Annonce
Sydjylland

Fra olie og gas til vind: Offshore-virksomhed skal tænke nyt

Carl Ejner Andersen ser på baggrund af den lange afvikling af olie- og gasudvindingen og de kontrakter, Ce-Tec har med Total og andre operatører på havnen i Esbjerg, fortrøstningsfuld på fremtiden. Foto: Carsten B. Grubach
Ce-Tec har efter et rekordår været virusramt og skal omstille sig til nye energiformer.

ESBJERG: Som sindig sønderjyde er det ikke lige Carl Ejner Andersens stil at juble højt og række armene i vejret. Men det kunne han med god samvittighed gøre, da 2019-regnskabet for Ce-Tec A/S var færdigt.

Hans virksomhed, som han grundlagde i Bredebro i 1993, havde aldrig tjent så mange penge, bruttofortjenesten var på 21,4 millioner kroner, overskuddet på 2,4 millioner kroner, og omsætningen var rekordhøj.

Men lige så lidt, han jublede dengang, lige så ubekymret er han her i begyndelsen af 2021, hvor 2020-regnskabet godt nok giver overskud, men hvor indtjening og omsætning har været stærkt faldende på grund af en vis virus, der begynder med c.

Og så varer det ikke mange år, før Ce-Tec, i dag med hovedsæde i Esbjerg, som specialist i el-arbejder hovedsageligt inden for olie og gas skal have omstillet sig til den fagre nye energiverden, når vind og andre nye energikilder for alvor vinder frem, mens olieeventyret på Nordsøen langsomt afsluttes.


Vi kan se en lukningsdag forude, men kigger på muligheder frem for umuligheder.

Carl Ejner Andersen, Ce-Tec


Så skal de ansatte, aktuelt er der 20, hvoraf langt de fleste er ingeniører, ikke længere arbejde med projekter og installationer onshore og offshore for olie- og gasselskaber, men i gang med noget nyt.

- Jo, det er da to vidt forskellige ting at arbejde med de to energiformer, men vi har den basale viden om projekter og basal knowhow, siger Carl Ejner Andersen, der er fortrøstningsfuld på baggrund af den lange afvikling af olie- og gasudvindingen og de kontrakter, Ce-Tec har med Total og andre operatører på havnen i Esbjerg.

- Vi kan se en lukningsdag forude, men kigger på muligheder frem for umuligheder, siger direktøren og ejeren, der sagtens kan se Ce-Tecs ingeniører omskolet og klædt på til den nye virkelighed.

– Om fem år kører vi stadig på, og der er vi formentlig og forhåbentlig også blevet bredere, det skal man være. Og vi går efter energisektoren. Vi skal følge med udviklingen og folks behov, og det kræver løbende dygtiggørelse.

Annonce

Stilhed på platformene

Med kunder som Total, Ineos, Maersk Oil, ABB, Semco Maritime, NorSea Group og Caverion har Ce-Tec her og nu nok at se til, selv om epidemien også tvang Carl Ejner Andersen til at sende ansatte hjem med lønkompensation, fordi der var stille ude på boreplatformene, som en overgang endda var helt lukket ned.

Men nu er der med direktørens ord ingen tomgang, og ingeniørerne arbejder med projekter ude hos kunderne, mens han styrer virksomheden sammen med en håndfuld kontoransatte fra det beskedne hovedkontor på anden sal på hjørnet af Borgergade og Kirkegade i Esbjergs bymidte.

– Om fem år kører vi stadig på, og der er vi formentlig og forhåbentlig også blevet bredere, det skal man være. Og vi går efter energisektoren. Vi skal følge med udviklingen og folks behov, og det kræver løbende dygtiggørelse, siger Carl Ejner Andersen. Foto: Carsten B. Grubach

- Fokusområdet vil stadig være olie og gas, der har vi vores primære kunder, og det vil stadig være på de områder, vi er gode til: Kvalitetskontrol på el og overfladebehandling. Der har vi fundet vores niche. Og i projekterne er det alt lige fra design til afvikling.

- Vi har da konkurrenter, når vi skal ud i EU-udbud, men vi kigger ikke så meget på dem, men mere på, hvad vi selv kan, konstaterer Carl Ejner Andersen kort og kontant.

Annonce

Stærke fagkompetencer

Største kunde er også den største offshore-aktør i Esbjerg, den franske energigigant Total, der overtog forpligtelserne fra Maersk Oil, som Carl Ejner Andersen har haft som kunde siden sin spæde start som ene mand i Bredebro.

Han ser det ikke lige som sin boldgade, når det store olie- og gasapparat til sin tid skal pilles ned, men håber da at have gang i andre store projekter og have, som han udtrykker det, et rimeligt aktivitetsniveau på baggrund af de stærke fagkompetencer, Ce-Tec har.

Ce-Tecs projekter

Eksempler på projekter, Ce-Tec er involveret i:

  • Hver måned udarbejdes der mange jobkort til sort og hvid linje offshore.
  • Udvikling af Elektriske Isolationsprocedurer (tidligere kendt som ”AUS-instruktioner”) på dansk og engelsk.
  • Styring og registrering af leverandør-kompetencer og opfyldelse af kunde-kompetence-krav.
  • Udvikling af kundespecifikke e-learningsmoduler både omkring HSE og tekniske læringsforløb.
  • Levering af QA/QC-inspektører til kontrol af elektriske installationer.
  • På bestilling gennemføres mekaniske ATEX- kurser for en kundes tekniske mandskab.

Arbejdskraft har det trods hård kamp om ingeniørerne på jobmarkedet ikke været mangel på – Ce-Tec har den del ansatte med høj anciennitet – og Carl Ejner Andersen filosofi er ganske enkel:

- Vi tror på, at hvis man behandler folk ordentligt, bliver man anerkendt som firma.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce