeniør, der som sin første opgave skal sørge for at dokumentere alt det, der indtil videre er udviklet, og desuden udvikle løsninger, der gør det nemt for bryggerierne at integrere anlægget i deres produktion.

Det skulle gerne frigive noget tid til udadvendte funktioner som for eksempel salg, som Kim Dalum har haft svært ved at få tid til. Selv om han har arbejdet nærmest i døgndrift, har den største udfordring ved at være selvstændig været at skabe timer nok i døgnet.

- Det har nogle gange været frustrerende, at man ikke kan gøre tingene så hurtigt, som man gerne vil. Men vi har haft nogle freelancere til at arbejde for os, når vi har haft brug for bestemte kompetencer, og selv om der har været meget travlt, har det på en måde ikke været så stressende som at være direktør i et stort firma. Som leder for en virksomhed kan du ikke undgå, at der er konflikter, du skal forholde dig til, eller svære beslutninger, du skal træffe, når man for eksempel er nødt til at afskedige nogle mennesker. Det slipper man for i en startup, hvor det som regel går den anden vej, forklarer Kim Dalum.

Han er drevet af at skabe noget, få det til at fungere og vokse, men det er også en stor motivationsfaktor at kunne se, hvordan produktet gør en forskel i et større perspektiv.

- Jeg synes, vi gør en stor forskel, hvis vi kan få de små bryggerier til at genbruge deres egen CO2 og samtidig sørger for, at de kan tjene penge på det, siger han.

Parret ser udvælgelsen til Klima Boost-konkurrencen som en stor anerkendelse af det arbejde og de resultater, de allerede har nået.

I forhold til den første drømmeplan er de ikke helt, hvor de gerne ville være, men kigger man på den mere realistiske vision, som de lavede i maj 2019, er de “spot on” og i princippet klar til at gå ud til mikrobryggerier over hele verden med et produkt, de har søgt patent på, og som lige nu er langt bedre både i størrelse og pris end alt, der minder om konkurrence.

- De små bryggerier bruger omkring fire gange så mange ressourcer som de store bryggerier. Sammenholder man det med den vækst, der er blandt de små bryggerier, er der et ret stort potentiale i forhold til klima og ressourceforbrug, hvis man lykkes med at udvikle avanceret teknologisk udstyr til relativt få penge. Vi skaber noget, der rent faktisk kan gøre en forskel, siger Kirsten Dalum.

Dalum Beverage Equipment

  • Laver CO2-anlæg til mindre bryggerier, så de kan genbruge den CO2, der ellers ville sive ud i atmosfæren. Teknologien har tidligere været forbeholdt store bryggerier, men Dalum Beverage Equipment har selv udviklet en kompressor, som gør det muligt at bygge et mindre og støjsvagt anlæg, der kan stå inde i produktionshallen.
  • Anlægget er udviklet i samarbejde med Ørbæk Bryggeri, og Dalum Beverage Equipment har også solgt sit første anlæg, der skal sættes op på Svaneke Bryghus i oktober 2020.
  • Virksomheden blev stiftet i 2018 af Kim Dalum, som har 20 års topledererfaring fra bryggeribranchen og blandt andet har været hos Alfa Laval og som administrerende direktør hos Union Engineering i Fredericia, der laver store CO2-anlæg til industrigasselskaber og store bryggerier.
  • Kirsten Dalum har været med fra begyndelsen og står for administration og økonomi.
  • Virksomheden har til at begynde med været drevet fra parrets privatadresse, men fra 1. september flytter Dalum Beverage Equipment til Søndersø. Samtidig har virksomheden ansat en ingeniør.
Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce