Annonce
VIRKSOMHEDER

Fra vild efterspørgsel på håndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

De seneste to år har været turbulente for Bo Eriksen og Kiilto i Assens. Først eksploderede efterspørgslen på desinfektion for så at gå fuldstændig i stå, inden den de seneste måneder igen er steget markant. Derfor håber direktør Bo Eriksen, at virksomheden fremover kan skabe mere ro og stabilitet i hverdagen, så der bliver plads til at arbejde med nogle af virksomhedens langsigtede, strategiske mål. Foto: Trine Grauholm
Da coronakrisen ramte Danmark i februar 2020 måtte håndsprit- og desinfektions-virksomheden Kiilto i Assens tage alle døgnets timer i brug for at følge med den voldsomt stigende efterspørgsel. Efterfølgende gik salget imidlertid pludseligt i stå, og virksomheden stod uden arbejde til medarbejdere, den ellers gerne ville holde på.

Assens: For Bo Eriksen har de seneste to år været en rutsjebanetur af dimensioner.

Da den første dansker blev konstateret smittet med corona 27. februar 2020, var det som at tænde for en kontakt. Ordrerne væltede ind hos Kiilto i Assens, der producerer håndsprit og desinfektionsmidler til blandt andet sundhedssektoren.

Tv-kameraer og journalister kom jævnligt forbi virksomheden, der pludselig var en del af den kritiske infrastruktur, der skulle være med til at få Danmark gennem krisen. Tankbiler leverede mere end tre en halv gang så meget af den vigtige ethanol til fabrikken, og medarbejderne måtte tage alle døgnets timer i brug for at kunne følge med efterspørgslen.

Annonce

Men fra den ene dag til den anden var det slut. Lagrene boomede. Ikke bare herhjemme, men også i Norge og Sverige, og fra at agere under konstant tidspres, blev udfordringen pludselig en anden for Kiilto.

- Det var som at gå fra at køre med 180 til 20 kilometer i timen fra den ene dag til den anden, og der var ingen af os, der vidste om den 20 kilometer-zone ville vare 500 meter eller 10 kilometer, forklarer Bo Eriksen.

Han kan nu se tilbage på to år med vilde udsving og samtidig skimte et 2022, hvor han forudser en ny normal, hvor Kiilto formentlig kommer til at opleve et mere jævnt flow.

Pludselige op- og nedture

Forud er imidlertid gået to år, der er vekslet mellem panik og tomrum.

Allerede inden corona-krisen ramte Danmark, havde Bo Eriksen og den øvrige ledelse truffet afgørende foranstaltninger og beslutninger, der gjorde virksomheden i stand til at klare den meget pludselige og stærkt stigende efterspørgsel. Belært af erfaringerne med svineinfluenzaen i 2009 besluttede Kiilto at sikre virksomhedens forsyninger af de mest kritiske komponenter ved at købe dem i Europa i stedet for at satse på leverancer fra Østen. Samtidig indgik Bo Eriksen et vigtigt samarbejde med en tysk partner, der sikrede Kiilto råvareforsyninger, selv om det en overgang var svært at skaffe ethanol.

Bo Eriksen knipser med fingrene, når han skal beskrive beslutningsgangen i de første hektiske måneder.

- I 2020 var det rent hands on. Det var daglig ledelse, hurtige beslutninger og korte beslutningsveje. Det var daglige, korte statusmøder og ud over stepperne. Det er både godt og ondt at skulle manøvrere på den måde, men det var nødvendigt på det tidspunkt, for tingene forandrede sig så hurtigt i 2020. Så alle vores langsigtede værktøjer virkede ikke. Det var op på hesten, stikke en finger i jorden og træffe nogle kvalificerede beslutninger med de informationer, vi nu engang havde, forklarer Bo Eriksen.

Fra at være vant til at vækste stabilt med mellem fire og otte procent om året, har Kiilto skullet vænne sig til drastiske og meget pludselige forandringer og samtidig forsøge af skabe nogle systemer og strukturer i den virkelighed.

- Vi har ikke været vant til, at vores verden er blevet forandret så hurtigt og pludseligt, som den er blevet det de seneste år, hvor den er blevet vendt op og ned to, tre, fire gange. Men vi har lært af det og er blevet bedre til at håndtere de store forandringer. Vi er nok ikke 100 meter-mestre i det endnu, men det tror jeg såmænd ikke, der er nogen, der er. Men vi har i hvert fald fundet ud af, hvilke knapper der er de vigtigste at trykke på i tide, når tingene forandrer sig, forklarer han.

Annonce

Lejede medarbejdere ud

Forandre sig gjorde hverdagen allerede i efteråret 2020. Selv om smittetallene var høje, var lagrene rundt omkring fyldte med desinfektion, og Kiilto kunne derfor se, at virksomheden primært producerede restordrer og derfor havde udsigt til en brat opbremsning hen over foråret og sommeren 2021. Faktisk kunne Kiilto se, at der ville blive stille langt ind i efteråret.

- Samtidig troede vi på, at den bemanding og de folk, vi havde i huset, nogenlunde passede til den nye normal, vi ville stå i, når lagrene var brugt op, så det var en mærkelig tid, hvor vi i et arbejdsmarked, der skreg på arbejdskraft, skulle forsøge at holde fast i vores medarbejdere, selv om vi ikke havde arbejde til dem i en periode. For det var situationen, men vi frygtede også, at vi ikke kunne få dem ind igen, fordi der netop er mangel på arbejdskraft, forklarer Bo Eriksen.

Derfor havde Kiilto en lang periode, hvor virksomheden lavede alle mulige tiltag, lige fra kurser og efteruddannelse til ferie og afspadsering, for at træde vande. Ja, faktisk lavede Kiilto et samarbejde med andre virksomheder i lokalområdet, som gik ud på, at de kunne leje Kiiltos medarbejdere i en periode i stedet for at hyre vikarer til deres spidsbelastningsperioder.

Vi stod pludselig i et tomrum og var vant til at træffe hurtige beslutninger, og pludselig var der bare stille. Vi havde en masse mennesker, som havde knoklet for at få det hele til at lykkes og hænge sammen, og så vidste vi ikke, hvad vi skulle gøre ved dem. Det har krævet mere af mig og min tålmodighed end at geare op, for vores muligheder for at påvirke situationen var meget begrænsede.

Bo Eriksen, Kiilto

For Bo Eriksen var den sidste situation langt sværere end de første mange hektiske måneder, som han godt kunne trives i, selv om det også var stressende og kaotisk, og selv om han dagligt var nødt til at træffe beslutninger, der indebar en vis risiko. Andre medarbejdere bød ind med input og viden, men i sidste ende var det Bo Eriksens lod at beslutte, hvordan Kiilto skulle agere i et hav af situationer med mange ubekendte.

Annonce

Stod i tomrum

Den slags gør både virksomheden og menneskerne i den klogere på sig selv og hinanden, og Bo Eriksen er heller ikke i tvivl om, at han selv har lært meget de seneste to år. Alene omfanget af den mediemæssige interesse har givet nye erfaringer, og samtidig var der pludselig også meget politik og kontakt til myndigheder og beslutningstagere i de valg, Bo Eriksen og Kiilto traf.

- Jeg har i hvert fald lært, at jeg godt kan tåle et stormvejr af en vis dimension. Jeg kan godt lide, at tingene går lidt stærkt, og at det er lidt hektisk. Hvis der bliver alt for meget dagligdag, hvor tingene bare kører, kommer jeg hurtigt til at kede mig lidt, forklarer Bo Eriksen.

Til gengæld var det svært for ham pludselig at stå i den modsatte situation.

- Det var faktisk det allersværeste. Vi stod pludselig i et tomrum og var vant til at træffe hurtige beslutninger, og pludselig var der bare stille. Vi havde en masse mennesker, som havde knoklet for at få det hele til at lykkes og hænge sammen, og så vidste vi ikke, hvad vi skulle gøre ved dem. Det har krævet mere af mig og min tålmodighed end at geare op, for vores muligheder for at påvirke situationen var meget begrænsede, forklarer Bo Eriksen.

Annonce

Stærkere sammenhold

Han er dog ikke i tvivl om, at krisen også har gjort sammenholdet stærkere hos Kiilto, hvor medarbejderne efter den første corona-forskrækkelse rykkede sammen, da vigtigheden af at kunne levere ikke mindst til sundhedssektoren stod klar for alle. Derfor står Kiilto også godt rustet til fremtiden.

Kiilto

  • Kiilto er et finsk, familieejet selskab, der 1. marts 2019 købte Plum A/S. 
  • Plum A/S har i mere end 50 år beskæftiget sig med at producere håndsprit og andre løsninger til virksomheders håndhygiejne.
  • Bo Eriksen er direktør for den danske del af virksomheden, og han har stået i spidsen for Kiilto i Assens siden 2016. Han har dog været i virksomheden siden 2006.
  • Har omkring 100 ansatte fordelt på søstervirksomheder i Danmark, Norge og Sverige. 
  • Kom i 2020 ud med et overskud på 194 millioner kroner efter skat. De 156 millioner kroner stammede imidlertid på frasalg af Workplace Safety-divisionen.
  • I år forventer Bo Eriksen et resultat, der ligger langt fra 2020-regnskabet. Kiilto får dog sorte tal og rammer en omsætning på 210-212 millioner kroner og et resultat, der for den danske del af forretningen lander omkring 30-40 procent højere end i 2019. 

I første omgang har efteråret og vinterens stigende smittetal igen krævet, at virksomheden gearede op i en fart. I begyndelsen af november var Kiilto stadig nede i bakkedalen og kiggede ind i indeks 80 på den danske forretning.

Tre uger senere var resultatet indeks 140, og nu forventer Bo Eriksen, at produktionen kommer til at køre på et jævnt højt niveau i hvert fald i februar og måske også marts med.

Samtidig er det lykkedes Kiilto at hænge fem gange så mange dispensere op som normalt i løbet af 2021, og da de hele tiden skal forsynes med poser med desinfektion, er det noget, der skaber en løbende forretning.

- For et år siden turde jeg godt spå, men dengang tog jeg fejl. De fleste havde jo troet, at det hele ville være ovre nu, men jeg tror, at forsyningskæderne er blevet klogere, og at der ikke sker den samme ophobning, som vi tidligere så. Og jeg tror og håber, at vi til foråret kommer ind i det, vi kalder den nye normal, hvor vi får et mere jævnt flow på et højere niveau end normalt.

- Hvis jeg skal komme med et bud, så kommer vores brug af desinfektionsmidler til at ligge 20-30 procent over niveauet før corona. Hvor det før var noget, man primært brugte i sundhedsvæsnet, er der kommet et nyt marked af en eller anden størrelse, som kan være svær at definere, mener Bo Eriksen.

Annonce

Ro og langt lys

Han har hele tiden set det som en af sine vigtigste opgaver at sikre, at medarbejderne kunne være trygge ved at gå på arbejde. Udover stort fokus på test har han også skullet oversætte hvert eneste pressemøde til den konkrete betydning for hverdagen på både kontoret og i produktionen.

Ikke at han har lavet store planer og brugt fine akademiske ord på det. Han har bare været der og prøvet at forstå medarbejdernes bekymringer og så vidt muligt handle på dem.

Nu handler det om at få skabt ro gennem en længere periode.

- De seneste år har trukket kæmpe veksler på folk og på organisationen, og det har skabt en masse usikkerhed og uro at tage de her rutsjebaneture op og ned, så vi har brug for noget mere ro og stabilitet. Om markedet giver os det, er ude af mine hænder, men en af vores opgaver er at prøve at skabe et langt lys og et længere perspektiv, siger Bo Eriksen.

Han håber samtidig, at det giver Kiilto mulighed for at arbejde med nogle af de langsigtede målsætninger, det ikke har været muligt at gennemføre i nogle atypiske år.

Det gælder blandt andet ambitionen om at introducere alle Kiiltos rengøringsprodukter på det danske marked i en række nye segmenter. Blandt andet til hoteller, restauranter og caféer, som har været hårdt ramt af nedlukningerne.

- Det skal i højere grad være os, der tager styringen end markedet omkring os. Selv om vi har en fin koncernstrategi, der viser, hvor vores forretning skal være henne om tre, fire og fem år, så er alt blevet vendt på hovedet de seneste år, så nu skal vi tilbage og have det lange lys på, have ro på hverdagen, så vi ikke skal leve i panik, sådan som det nogle gange har føltes, understreger Bo Eriksen.

Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Lines hjerneskadede søn gav hende idéen til at starte virksomhed: Har hjulpet ham til at bedre liv og nu skal andre have samme mulighed

Annonce
Sydjylland For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kæmpe tøjfabrikant er nødt til at investere millioner i ny lagerhal for at følge med: Se videoen af det højteknologiske lager, hvor 36 robotter suser rundt

Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Erhverv

DI-topchef vil skabe et stærkere produktionsdanmark

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Vestjylland

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Sydjylland

Kolding Havn hiver millioner i land - og leder efter ny direktør efter sag om skjult regning fra luksushotel

Erhverv For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Annonce