Annonce
En god forklaring

Fynsk kæmpekoncern tabte stort på corona: - Men krisen har gjort os til en bedre virksomhed

Mange af de maskiner, der produceres på Haarslev Industries, er af voldsom størrelse. Her er det tørringsanlæg til slagteriaffald. Arkivfoto: Michael Bager
Usikkerhed, udskudte kæmpeprojekter og underskud prægede det meste af 2020 i Haarslev Industries, der er en af Fyns største produktionsvirksomheder.

Haarslev: Coronakrisen kostede sidste år den store nordfynske produktionsvirksomhed Haarslev Industries en omsætning på 150 millioner. Det er en af grundene til, at den igen må offentliggøre et regnskab med et meget stort underskud - denne gang på 134 millioner kroner efter skat.

Men trods pandemiens store betydning for aktiviteterne er topchef Han Defauwes ikke meget negativ over konsekvenserne.

- Det er sandt, at vi har mistet noget salg i tre kvartaler sidste år. Men situationen pressede os til at gennemføre en lang række forandringer, som vi nu er meget tilfredse med. I dag er vi en sundere virksomhed, end vi var før corona-krisen, og vores fremtid er lysere, end før epidemien ankom, siger han.

Ifølge direktøren er den verdensomspændende koncern blevet mere fleksibel og effektiv. Der bliver brugt flere digitale arbejdsformer, der er mere outsourcing, og produktiviteten er steget. Desuden blev der skåret i omkostningerne, da krisen begyndte, og en del af de besparelser ventes at være permanente.

Antallet af ansatte faldt betydeligt. Da 2020 begyndte, var der 1027, og ved næste nytår var det tal faldet til 941. Antallet af ansatte på Fyn faldt fra 477 til 427.

Kunderne aflyste

- Vi havde to fyringsrunder i marts og april 2020, hvor omkring 40 blev afskediget. Ellers er nedgangen sket ved en slags blødt ansættelsesstop, siger HR-direktør Hanne Røhl Kriegbaum.


I dag er vi en sundere virksomhed, end vi var før corona-krisen, og vores fremtid er lysere, end før epidemien.

Han Defauwes, administrerende direktør, Haarslev Industries


Allerede da pandemien begyndte i Kina, mærkede Haarslev den, og tidligt udsatte kunderne en række meget store projekter.

Haarslev-koncernen producerer meget store maskiner og fabriksanlæg, der forarbejder restprodukter fra fødevaresektoren. De helt store ordrer kommer ofte i forbindelse med etablering af en helt ny fabrik eller et slagteri, og beslutninger i den størrelsesorden blev øjeblikkelig lagt på is, da krisen begyndte.

Der skal meget store kødhakkere til, når det er industrien, der skal bruge dem. Arkivfoto: Michael Bager

- Der var stadig mindre ordrer og udstyr, der skulle udskiftes, men ingen ville sætte de helt store investeringer i gang. Og netop på de helt store opgaver har vi en meget høj markedsandel på 80-90 procent, så det ramte os hårdt, forklarer Han Defauwes.

I september kom den første store ordre efter krisens begyndelse, men virksomheden er vant til udsving og turde ikke tro på, at krisen var slut. I december kunne man se, at der ikke bare var tale om udsving, men at udviklingen vitterlig var vendt - i øvrigt som man havde forudset. Siden lavpunktet i sommeren 2020 er ordrebeholdningen steget med 100 millioner kroner.

Dermed er omsætningen tilbage på samme niveau som i 2019, og 2021 ser ud til ende med både overskud og forbedring af likviditeten.

Dyr nedlukning

Det store underskud for 2020 skyldes langt fra kun coronaen. Koncernen har nedlagt en afdeling, der blandt andet lavede udstyr til at behandle affald fra rensningsanlæg, og det har kostet 45 millioner kroner. Lukningen er sket og vil ikke belaste 2021-regnskabet.

Desuden har Haarslev Industries koncernregnskab en speciel dyr regnskabspost, der for en udenforstående kan virke lidt luftig. Det er en såkaldt goodwill, der stammer fra kapitalfonden Altors køb af koncernen. Den var oprindeligt på 1,4 milliarder kroner, og det beløb skal der afskrives på hvert år, dermed øger det underskuddet med 70 millioner kroner.

- Vi har ikke nogen indflydelse på det beløb, og set fra vores side, synes vi ikke, at vi som virksomhed skal bedømmes på det, siger økonomidirektør Henrik Kofoed.

Haarslev Group Holding A/S

Hjemsted: Haarslev

CVR-nr.: 33 96 93 76

Direktion: Han Defauwes (administrerende), Henrik Kofoed Petersen (økonomi)

Bestyrelse: Jørn Mørkeberg Nielsen (formand), David Hess, Ola Harald Erici, Paal Kristian Weberg, Torben Axelsen samt Yasemin Merethe Celkan Phoenix, René Johansen og Søren Jakob Rasmussen (medarbejdervalgte)

Ejere: Altor, Sverige (67-90 pct.), Claus Østergaard Nielsen, Strib (20-25 pct.)

Regnskabstal 2020 (2019 i parentes)

Omsætning: 1,36 milliarder kr. (1,51)

Resultat af drift (ebitda): 65 millioner kr. (60)

Normaliseret resultat af drift: 90 millioner kr. (124)

Resultat efter skat - fortsættende aktiviteter: -89 millioner kr. (-128)

Resultat efter skat - afsluttede aktiviteter: -45 millioner kr. (-45)

Resultat efter skat i alt: -134 millioner kr. (-172)

Egenkapital: 167 millioner kr. (313)

Antal ansatte (gennemsnit): 975 (1011)

Han og resten af ledelsen vil hellere bedømmes på den egentlige drift, og derfor har han udregnet et såkaldt normaliseret resultat af driften. Det viser et overskud på 90 millioner kroner i 2020, som er et fald fra 124 millioner kroner på grund af coronaen. I 2021 ventes det at stige til 120-165 millioner kroner.

Men underskuddene har også kostet rigtige penge, så i december 2020 indgik koncernen en ny aftale med dens banker, Nordea og SEB, den løber frem til juli 2023. Den største aktionær, kapitalfonden Altor, lånte Haarslev 45 millioner kroner i 2019, og forhøjede lånet til 106 millioner kroner i 2020.

2020 er det fjerde år i træk med trecifrede millionunderskud. I alt har underskuddene været på 644 millioner kroner efter skat.

Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi