Annonce
Østjylland

Gør klar til de nye momsregler for e-handel i EU

Arne B. Jepsen. Pressefoto

Selvom der endnu er cirka tre måneder til, at de nye momsregler for e-handel i EU træder i kraft, så er det ikke spor for tidligt, at de berørte virksomheder begynder på forarbejdet, herunder afdækker hvor, hvornår og hvordan moms fremadrettet skal afregnes, ligesom der kan blive tale om justering af hjemmeside, opsætning af konti i bogholderiet og anvendelse af momskoder.

Hidtil har danske virksomheder med fjernsalg af varer til private og andre ikke-registreringspligtige skullet lade sig momsregistrere – og betale moms – i alle de lande indenfor EU, hvortil de har solgt varer, hvis deres salg har oversteget det enkelte lands grænse for fjernsalg.

En grænse, som har varieret mellem 25.000 EUR og 100.000 EUR.

Annonce

Med virkning fra 1. juli 2021 indføres en fælles beløbsgrænse for fjernsalg på kun 10.000 EUR, og den gælder tilmed for det samlede salg til private med videre indenfor hele EU – altså uden hensyntagen til, hvor EU-kunderne er bosat.


Ordningen indebærer, at virksomheder med salg til andre EU-lande ikke behøver at lade sig momsregistrere i disse, men kan nøjes med at registrere sig i OSS-ordningen (One Stop Shop) i deres hjemland.


Isoleret set er ændringen derfor en stramning, fordi virksomhederne nu i princippet vil skulle momsregistres i alle de EU-lande, hvortil de sælger, men da den særlige MOSS-ordning (Mini One Stop Shop) samtidig udvides til også at omfatte fjernsalg af varer, opnår virksomhederne på sigt en administrativ lettelse. Enkelte får måske også en økonomisk gevinst.

Det gælder de virksomheder, der hidtil har afregnet 25 procent dansk moms af deres salg, fordi de ikke har oversteget den lokale grænse for fjernsalg. Det vil de nok gøre nu, og da momssatsen i mange lande er lavere end i Danmark, kan det måske give rum for en højere avance.

Ordningen indebærer, at virksomheder med salg til andre EU-lande ikke behøver at lade sig momsregistrere i disse, men kan nøjes med at registrere sig i OSS-ordningen (One Stop Shop) i deres hjemland.

De skal stadig anvende de momssatser, der gælder for det land, hvor kunden er hjemmehørende, men i Danmark afregnes hele den udenlandske moms til Skattestyrelsen, som herefter sender pengene videre til de enkelte lande.

Ordningen har hidtil kun omfattet elektronisk leverede ydelser og enkelte andre særydelser, men udvides fra 1. juli 2021 til også at omfatte fjernsalg af varer til private og andre ikke-registreringspligtige. Navnet ændres samtidig fra MOSS- til OSS-ordningen.

De virksomheder med fjernsalg af varer, som ønsker at anvende ordningen, skal derfor nu tilmelde sig denne hos Skattestyrelsen via en særskilt anmodning. Samtidig skal de afregistrere sig i de EU-lande, hvor de hidtil har været momsregistrerede, hvis de ikke har andre registreringspligtige aktiviteter dér.

En anden fordel ved at tilmelde sig OSS-ordningen er, at virksomhederne kan benytte de danske fakturaregler i forhold til kunder i andre EU-lande.

Til gengæld underlægges virksomhederne selvsagt en forpligtelse til overfor Skattestyrelsen at føre regnskab over dette salg samt til kvartalsvis at indsende en afgiftsangivelse og afregne den hos kunderne opkrævede moms.

Om Arne B's blog

Med 40 år i revisionsbranchen er Arne B. Jepsen rådgivende revisor for kunder fra vidt forskellige brancher.

  • Specialet er rådgivning inden for skat, køb og salg af virksomheder samt generationsskifte.
  • Interessen går især i retning af de små og mellemstore virksomheder, da det særligt er herfra, at landets vækst skal komme.
Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce