Annonce
Vestjylland

Frisør: Vi burde alle sammen have elever

Mia Høgh har flyttet sin salon "Designfrisøren" ind i nye, større lokaler. Men der kan blive mangel på arbejdskraft, hvis der ikke kommer flere elevpladser. Foto: Thomas Maxe
Der kan blive mangel på faglærte frisører i Vestjylland, hvis ikke flere vil etablere praktikpladser, advarer Mia Høgh.

STRUER: I slutningen af 1980’erne stod Danmark på tærsklen mellem industri- og servicesamfundet. Mange var kritiske over for servicefagene og sagde hånligt, at ”vi kan jo ikke leve af at klippe hinanden”.

Men hov-hov! Der er ifølge estatistik.dk 12.613 danskere, som er beskæftiget i frisørfaget, så for nogen er det altså en levevej.

En af dem er Mia Høgh fra Struer. Hun ejer ”Designfrisøren”, hvor fem ansatte sørger for, at struerboerne ser godt ud. Og hun er glad for, at hun for seks år siden valgte at blive selvstændig.

Annonce

- Jeg havde helt små børn, og min kæreste arbejdede på en boreplatform, så jeg ville gerne have mulighed for mere fleksible rammer for at få det til at fungere, siger Mia Høgh og fortsætter:

- Jeg har også været ansat et sted og tænkte, at ”sådan ville jeg ikke være, hvis jeg var chef”. Nu har jeg selv skabt rammerne for en god arbejdsplads, hvor vi har det rart sammen. Og det er nogle rigtig gode piger, jeg har her i salonen, siger Mia Høgh.

Hun er langt fra den eneste frisør, som i en ung alder blev selvstændig. Det er både godt og skidt.

- Det er næsten umuligt at opdrive en faglært frisør, der er over 30 år gammel. Nogle forlader faget, og rigtig mange bliver selvstændige – og virkelig mange er kun sig selv i salonen. Det synes jeg ikke er så heldigt. Jeg føler i hvert fald en forpligtelse til at tage elever ind, for ellers kommer der jo til at mangle arbejdskraft, siger Mia Høgh.

Mere plads i nye lokaler

Statistikken giver hende ret: Selv om der er knap 8000 frisørsaloner i Danmark, så er der kun arbejde svarende til lidt over 4000 fuldtidsstillinger, blandt andet fordi mange arbejder på deltid. Og selv om det kan være svært at finde faglært arbejdskraft, så kan det paradoksalt nok være svært for unge at finde en elevplads.


Det er næsten umuligt at opdrive en faglært frisør, der er over 30 år gammel. Nogle forlader faget, og rigtig mange bliver selvstændige – og virkelig mange er kun sig selv i salonen. Jeg føler en forpligtelse til at tage elever ind, for ellers kommer der jo til at mangle arbejdskraft.

Mia Høgh, selvstændig frisør


Hos ”Designfrisøren”, Mia Høghs salon i Struer, er de fem ansatte: Tre udlærte frisører og to elever. Det kræver plads, og det har salonen fået i nyindrettede lokaler, efter Mia Høgh og kæresten købte lokaler, der tidligere havde huset en danseskole, på hjørnet af Bredgade og Østergade.

- Vi har i hvert fald fået plads nok. Det er dejligt, at det er blevet mere lyst og ”luftigt”, men vi har samtidig sat en afskærmning op, så det ikke bliver alt for åbent. Det er kunderne glade for, for det er ikke alle, der bryder sig om, at folk kan kigge lige ind fra gaden, mens man sidder i frisørstolen, fortæller Mia Høgh.

Annonce

Hjælper kemo-patienter

Ude bagved er et særligt rum, som er skærmet af, også fra resten af salonen. Her har hun sin paryksalon.

- Jeg hjælper med at tage mål og tilpasse toupéer og parykker. Det er helt specielt at være derinde sammen med en kunde. Så ved de andre godt, at vi ikke skal forstyrres, og så hjælper jeg kunderne – lige fra mænd med ”måne” til mennesker, som har en skaldet plet efter et operationsar, eller nogen, som er i kemo-behandling og har tabt håret, siger Mia Høgh.

Hjælpen til kræftpatienter er en helt særlig opgave for Designfrisøren.

- De kommer som regel, når de er i starten af kemo-behandlingen, og håret begynder at falde af i store totter. Det kan godt være barsk, når de sidder foran spejlet, og resten af håret bliver klippet af. Så kan man godt blive ked af det, men det er også okay at græde. Det er der tid og rum til, når vi er alene i paryksalonen. Men besøget herinde er jo også et afbræk fra en dagligdag med sygdom og bekymringer, og på den måde er det også en positiv oplevelse, hvor de gør noget rart for sig selv - og bagefter får mere lyst til at gå ud, når de har fået en paryk og ikke skiller sig ud i bybilledet, siger Mia Høgh.

Annonce

Der er kunder nok

Flertallet af struerboerne er heldigvis sunde og raske, så paryksalonen er ikke så tit i brug. Men kan man så leve af at klippe hinanden i Struer?

- Jeg tror ikke, jeg bliver rig af at være frisør. Men jeg har en sund forretning, og det vil jeg gerne holde fast i. Vi får måske et par kunder fra nogle af de andre frisører i byen, og de får sikkert også nogle kunder, som har været hos os før. Sådan er det jo, og der er kunder nok til os alle sammen. Og hvis flere ville tage en elev, så er der også frisører nok i fremtiden, siger hun.

Designfrisøren v/ Mia Høgh

  • 30-årige Mia Høgh er opvokset i Struer. Hun blev udlært frisør i 2010.
  • I 2014 købte hun ”Designfrisøren” og valgte at beholde navnet på den gamle salon. Senere overtog hun også en tilhørende paryksalon, der blandt andet hjælper kræftpatienter.
  • Mia og kæresten har købt ejendommen på hjørnet af Bredgade og Østergade, hvor der nu er indrettet en ny salon med meget mere plads. De fem lejligheder ovenpå huser blandt andet en af salonens ansatte.
  • Mia Høgh beskæftiger to faglærte frisører og to elever.
  • Hjemmeside: www.designfrisoren.dk
Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce