Annonce
Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Onsdag mødtes droneglade nørder fra hele verden til årets droneshow i den fynske lufthavn i Beldringe. Her blev store ambitioner om flere ubemandede droner luftet, men udviklingen byder også på etiske udfordringer.

Beldringe: Onsdag var Hans Christian Andersen Airport i Beldringe forvandlet til en gigantisk legeplads for droneentusiaster ind- og udland. For første gang siden corona-nedlukningen kunne firmaer, partnere og investorer samles til internationalt droneshow i lufthavnen.

En af deltagerne var Francois Castel, direktør i Volansi med ansvar for Europa og Afrika. Firmaet, der har hovedsæde i San Fransisco, udvikler ubemandede droner med levering til kommercielt, forsvarsmæssigt og medicinsk brug. Direktøren lagde ved dronetræffet ikke skjul på sin begejstring for det fynske UAS Test Center i lufthavnen:

- Danmark er et vigtigt land i forhold til droneudvikling, folk her er særligt gode til ideudvikling og forsøg, og generelt synes jeg, den nordiske droneindustri burde have større indvirkning på resten af Europa,.

Annonce

Francois Castel tilføjede, at de danske retningslinjer for droneflyvning er mere fleksible end for eksempel Tysklands og Hollands.

En flyvende leverandør

Direktør Francois Castel er ikke i tvivl om, at ubemandede droner til kommercielt brug er fremtiden.

- Drone-logistik er nødvendig, vi udleder for meget CO2 med fly og biler, der transporterer materialer på lange afstande. En drone kan sørge for leverance af materialer med et langt mindre CO2-aftryk, forklarede direktøren.

Den store drone på billedet måler fem meter i diagonalen. Den er fra et svensk firma, der hedder ACC Group.  Foto: Michael Bager

Han spår, at leveringsdroner vil være en fuldt integreret del i de fleste europæiske virksomheder om fem til ti år.

- Det er stadig nyt at flyve med droner til kommercielt brug, så det kræver en del tilvænning fra befolkningens side, uddybede Francois Castel, der håber, at de bæredygtige og tidsbesparende fordele vil vinde indpas hos virksomhederne.

Det internationale droneshow 2021

Odense Robotics og UAS Denmark Testcenter var værter for dette års internationale droneshow. Eventen blev afholdt på UAS Denmark Test Center, som er Europas største test center.

Formålet med eventen er, at investorer, firmaer og interesserede fra hele verden kan mødes og dele faglig sparring og skabe relationer på tværs af arbejdsområder- og landegrænser.

Ifølge bestyrelsesformand for Hans Christian Andersen Airport, Kim Kenlev, var der næsten 200 tilmeldte og dermed udsolgt til årets event. 

En anden droneoptimist er Christian Clemmensen Møller, han er UTM Business Development hos Naviair, et dansk firma, som arbejder med trafiksikkerhed i luften. Naviair har skabt en platform, der viser, hvor i luftrummet dronerne ikke må flyve.

- I fremtiden vil vi se flere ubemandede droner, som skal integreres i luftrummet. Derfor bliver en af de helt store udfordringer at stille større krav til flysikkerheden i luften, lød det fra Christian Møller.

Annonce

Etiske overvejelser

Selvom mulighederne for fremtidens logistikdroner er store, var det ikke alle af de tilstedeværende ved gårsdagens show, der var lige begejstrede ved tanken om et luftrum fyldt med svævende robotter.

Lektor og PhD ved SDU Dronecenter, Dylan Cawthorne beskæftiger sig med de etiske aspekter ved droner.

I en tale på dagen forsøgte lektoren at sætte fokus på de etiske dilemmaer, som den stigende udvikling i droneindustrien medfører. Her fokuserede han særligt på dillemmaet med stigende overvågning, som medfører utryghed blandt befolkningen. Samtidig argumenterede han for, at flere droner til kommercielt brug vil erstatte de personer, som i dag er ansat til at transportere leverancer fra sted til sted.

- Der er ikke et højt fokus på etisk design i dronebranchen. Folk her fokuserer på at skabe en god forretning økonomisk, men meget få stiller spørgsmålet: Er det den her vej, vi vil følge for at opnå det, lød det fra Dylan Cawthorne.

Der var mange glade dronespecialister, som fremviste deres seneste projekter ved gårsdagens droneevent i HC Andersen Airport. Foto: Michael Bager
Både store og - som her - store droner var i luften ved det store drone-arrangement. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce