Annonce
Sydjylland

Gigant-virksomheder går sammen om grønt erhvervsfyrtårn: Vil sikre mere samarbejde på tværs af sektorer

Danfoss' datacenter er et af de gode eksempler, initiativtagerne gerne vil fremhæve for at fortælle, hvordan energi et sted fra, kan bruges et andet sted og på den måde skabe grobund for bedre udnyttelse af ressourcer. Pressefoto
Sydjylland skal være centrum for grøn udvikling, mener flere store virksomheder som Danfoss og Semco Maritime. Derfor vil de oprette et center, hvor virksomhederne kan vidensdele og inspirere hinanden på tværs af sektorer.

Grøn omstilling: Alle skal være med til at ro, hvis det skal lykkes at vende skuden og afværge brodden af klimaforandringerne. Både privatpersoner, kommuner og ikke mindst virksomheder skal arbejde for samme mål - og sammen med hinanden.

Det er hovedbudskabet fra en række toneangivende sydjyske virksomheder såsom Danfoss og Semco Maritime, der netop er gået sammen om at danne rammerne for regionens grønne omstilling - et grønt fyrtårn, som de kalder det.

De har nemlig planer om at oprette Center for Sektorkobling i Sydjylland - altså et center, der skal arbejde for at få virksomheder til at samarbejde på tværs af sektorer med henblik på at få energisystemerne koblet sammen.

Annonce

- Den grønne omstilling er noget, alle taler om, men der er få, som rent faktisk gør noget, der batter. Her siger vi, at i Danmark og i Sydjylland har vi enorme muligheder for at walk the talk og give værktøjer, så verdens byer og verdens lande kan se, hvordan man på en intelligent og kostoptimal måde kan reducere CO2, siger Lars Tveen, der er medlem af direktionen på Danfoss, som er en af virksomhederne bag centeret.

Skal inspirere

Fyrtårnet, som Lars Tveen kalder centeret, er skabt af en bred palet af sydjyske virksomheder og skal i et samarbejde mellem virksomheder, kommuner og universiteter give eksempler til resten af verden, som viser, hvordan virksomheder kan arbejde sammen om CO2-reduktion på tværs af sektorer.

For eksempel, fortæller han, er datacenteret hos Danfoss' hovedkontor på Als koblet på kontorets fjernvarmesystem, så spildvarmen fra datacenteret bliver udnyttet til at sende varme ud i kontorene. Og der er også lagt op til et samarbejde med forsyningsvirksomheden ved siden af, som kan låne en kedel hos Danfoss, når kapaciteten er presset i årets koldeste dage i stedet for at skulle bygge en ny.

- Her hos Danfoss har vi gjort, så vi næste år er hundrede procent CO2-neutrale på vores hovedkontor, og alle de aktiviteter, der har ført os hertil, koster os ikke noget efter tre år. Det er den slags historie, vi vil fortælle i centeret, for at vise, at det at tænke grønt ikke behøver være dyrt. Jeg tror, der er mange steder i verden, hvor man kan gøre noget, der minder om, og det er dem, vi gerne vil inspirere, siger Lars Tveen.

Annonce

Vind giver gode grobunde

Det skal centeret blandt andet gøre ved at skabe rum for, at virksomhederne kan komme i kontakt med hinanden på tværs af sektorer.

- Vi vil gerne nedbryde siloer, så vi kan se hinanden og bruge hinanden, siger Lars Tveen, der også påpeger, at der i Sydjylland er særligt gode muligheder for samarbejde på tværs af sektorer, fordi der er så mange af dem tilstede.

Han bakkes op af Steen Brødbæk, som er CEO i Semco Maritime og formand for det Regionale Vækstteam i Sydjylland.

- Der er gang i meget store investeringer i energiinfrastruktur i regionen. Der er havvindmølleparker på vej ved den jyske vestkyst, og der skal anlægges en energiø i Nordsøen. Danmarks produktion af vedvarende energi vil mangedobles, og det rummer potentiale til at udnytte den grønne energi til en omfattende energieffektiv sektorkobling af samfundet, siger han i en pressemeddelelse.

Annonce

Pengene skal komme fra staten

Pengene til centeret skal komme fra en aftale, erhvervsministeren og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse indgik i september. Den dikterer, at der skal etableres otte regionale erhvervsfyrtårne i Danmark, som skal dyrke regionale styrker for at skabe vækst og nye arbejdspladser.

Det er afgørende med en stærk lokal forankring, og det er et krav, at aktører går sammen i konsortier med ejerskab og forankring i hele den pågældende geografi. Derfor har de sydjyske erhvervsgiganter valgt at oprette et konsortium, som skal etablere centeret som Sydjyllands vision om et erhvervsfyrtårn inden for vedvarende energi, energieffektivitet og sektorkobling.

Det er klyngeorganisationen Energy Cluster Denmark, som sammen med Erhvervshus Sydjylland står for at udarbejde og indsende ansøgningen til Erhvervsfremmebestyrelsen senest den 23. november 2021. Lars Tveen forventer at få svar i første kvartal næste år, men han understreger, at arbejdet stadig er i fuld gang.

- Vi er stadig ved at finde ud af, præcis hvordan fyrtårnet skal se ud. Nu har vi skabt de store linjer, og vi er i gang med at videreudvikle dem og blive endnu skarpere, siger Lars Tveen.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: De midtjyske virksomheder mangler arbejdskraft - Her er otte gode råd

Erhverv

Klumme: I København betaler virksomhederne bare, men det gør de ikke i resten af landet

Erhverv

Klumme: Solceller på erhvervsbygninger – skattemæssig afskrivning

Erhverv

Restauranter og barkonge efter rekrutteringsproblemer: Nu hyrer vi igen masser af personale

Erhverv

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Østjylland

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

Annonce