Annonce
Vestjylland

Generationsskifte: Børge Lind og Sønner kører på tredje generation

De tre ledere hos Børge Lind og Sønner mener, at én af ingredienserne i et godt generationsskifte er at få det gjort i tide. Fra venstre er det Lars Gade, Frits Lind og Gorm Lind. Foto: Daniel Bernt Jensen
Hos Børge Lind & Sønner består ledelsen af anden og tredje generation efter stifteren Børge Lind, men det er ikke en selvfølge, at et generationsskifte forløber smidigt.

LINDE: ”Administration” står der på bygningen, hvor man finder hjertet af virksomheden Børge Lind & Sønner.

Det er den type virksomhed, hvor der bliver budt på kaffe, når man træder ind ad døren.

Manden, der byder på kaffe i dag, hedder Frits Lind.

Han er anden generation i entreprenørvirksomheden. Hans far, Børge Lind, grundlagde virksomheden i 1949.

Gorm Lind er tredje generation i virksomheden. Sammen med Frits Lind og Lars Gade udgør han den daglige ledelse i Børge Lind & Sønner.

Ikke en del af planen

Som de sidder her sammen i et mødelokale på virksomhedens adresse i Linde, kan det virke åbenlyst, at familievirksomheden skal gå i arv fra generation til generation.

Men sådan har det ikke altid set ud.

- Da jeg var yngre, havde jeg ikke regnet med, at jeg skulle hjem i familie-foretagendet, siger Gorm Lind.

Han er uddannet tømrer og havde egentlig købt hus i Horsens, hvor han var ansat som byggeleder.

Både Gorm Lind og hans kone er dog fra Vestjylland, så efter noget tid begyndte hjemstavnen at trække, og de besluttede sig for at flytte tilbage.

Pludselig blev det mere aktuelt at blive en del af familie-virksomheden, men det var ikke uden betænkeligheder:

- Én ting er at være familie, en anden ting er at arbejde sammen. Det kan jo også være en udfordring, siger Gorm Lind.

Annonce

Man skal passe på som ny

Det første års tid, efter han blev en del af virksomheden, foregik derfor på kontoret, hvor han lavede administrativt arbejde.

En del af grunden var, at han på den måde kunne se hverdagen og jobbet som en del af familie-virksomheden an. Men en anden del af grunden var også, at Gorm Lind ikke bare ville komme ind i virksomheden som det hjemvendte barnebarn og udstikke ordrer.

- Man skal passe på, når man kommer som ’ny’, siger han og laver citationstegn med fingrene.

- Det kan nemt give tumult, hvis der kommer en udefra, som føler, han skal ind og præstere. Det kan lave mere ulykke end gavn, forklarer han.


Jeg har tre børn. Jeg kan huske, de sagde, at først da de blev konfirmeret, fandt de ud af, at de havde en far. Det er jo ikke særlig rart.

Frits Lind, anden generation og medejer, Børge Lind & Sønner


Gorm Lind kom til familie-virksomheden uden ledererfaring, og det er derfor noget, han har måttet lære hen ad vejen.

For selv om de tre ledere insisterer på, at der er et fladt hierarki hos Børge Lind & Sønner, indrømmer de også, at de nogle gange bliver nødt til at skære igennem.

Indtil videre har det dog ikke skabt problemer, men det kan muligvis skyldes, at Gorm Lind fik tiden til at se virksomheden og medarbejderne an, før han købte en andel og blev kastet ud på det dybe vand.

- Vi kender vores folk ud og ind. Det er ikke sådan, at vi partout skal lave det om, hvis nogen har en anden måde at lave tingene på. Man kan godt komme fra A til Z på forskellige måder, siger han.

Annonce

Ville gøre det igen

På mange måder har Frits og Gorm Lind, der er henholdsvis anden og tredje generation, haft den samme oplevelse af deres generationsskifte.

Men på andre punkter har det været to forskellige oplevelser. I hvert fald ifølge Frits Lind.

Når han tænker tilbage på sin første tid i firmaet i 1987, hvor han og broderen, Bjarne Lind, sammen skulle tage over efter faderen, var der i større grad tale om en ilddåb:

- Da telefonen ringede dagen efter, jeg var kommet med i det, da sagde han, at han ikke havde noget at gøre med det længere. Så blev telefonen stillet om til os. Og det var han rigtig god til, siger Frits Lind.

De tre ledere hos Børge Lind & Sønner trækker ofte selv i arbejdstøjet for at hjælpe til med en opgave. Fra venstre er det Lars Gade, Frits Lind og Gorm Lind. Foto: Daniel Bernt Jensen

Det er ikke blot generationsskiftet, der var anderledes. Det er de to arvtageres oplevelser før generationsskiftet også.

Hvor Gorm Lind har arbejdet i andre virksomheder i en årrække, har Frits Lind kun arbejdet hos Børge Lind & Sønner.

- Det har altid ligget i kortene, at jeg skulle være murerlærling, forklarer han.

Men selv om det måske ikke var et frit valg i samme grad som for hans nevø, er han stadig glad for, hvordan det hele er gået.

- Hvis jeg skulle vælge i dag, så valgte jeg det samme, siger han bestemt.

Annonce

Den næste i rækken

Frits Lind hurtig til at indrømme, at ”han nok er den næste, der skal have et tip ud over baglinjen,” som han udtrykker det.

- Og det har jeg absolut ikke noget imod, skynder han sig at tilføje.

De tre mænd har alle mærket på egen krop, at et af vilkårene ved at være selvstændig er, at arbejdsdagene kan blive lange, og bekymringerne store. Men Frits Lind er stadig bekymret for, om hans yngre kollegaer har forstået, hvad det kan betyde på længere sigt.

- Jeg har tre børn. Jeg kan huske, de sagde, at først da de blev konfirmeret, fandt de ud af, at de havde en far. Det er jo ikke særlig rart, siger Frits Lind og peger på de to andre:

- Jeg tror ikke, det har bidt sig fast hos dem endnu.

Det står hen i det uvisse, om den ældre generations gode råd bider sig fast, men faktum er, at Gorm Lind og Lars Gade også har børn. Der er dog ingen konkrete planer for en fjerde generation på kontoret endnu.

Ikke fordi fædrene afviser det, men den næste generation skal også være bevidst om det ansvar, der ligger i at være leder i virksomheden.

Gorm Linds søn på 13 år har luftet tanken, men der går stadig nogle år, før det bliver aktuelt.

- Jeg vil bede ham tænke sig rigtig meget om, før han siger ja, siger Gorm Lind.

EY Entrepreneur Of The Year

  • Børge Lind & Sønner A/S er blandt de kvalificerede kandidater i vækstskaber-konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year 2020, som hvert år hylder de dygtigste entrepreneurer i Danmark.
  • Kriterierne for at slippe gennem nåleøjet til hovedkonkurrencen er:
  • Entrepreneuren er ejer/medejer af et dansk aktie- eller anpartsselskab og har haft det overordnede ansvar i mindst to år. Selskabet må gerne være børsnoteret
  • Virksomheden har eksisteret i mindst tre år
  • Virksomheden har ved udgangen af det seneste regnskabsår minimum 20 ansatte
  • Virksomheden skal have haft minimum 15 procent vækst i bruttoavance eller i omsætning i det seneste regnskabsår
  • Det seneste regnskab skal udvise en positiv egenkapital og et positivt resultat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce