Annonce
Erhverv

Fra printkort til mobiltelefoner: Chem-Tec Plating har fortsat en finger med i elektronikken

50-årige Bo Hvid Mikkelsen har været ansat som direktør i Chem-Tec Plating siden januar 2015. Han er oprindeligt uddannet klejnsmed og maskintekniker, men arbejdede mange år i belysningsindustrien, før han i 2008 blev ansat som produktionschef i Chem-Tec Plating af stifter og ejer Thorkild Mikkelsen. Foto: Morten Pape
Fleksibilitet, kvalitet og muligheden for at belægge produkter med flere metaller ad gangen. Det er nøglen til succes for Chem-Tec Plating i Uldum, der netop har udvidet virksomheden med 1000 ekstra kvadratmeter.

ULDUM: For de fleste mennesker er guld et metal, som man bærer som smykker om halsen, håndleddet eller på fingeren.

Men de færreste ved nok, at metallet også bruges i alt fra printkort til printere, batterikontakter til høreapparater og til små fjedre til mobiltelefoner. Det ved de til gengæld alt om hos Chem-Tec Plating i Uldum.

Her lever de af at belægge metal med andet metal. Faktisk har de hele 52 forskellige unikke belægninger, der tæller et hav af varianter over alt fra antrasit til guld, sølv, kobber, nikkel, tin og krom.

Belægninger, der sjældent handler om metallernes dekorative egenskaber, men snarere om de nye egenskaber, som metallerne kan tilføre de eksisterende metalprodukter. For eksempel er guld elektrisk ledende og hindrer korrosion, og det bruges derfor ofte i elektronik.

- Dengang jeg startede herude, lavede vi for eksempel små spyd, der blev forgyldt og indstøbt i plastik. Og der fandt jeg sidenhen ud af, at de små spyd bliver brugt under en hjertetransplantation til at holde det hjerte, der skal sættes ind, i gang med elektriske impulser, fortæller Bo Hvid Mikkelsen, der har været direktør i virksomheden siden januar 2015.

Produktionslinjerne består af en række plastikkar, som man kommer forskellig kemi i. Nogle af produktionslinjerne er i dag automatiseret, mens metalbelægningen andre steder foregår ved, at metaldelene bliver flyttet manuelt fra sted til sted. Foto: Morten Pape

Guldbelagt designklassiker

Netop de funktionelle belægninger, hvor et tyndt lag metal tilfører et eksisterende metalprodukt nye egenskaber, er den type belægninger, som Chem-Tec Plating leverer flest af.

- Man kan jo også vælge at lave produktet i massivt guld, men det bliver nok lidt dyrt, siger Bo Hvid Mikkelsen med et smil.

Elektronikbranchen er derfor fortsat det sted, hvor flest efterspørger virksomhedens produkter, men også indenfor energisektoren er efterspørgslen stigende. Blandt andet får Chem-Tec Plating i øjeblikket opgaver ind med at belægge metaldele til brug i alt fra oliefyr til brændselsceller og vindmølleindustri.

- Og det, tror jeg på, er en industri, der kommer til at ske meget i i løbet af de kommende år, understreger direktøren.

Også de rent dekorative belægninger giver dog virksomheden i Uldum noget at se til. For eksempel opnåede Chem-Tec Plating tilbage i 2018 det bedste regnskab i over 10 år takket være to store projektordrer; den ene for møbelproducenten Fritz Hansen, som hyrede Chem-Tec Plating til at belægge stel til designklassikerne, Ægget, Svanen og Dråben, med guld i anledning af stolenes 60-års jubilæum.

Annonce

Potentiale i naboland

Det er med andre ord alsidige opgaver, der kendetegner virksomheden, som har eksisteret siden 1986. Og netop den alsidighed er også en del af forklaringen på, at virksomheden har valgt at udvide med 1000 ekstra kvadratmeter, der blandt andet skal bruges til ekstra lagerplads og til en udvidet produktion.

- Hvis du ser på vores kollegaer og konkurrenter, så har de færre processer i huset, end vi har. Og det betyder, at vi nogle gange for kunderne kan sammensætte nogle belægninger, som de ikke kan få andre steder, fortæller Bo Hvid Mikkelsen og nævner som eksempel kunder med behov for flere metalbelægninger på samme produkt.

Derudover har virksomheden også siden 2016 haft et øget fokus på eksport til Tyskland.

- Vi har altid haft Danmark som hovedmarked, og så har vi haft noget eksport til Sverige og Norge. Men i årene op til 2016 var vi totalt uopfordret begyndt at blive kontaktet af nogle tyske virksomheder. Og så begynder man at tænke: ’Okay, der kunne måske være et marked dér', fortæller Bo Hvid Mikkelsen.

Chem-Tec Plating kan tage imod ordrer på alt fra én enkelt belægning og op til flere millioner stykker. Stykprisen stiger dog, jo færre produkter, der er tale om. Spiralen på billedet er 3 mm lang og 1 mm i diameter. En udgået vare, der tidligere er blevet brugt i mobiltelefoner. I dag fremstiller virksomheden en spiral, der er mindre endnu, nemlig 1mm lang og 0,2 mm i diameter. Foto: Morten Pape
Annonce

Fleksibel forretning

Af samme grund valgte Chem-Tec Plating i 2016 at deltage i det daværende Væksthus Midtjyllands eksportprogram ved navn Dalgas for små og mellemstore virksomheder, hvor virksomheden, og i særdeleshed Bo Hvid Mikkelsen, gennem otte måneder fik stor viden om, hvordan de bedst kunne gribe et eksportstød an.

En viden som blandt andet har ført til, at Chem-Tec Plating i dag er blevet en fast deltager på industrimesser i Tyskland, som virksomheden også har fået flere kunder gennem, og som også har betydet, at Chem-Tec Plating sidste sommer valgte at ansætte virksomhedens første sælger på fuldtid.

For potentialet i særligt Tyskland vurderer de fortsat til at være stort.

- Tyskland er et stort land med meget industri og mange ting, der skal belægges. Og vi er en nichevirksomhed. Så nogle af de kunder, vi egentligt har fået indtil nu, er kommet til os, fordi de ikke kunne få lavet det, som de ville i Tyskland, siger Bo Hvid Mikkelsen, der fremhæver Chem-Tec Platings evne til at håndtere små produktserier og til at løse opgaver med kort frist som en stor fordel i det tyske marked.

- Mange mindre virksomheder i Danmark kan sagtens begå sig i Tyskland, og det kan de på grund af vores fleksibilitet. For hvis tyske virksomheder har behov for en hasteordre, så får vi den klaret her i landet, hvor det ofte simpelthen ikke kan lade sig gøre i Tyskland, uddyber han.

Det er planen, at en del af Chem-Tec Platings nuværende produktionslinjer skal flyttes ind i denne nye produktionshal. Der er i øvrigt gjort klar til at kunne bygge endnu en hal på grunden. – Men nu skal vi lige have fyldt den her op først, siger Bo Hvid Mikkelsen. Foto: Morten Pape
Annonce

Flere mand ombord

Det øgede fokus på eksport til Tyskland og målet om at få flere kunder kræver foruden mere plads også en omstilling fra manuelle til automatiserede arbejdsprocesser.

For hvis virksomheden skal være i stand til at løfte de mange opgaver, der er planer om at få ind, duer det ikke, at medarbejderne i produktionen fortsat flytter stativerne med metalelementer fra et plastikkar med kemi til et nyt med håndkraft.

Derfor er der det seneste år blevet sat ekstra skub på automatiseringen af de anlæg, som virksomheden startede på tilbage i 2013.

Men selvom man kunne forledes til tro, at det kunne varsle fyringer blandt de ansatte i produktionen, når maskinerne tager over, bliver det snarere lige omvendt.

- Man ser jo gang på gang, at der bliver ansat flere, når man automatiserer, fordi virksomheden bliver mere konkurrencedygtig og derved får mere at lave, så man alligevel bliver nødt til at udvide kapaciteten, siger Bo Hvid Mikkelsen, der også mener, at det bliver tilfældet hos Chem-Tec Plating, der har planer om at udvide den nuværende medarbejderstab på 30 mand med 8-10 produktionsfolk mere.

På den måde vil virksomhedens to skiftehold, som arbejder dag og aften, fremover være i stand til at køre samtlige produktlinjer, hvilket ikke er tilfældet i dag.

Chem-Tec Platings kunder tæller alt fra mindre enkeltmandsfirmaer til nogle af de største danske og udenlandske industrivirksomheder. 80 procent af omsætningen kommer fra Danmark, mens resten kommer fra eksport til primært Sverige, dernæst Tyskland og så Norge. - Men alle markeder er egentligt stigende, siger Bo Hvid Mikkelsen. Foto: Morten Pape
Annonce

Parat til omstilling

Med op mod 40 mand i virksomheden kommer virkeligheden i Chem-Tec Plating til at se en del anderledes ud, end den gjorde tilbage i 2008, da Bo Hvid Mikkelsen blev ansat som produktionschef midt i finanskrisen.

Dengang gik medarbejderstaben på stedet i løbet af et år fra 32 ansatte til 23. Men siden da har indtjeningen været støt stigende, og af samme grund er optimismen for fremtiden da også stor i virksomheden, der på 10 år er gået fra et nettoresultat på minus tre millioner kroner i 2008 til plus tre millioner kroner i 2018.

Også selvom forventninger til nettoresultatet for 2019 ikke er helt så højt.

- Det bliver ikke samme som 2018, men det ser stadigvæk meget fornuftigt ud, siger Bo Hvid Mikkelsen.

Fremtiden er dog svær at spå om, hvilket direktøren efter 11 år i branchen er godt klar over. Som eksempel nævner han selve virksomhedens grundlag, der blev lagt af Chem-Tec Platings ejer og stifter Thorkild Mikkelsen tilbage i 1986.

- Det, som Thorkild (Mikkelsen, red.) startede med for 33 år siden, var printkort. For dengang lå der jo mange printfabrikker i Horsens, og på kontaktpunkterne på printkort lagde man nikkel og guld på for at få en optimal kontraktering. I dag er der én printfabrik tilbage. Så for fire år siden måtte vi lukke vi vores printlinje ned, fortæller han og tilføjer:

- Så det kan godt være, at det, vi laver om 10 år, er noget andet, end vi laver i dag. Men i det mindste består vores anlæg af plastkar med kemi i, så i princippet kan vi jo bare putte noget andet kemi i, og så er vi kørende igen.

Annonce
Annonce
VIRKSOMHEDER

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Annonce
Arbejdsmarked

Klumme: Mens vi venter på reformerne

Annonce
Østjylland

Visma udvider portføljen og opkøber Sofus Døgndata

Annonce
Forsiden netop nu
Uddannelse

Lasse og Henrik vil lærlingemangel til livs: - Det skal være fedt at være håndværker igen

Erhverv

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Sydjylland

Transport-kæmpe: - Ringe bilsalg koster os adskillige millioner, så vi må skrue fragtpriserne op

Uddannelse

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Østjylland

Østjylland halter efter - færre nye, små virksomheder i 2021

Annonce