Annonce
Erhverv

Fra unge elektrikere til fodboldtalenter: AGF-træner David Nielsen gav gode råd til lærlinge-mentorer

David Nielsen gav 30 lærlinge-mentorer fra Elcon svar på, hvordan han arbejder med integration og motivation af unge fodboldtalenter i AGF. Foto: Axel Schütt
El-installationsvirksomheden Elcon har 130 lærlinge i folden ud af 870 ansatte. Et tre-dage langt uddannelsesforløb tilrettelagt af Den Jydske Haandværkerskole i Hadsten klædte for nylig 30 af lærlingenes nærmeste kolleger på til det daglige mentor-arbejde ude på byggepladserne, og med fodboldtræneren David Nielsen fra AGF blandt gæsteunderviserne.
Annonce

AARHUS: - Bare fordi jeg er uddannet inden for samme branche, er det jo ikke ensbetydende med, at vi altid forstår hinanden.

Ordene kommer fra Morten Falk. Han er elektriker i Holstebro hos den landsdækkende elinstallatør Elcon, og her er han én af 30 mentorer, der frivilligt har meldt sig som en del af et interne korps, som står til rådighed som vejledere for virksomhedens i alt 130 lærlinge.

Det er en opgave, som stiller helt andre krav end at holde styr på ledninger i forskellige farver og poler med plusser og minusser. Derfor har Elcon etableret sit eget tre-dage lange uddannelsesforløb i samarbejde med Den Jydske Haandværkerskole i Hadsten, hvor mentorerne blandt andet bliver undervist i motivation, personlighedsprofiler og meget mere.

- Jeg er bindeleddet mellem lærlingen og virksomhedens uddannelses-ansvarlige. Vi har det faglige til fælles, men jeg mangler den pædagogiske forståelse og indsigt, og det hjælper sådan et kursus mig med, forklarer Morten Falk.

Som afslutning på onsdagens program har han netop hørt David Nielsen, cheftræner i superligaklubben AGF, fortælle om integration af unge fodboldtalenter på det, der i Aarhus går under betegnelsen byens hold.

- I Danmark har vi en tendens til at gå til integration med spørgsmålet: Hvad kan vi gøre for dem? Men det er helt forkert. Den nye skal selv tage initiativet og vise, at han eller hun vil det.

David Nielsen, fodboldtræner, AGF

Annonce

Kulturen er vigtigst

Umiddelbart kan afstanden fra fodboldbanen og VIP-lokalet i Ceres Park, hvor seancen foregår, til en byggeplads synes lang, men i dagens anledning kører traktorerne flittigt rundt uden for vinduerne og er i gang med at anlægge en ny græsplæne. Sammen med David Nielsens engagement er det med til at binde de to verdener tættere sammen.

For selvfølgelig er der forskelle. Men der er også ligheder. For eksempel når et nyt individ lander i truppen eller skal være en del af sjakket.

- Det vigtigste af alt er kulturen. Det er retningen, som vi forsøger at skubbe til hver dag, og det er faktisk nemmere, når alt er en katastrofe og elendighed, som det har været i AGF gennem de seneste 20 år, fortæller David Nielsen med sit vanlige glimt i øjet og fortsætter:

- Vi er vokset mest i de tungeste kriser, fordi det er, når det går skævt, at det er lettest at vise, hvor vi skal hen. Derfor er det allervigtigste, når vi får nye spillere ind, hvordan kulturbærerne på holdet præsterer, for det er dem, der viser vejen og giver kulturen videre til de nye.

Som eksempel nævner han sit svenske forsvarsfyrtårn, Niklas Backman. Anføreren har været i klubben siden januar 2016, og før David Nielsen selv tog styringen i september 2017.

- Det letter overgangen for en ung spiller som Sebastian Hausner (19 år fra klubbens egen ungdomsafdeling, red.) at komme ind på holdet og gøre det godt, når han spiller ved siden af Niklas end en russer, der hverken kender klubben eller byen, siger David Nielsen.

Annonce

Det personlige ansvar

David Nielsen afviser samtidig, at han som træner kan diktere sig til for eksempel god kommunikation internt mellem spillerne:

- Vi er i et stort konkurrencemiljø, hvor folk kæmper om hinandens pladser. Derfor skal kommunikationen være en del af hele kulturen. Ellers virker det ikke.

Ansvaret for en vellykket integration på holdet eller arbejdspladsen ligger dog hverken hos kulturbærerne eller træneren ifølge David Nielsen. Det er først og fremmest op til spilleren - det unge talent - selv:

- I Danmark har vi en tendens til at gå til integration med spørgsmålet: Hvad kan vi gøre for dem? Men det er helt forkert. Den nye skal selv tage initiativet og vise, at han eller hun vil det. Alle har noget, de er bedre til end andre, og det skal man tage vare på. Det handler om at vise, hvad man har at bidrage med, fordi det er vejen til at blive accepteret.

- Hvis en forsvarsspiller sætter sig igennem i den første træning og viser, hvad han er god til, bliver han hurtigt accepteret, mens ham, der gemmer sig lidt og melder sig syg på tredjedagen, får det sværere. Vi skal allesammen vise, at vi passer ind, om man så skifter arbejdsplads, fodboldklub eller skoleklasse, og her er det, som vi hver især er dygtige til og kan bidrage med, vores våben, når vi skal vinde en ny position. Og er dit våben stærkt nok, kan det godt holde dig kørende i et stykke tid, som David Nielsen formulerer det i fodboldtermer.

Morten Falk fra Holstebro - i den grønne jakke midt i billedet - og 30 kolleger fra Elcon fik fyldt værktøjskassen med både pædagogiske og motiverende virkemidler til tjansen som mentorer for elinstallatør-forretningens i alt 130 lærlinge under et tre dages langt uddannelsesforløb i begyndelsen af marts. Foto Axel Schütt
Annonce

Et rigtigt snakkeland

David Nielsens vigtigste opgave, som han selv ser det, er derimod, at sætte de rette rammer op for truppen:

- Det er svært at give alle den samme frihed, men som individ skal alle have mulighed for at skabe sig sit eget rum ud fra, hvad de bidrager med. Jeg har selv brug for at have frihed omkring mig. Vi skal alle kunne trække vejret, men det skal selvfølgelig være inden for den ramme, der er.

Når en ny spiller træder ind på holdet for første gang, så er en længere samtale med cheftræneren ikke en del af forberedelserne. Tværtimod:

- Det handler om ikke at overforberede spilleren. Usikkerhed opstår, når man ikke ved, hvad der venter, men man skal også passe på med ikke at snakke opgaven op. De ansatte her har jo spillet fodbold i hele livet, og det er det, de skal ud at gøre. Vi kan altid begynde at programmere spilleren bagefter, og vi skal passe på, at vi ikke taler præstationer ihjel, før de overhovedet begynder at blomstre.

- Vi lever i en instagram-kultur, hvor hele verden ser ud som det mest selvsikre menneske, lige indtil de står face-to-face med andre. Og vi er blevet et rigtigt snakke- og feedback-land, men det har bare skabt endnu større usikkerhed, og chefer, som går ned med stress, påpeger David Nielsen, som bevidst holder igen med lange én-til-én samtaler.

Elcon har haft en buddy-ordning mellem lærlinge og mentorer i fem år. - Vi har tidligere haft en årlig buddy-dag, hvor vi mødes, men nu har vi udvidet det med et tre dage-langt forløb, siger Jesper Knudsen, administerende direktør i Elcon. Foto: Axel Schütt
Annonce

Præsentationer fremfor sejre

Tilbage til kulturen. David Nielsens forgængere i i jobbet i AGF har alle talt om at skabe en vinderkultur i Aarhus-klubben, og bestyrelsesformand Lars Fournais udtrykte samme ønske ved Nielsens tiltrædelse for 2,5 år siden.

Men faktisk har træneren haft et andet fokus. Sammen med Jacob Nielsen, direktør i AGF, og sportschef Peter Christiansen lagde han en anden plan.

- Vi ville først og fremmest skabe en præstationskultur, fordi de var det, som vi mente skulle til. Ordet "vinderkultur" gav et negativt fokus, når modstanderne scorede i kampene. Det handlede derfor om at præstere først her, for kulturen skal passe til situationen. Da jeg overtog trænerjobbet i Lyngby i sin tid, havde klubben netop glippet oprykningen, og her satte vi fokus på at vinde, fordi det skulle give det sidste skub, forklarer David Nielsen.

Han lægger samtidig ikke skjul på, at enkeltindivider på holdet ikke må skygge for hverken kultur eller succeser:

- Store ego'er kan være en belastning for holdet. Det oplever jeg hver dag, men hvis du har en person i flokken, som vil stjæle hele æren for en succes, så må han ud, så alle får noget ud af successen. For vi skal huske at dele og fejre sejrene, fordi det styrker sammenholdet.

Annonce

Mere i værktøjskassen

Oplægget for de 30 lærlinge-mentorer fra Elcon er forbi.

Elcon er ejet af elselskabet Nrgi, der er blandt storsponsorerne i AGF. Det er sådan aftalen med David Nielsen er kommet i stand, og administrerende direktør Jesper Knudsen er godt tilfreds med udbyttet.

- Det er væsentligt at se på, hvordan vi kan motivere de unge i dag, og vores mentorer guider også de unge omkring faglige valg på uddannelsesvejen. Vi har haft vores buddy-ordning mellem lærlinge og mentorer i fem år, og vi har tidligere haft en årlig buddy-dag, hvor vi mødes, men nu har vi udvidet det med et tre dage-langt forløb, forklarer Jesper Knudsen.

Også elektriker og lærlinge-mentor Morten Falk har fået fyldt mere i værktøjskassen, inden han vender retur til hverdagen i Holstebro.

- Jeg synes især, at David Nielsens fokus på, at alle har noget, som de er gode til, og de kan bidrage med, er vigtigt at tage med hjem. Det samme gælder pointen om, at en dårlig opgave med det rigtige hold kan være med til at booste sammenholdet, ligesom det forkerte hold på en god opgave kan gøre det modsatte. Det vil jeg tænke over i min hverdag, slutter Morten Falk.

Annonce
Annonce
Sydjylland

Elevatorfirma i ny optur

Annonce
erhvervplus

X-Yachts får motor på

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce