Annonce
Erhverv

Fynsk cannabis-fabrik har kæmpet i to år: Kan stadig ikke sælge til danske patienter

Cannabis-virksomheden i Stige blev etableret af den canadiske koncern Canopy Growth, der i foråret solgte virksomheden til australske Little Green Pharma. Det reddede fabrikken, som i øjeblikket beskæftiger knap 70 medarbejdere. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Usikkerhed, lang sagsbehandling og store omkostninger betyder, at det danske hjemmemarked ikke længere er det primære fokus i Little Green Pharma, tidligere Spectrum Therapeutics.

Odense:  Godt og vel to år.

Så længe har cannabis-direktør Morten Snede og hans stab uden held arbejdet på at få et dansk produceret cannabisprodukt på det danske marked til danske patienter.

Først i sin egenskab af direktør for canadiske Spectrum Therapeutics, som sendte en ansøgning om optagelse af et produkt til Lægemiddelstyrelsen i 2019. Siden som direktør i australsk-ejede Little Green Pharma, der købte Spectrum i forsommeren 2021. Fabrikken ligger stadig i Stige, og den har stadig en ansøgning liggende i det danske system.

Annonce

- Vi sendte en ansøgning ind første gang i august 2019 - den var ikke helt komplet, vil jeg medgive, men siden 2019 mener jeg, vi har haft en fuldgod ansøgning. Vi stillede den i bero, da vi blev solgt, men genoptog den, da vi var solgt, siger Morten Snede, der har skiftet syn på det danske marked.

- Problemet er, at vi har svært ved at forstå, hvor Lægemiddelstyrelsen vil hen, og derfor er det danske marked blevet sekundært for os. Det er stadig strategisk vigtigt - ingen tvivl om det - men det er ikke længere primært.

350 millioner

De canadiske ejere, der etablerede fabrikken, investerede på den gode side af 350 millioner kroner i faciliteterne, som blev opført, da den danske forsøgsordning blev sat i verden i 2018, fordi danske patienter skulle have adgang til medicinsk cannabis produceret i Danmark.

Den medicinske cannabis dyrkes i væksthuse, og det er kun blomsten på planterne, der når videre til forarbejdning. Alt andet bliver opsamlet i sække og kørt til forbrænding. Arkivfoto: Nils Svalebøg


Morten Snede har været med fra dag et og har flere gange meldt ud, at nu mente han, en godkendelse og et gennembrud var lige på trapperne, for nu havde virksomheden rettet til og rettet ind, som myndighederne bad om. Men godkendelsen er aldrig kommet, og Morten Snede er holdt op med at sige noget højt om, hvornår han tror, Danmark får et produkt på hylderne.

- Vi forstår godt, det handler om patientsikkerhed, men når vi sammenligner med andre lande, er det svært at forstå, hvad Lægemiddelstyrelsen vil have, siger direktøren, som til fulde kan sætte sig ind i de frustrationer kollegaen Aurora Nordic mandag luftede i Fyens Stiftstidende.

Annonce

Patienter i klemme

Aurora Nordic i Bellinge har fuld drøn på eksporten til syv europæiske lande og er Danmarks største eksportør af medicinsk cannabis, men har i godt et år haft en ansøgning liggende hos Lægemiddelstyrelsen uden at få et produkt godkendt.

Samtidigt udløber et canadisk produkt, som Aurora importerer, og uden en dansk afløser efterlader det en række patienter i smerte og frustration. Derfor er tålmodigheden ved at slippe op i Bellinge, hvor Auroras europæiske produktion foregår.

Vi er simpelt hen nødt til at sige, at vi må bruge de penge, vi har til rådighed dér, hvor det giver mest mening, og hvis det giver mest mening at registrere i et andet EU-land, så gør vi det.

Morten Snede, direktør Little Green Pharme

- Vi havde aldrig drømt om, at det skulle kommer hertil. Vi ved snart ikke, om det giver mening at blive ved med at bruge kræfter på det, lød det blandt andet fra Marianne Hundtofte Nielsen, medicinsk direktør i Aurora Nordic.

Medicinsk cannabis

Produktionen af medicinsk cannabis i Danmark hviler på en fire-årig forsøgsordning, der udløber ved udgangen af 2021.

Ordningen er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget.

Meningen med forsøgsordningen er at give danske patienter mulighed for at afprøve danske produkter.

Ordningen fik flere udenlandske investorer til at etablere sig i Danmark, fordi Danmark kunne blive en adgangsvej til det europæiske marked - og det er Danmark blevet.

Det er Lægemiddelstyrelsen, der skal godkende de danske produkter til det danske marked.

Der er endnu ikke godkendt et dansk produkt.

Den 25. maj 2021 offentliggjorde Sundhedsministeriet, at der er indgået en politisk aftale, der betyder, at ordningen kører videre.

Dyrkningsdelen - som sikrer erhvervslivets grundlag for produktion i Danmark - gøres fra årsskiftet permanent, mens patientdelen forlænges med fire år

Den nye aftale er indgået mellem regeringen og alle Folketingets partier med undtagelse af Konservative og Radikale Venstre.


I Stige er kræfterne hovedsageligt rettet mod andre lande.

- Vi er simpelt hen nødt til at sige, at vi må bruge de penge, vi har til rådighed dér, hvor det giver mest mening, og hvis det giver mest mening at registrere i et andet EU-land, så gør vi det. Vi kan ikke blive ved med at poste penge i konsulenter og laboratorier, når der ikke er noget, der rykker sig i Danmark, siger direktøren.

Morten Snede understreger ligesom Marianne Hundtofte Nielsen, at nok er det danske marked meget lille og økonomisk set en miniput, men det er et ansigt udadtil og vigtigt at være på, og desuden var det de danske patienter, den danske forsøgsordning blev lavet for.

- Vi synes, det er vigtigt, at man som dansk producent er på sit hjemmemarked. Der er også meget signalværdi over for andre lande i, at man har et præparat, der er optaget på ens hjemmemarked. Det er da bare et dårligt signal at sende, at man producerer noget, man ikke ønsker at have dér, lyder det fra Snede.

Annonce

En ansøgning

Han påpeger, at der fortsat mangler en dansk vejledning til, hvad producenter præcis skal opfylde for at få et produkt godkendt, og uden sådan en at holde sig til, er det svært. Og ligesom Aurora Nordic undrer han sig over, at det kun er muligt at søge om optagelse af et produkt af gangen.

- Når man har én  produktansøgning inde, så blokerer den simpelt hen for andre. Spørg lige, om Novo Nordisk ville acceptere det, siger Little Green Pharmas danske chef.

Morten Snede var direktør for canadisk ejede Spectrum Therapeutics, som startede produktion af medicinsk cannabis i Stige, men nu har solgt virksomheden til australske Little Green Pharma. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Den danske forsøgsordning udløber til nytår, men bliver erstattet af en ordning, som er delt i to.

Den ene bliver permanent og giver virksomheder ret til at producere og sikrer dermed erhvervet, den anden - patientdelen - forlænges i fire år. De skal blandt andet bruges til at lave dataopsamling, så ikke mindst lægerne, der står inde for ordinationen af medicinsk cannabis, kan blive trygge.

- Jeg håber, der kommer gang i den dataopsamling, som har været så efterspurgt af ikke mindst lægerne, men jeg har ikke hørt noget om det endnu, siger Morten Snede, der er holdt op med at gisne om, hvornår det første danske produkt lander på det danske marked.

Little Green Pharma beskæftiger i dag knap 70 medarbejdere og producerer og eksporterer medicinsk cannabis i form af tørrede blomster.

Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce