Annonce
Erhverv

Fremtiden skal sikres: RC Plast vil ride endnu mere med på den bæredygtige bølge

Affaldsplast på vej til at blive omdannet til granulat. Foto: Carsten B. Grubach
Flere medarbejdere, større produktion og et nyt laboratorium skal sikre fremtiden.

VARDE: Der er nok at komme efter. Der er, som Helle Vingolf pointerer, et stort behov for større kapacitet til genanvendelse af plast.

- I 2019 var der 514.000 ton plastaffald i Danmark, kun 25 procent af det blev indsamlet til genanvendelse, og da EU har det som mål, at 50 procent skal genanvendes i 2025, er der lang vej igen for Danmark.

Helle Vingolf er direktør i RC Plast, der har arbejdet med genanvendelse af plast siden 1987. Efter et økonomisk udfordret år med underskud på grund af investeringer i ekstra vedligehold af maskiner og en corona-pandemi, der forhindrede afsætning af al den plast, leverandørerne kom med til et mere og mere bugnende lager, er der nu overskud til at se fremad.

Annonce

- Vi kommer til at tjene penge igen i år, og vi er i gang med at øge produktionen af granulat, så vi ikke kun arbejder i tre hold døgnet rundt fra mandag til fredag, men også i dele af weekenden.

Helle Vingolf, direktør i RC Plast, er i gang med at fremtidssikre virksomheden med nyansættelser, mere produktion og et nyt laboratorium. Foto: Carsten B. Grubach

Vi søger nye medarbejdere, og det er lidt op ad bakke. Det er typisk ufaglærte, vi har brug for, og det tager cirka et halvt år at få lært dem op, så de kan køre en af vores tre linjer selv, siger Helle Vingolf.

16 af de 25 ansatte arbejder i produktionen, i vedligehold og på lageret, og der er nok at se til.

- Genanvendt plast er på den grønne agenda, flere og flere virksomheder gør brug af det fra deres produktion. Hvad kan man flytte over, spørger de og ringer til os for at høre, hvad vi kan gøre ved det.

Plast kan vi jo ikke undvære. Vi bruger jo plast i computere og telefoner, i kontaktlinser, i stomiposer. Sygehusene kan ikke fungere uden plast. Det skal bare ikke ende i naturen.

Helle Vingolf, direktør, RC Plast A/S

- Vi har et godt eksempel med en stol af plast fra Fredericia Furniture, som laver designmøbler, siger direktøren, der blev ansat i juni 2020 for, som det hedder i bestyrelsens årsberetning, ”at drive en kontinuerlig transformations- og strategiproces samt en omfattende og bekostelig renovering i 2020 og 2021 af virksomhedens produktionslinjer.”

80 procent eksport

RC Plast leverer blandt meget andet forskellige plast-granulater til underleverandører i bilindustrien og har nogle af de største sprøjtestøbevirksomheder i Europa blandt sine kunder.

Eksporten udgør hele 80 procent af produktionen, der omfatter fire forskellige farver af granulater - naturfarve, hvid, mix og sort. De har forskellige flydeegenskaber - alt efter hvor hærdet, slutproduktet skal være.

- Plast kan vi jo ikke undvære. Vi bruger jo plast i computere og telefoner, i kontaktlinser, i stomiposer. Sygehusene kan ikke fungere uden plast. Det skal bare ikke ende i naturen, siger Helle Vingolf med tanke på de rædselsbilleder, man har set af plast i verdenshavene.

Tre ejere

RC Plast A/S ejes for 90 procent vedkommende af Esbjerg-familierne Hoffmann og Hygom, mens bestyrelsesformand Johnny Haahr har 10 procent af aktierne.

I 2020 havde RC Plast A/S et underskud på 6,65 millioner kroner mod et overskud på 3,5 millioner kroner året før. Virksomhedens balance pr. 31. december 2020 udviste en egenkapital på 23,5 millioner kroner og en soliditetsgrad på 61 procent.

- Så vi kan ikke bare gå væk fra plast. Det kommer aldrig til at ske. Så det handler om, at plasten designes til genanvendelse. Vi sørger selv for at udskille jord, sand og snavs fra plasten, og det aftages så af en producent i Tyskland.

Denne designstol fra Fredericia Furniture er fremstillet af genanvendt plast fra RC Plast. Foto: Carsten B. Grubach

Den genanvendte plast fra Varde-virksomheden vil således få ny brugsværdi i potter, havemøbler, klapkasser, værktøjskurve. For at leve op til de fremtidige krav om endnu højere kvalitet og større ensartethed og dermed fortsat ride med den på den bæredygtige bølge, har RC Plast investeret i et laboratorium, der skal analysere produkterne. Man søger derfor en laborant - og det bliver modsat i produktionen nok lettere at få denne stilling besat.

https://modules.wearehearken.eu/jfm-erhvervplus/embed/7330.js
Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: De midtjyske virksomheder mangler arbejdskraft - Her er otte gode råd

Erhverv

Klumme: I København betaler virksomhederne bare, men det gør de ikke i resten af landet

Erhverv

Klumme: Solceller på erhvervsbygninger – skattemæssig afskrivning

Erhverv

Restauranter og barkonge efter rekrutteringsproblemer: Nu hyrer vi igen masser af personale

Erhverv

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Østjylland

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

Annonce