Annonce
Østjylland

Gør klar til de nye momsregler for e-handel i EU

Arne B. Jepsen. Pressefoto

Selvom der endnu er cirka tre måneder til, at de nye momsregler for e-handel i EU træder i kraft, så er det ikke spor for tidligt, at de berørte virksomheder begynder på forarbejdet, herunder afdækker hvor, hvornår og hvordan moms fremadrettet skal afregnes, ligesom der kan blive tale om justering af hjemmeside, opsætning af konti i bogholderiet og anvendelse af momskoder.

Hidtil har danske virksomheder med fjernsalg af varer til private og andre ikke-registreringspligtige skullet lade sig momsregistrere – og betale moms – i alle de lande indenfor EU, hvortil de har solgt varer, hvis deres salg har oversteget det enkelte lands grænse for fjernsalg.

En grænse, som har varieret mellem 25.000 EUR og 100.000 EUR.

Annonce

Med virkning fra 1. juli 2021 indføres en fælles beløbsgrænse for fjernsalg på kun 10.000 EUR, og den gælder tilmed for det samlede salg til private med videre indenfor hele EU – altså uden hensyntagen til, hvor EU-kunderne er bosat.


Ordningen indebærer, at virksomheder med salg til andre EU-lande ikke behøver at lade sig momsregistrere i disse, men kan nøjes med at registrere sig i OSS-ordningen (One Stop Shop) i deres hjemland.


Isoleret set er ændringen derfor en stramning, fordi virksomhederne nu i princippet vil skulle momsregistres i alle de EU-lande, hvortil de sælger, men da den særlige MOSS-ordning (Mini One Stop Shop) samtidig udvides til også at omfatte fjernsalg af varer, opnår virksomhederne på sigt en administrativ lettelse. Enkelte får måske også en økonomisk gevinst.

Det gælder de virksomheder, der hidtil har afregnet 25 procent dansk moms af deres salg, fordi de ikke har oversteget den lokale grænse for fjernsalg. Det vil de nok gøre nu, og da momssatsen i mange lande er lavere end i Danmark, kan det måske give rum for en højere avance.

Ordningen indebærer, at virksomheder med salg til andre EU-lande ikke behøver at lade sig momsregistrere i disse, men kan nøjes med at registrere sig i OSS-ordningen (One Stop Shop) i deres hjemland.

De skal stadig anvende de momssatser, der gælder for det land, hvor kunden er hjemmehørende, men i Danmark afregnes hele den udenlandske moms til Skattestyrelsen, som herefter sender pengene videre til de enkelte lande.

Ordningen har hidtil kun omfattet elektronisk leverede ydelser og enkelte andre særydelser, men udvides fra 1. juli 2021 til også at omfatte fjernsalg af varer til private og andre ikke-registreringspligtige. Navnet ændres samtidig fra MOSS- til OSS-ordningen.

De virksomheder med fjernsalg af varer, som ønsker at anvende ordningen, skal derfor nu tilmelde sig denne hos Skattestyrelsen via en særskilt anmodning. Samtidig skal de afregistrere sig i de EU-lande, hvor de hidtil har været momsregistrerede, hvis de ikke har andre registreringspligtige aktiviteter dér.

En anden fordel ved at tilmelde sig OSS-ordningen er, at virksomhederne kan benytte de danske fakturaregler i forhold til kunder i andre EU-lande.

Til gengæld underlægges virksomhederne selvsagt en forpligtelse til overfor Skattestyrelsen at føre regnskab over dette salg samt til kvartalsvis at indsende en afgiftsangivelse og afregne den hos kunderne opkrævede moms.

Om Arne B's blog

Med 40 år i revisionsbranchen er Arne B. Jepsen rådgivende revisor for kunder fra vidt forskellige brancher.

  • Specialet er rådgivning inden for skat, køb og salg af virksomheder samt generationsskifte.
  • Interessen går især i retning af de små og mellemstore virksomheder, da det særligt er herfra, at landets vækst skal komme.
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kig med indenfor i Oldenborghus: Spritnye ungdomsboliger står snart klar og der er mange ledige

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv

Ulovligt parkerede campingvogne sætter lastbiler i dilemma på rastepladser: Enten skal de parkere ulovligt eller bryde regler om køre- og hviletid

Annonce