Annonce
Fyn

Fra mink til droner, varmepumper og vindmøller - fællesskabet kan løfte os ud af coronakrisen

Helle Nielsen, formand for LO Fyn. Pressefoto
Annonce

Vi havde allesammen håbet, at coronakrisen for længst var drevet over. Men nu har anden bølge af covid-19 ramt som en hammer og ødelægger mink-erhvervet, sender flyselskaber, hoteller, restauranter og andre virksomheder på randen af konkurs og hundredvis af lønmodtagere ud i ledighed og en usikker fremtid.

Ikke nok med, at det allerede er svære tider. Vi risikerer, at corona-epidemien bliver endnu værre hen over vinteren.

Den udfordring skal vi tackle, så vi hverken som samfund eller individer kommer helt i knæ.

I Danmark og her på Fyn har vi alle forudsætninger for at klare os igennem krisen og geare os til fremtiden. Et bredt flertal af Folketingets partier har bakket op om hjælpepakker og lønkompensations-ordninger, og i løbet af 2020 er der vedtaget historisk mange trepartsaftaler, hvor arbejdsgivere, fagbevægelse og regering sammen har taget ansvar.

Det unikke fællesskab både i Folketinget og på arbejdsmarkedet giver os så mange muligheder, som vi skal forstå at bruge som springbræt til den grønne omstilling og fremtidens stærke brancher. Hjælpepakkerne betyder blandt andet, at ledige, faglærte og ufaglærte med en forældet uddannelse kan omskole sig og videreuddanne sig på 110 procent af dagpengene.

For eksempel kan den ledige serviceassistent eller lagerarbejder frem til udgangen af næste år uddanne sig til ventilationstekniker, svejser eller maskinsnedker.

Der bliver brug for masser af faglærte kompetencer i den grønne omstilling. En ny analyse fra Dansk Energi viser, at der kan skabes 290.000 årsværk frem mod 2030, hvis der investeres i at nå målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent.

Med andre ord er der masser af gode job på det danske arbejdsmarked de næste 10 år. Dansk Energi påpeger også, at Danmark kun kommer over den grønne målstreg i 2030, hvis der er veluddannet faglært arbejdskraft til rådighed.

Allerede i dag er der rift om elektrikere, VVS’ere, teknikere og håndværkere til at arbejde med fremstilling af og opsætning af vindmøller, ladestandere til el-biler, udskiftning af oliefyr til varmepumper og meget mere.

For at undgå flaskehalse og benspænd for den bæredygtige fremtid er det nu, at danske lønmodtagere skal omskole sig til de nye job.

Men det er ikke kun energisektoren og byggebranchen, der har brug for veluddannet arbejdskraft. Medicinalindustrien mangler bioanalytikere. Robotindustrien mangler finmekanikere og ingeniører. Velfærdssamfundets kerneopgaver i ældreplejen og på hospitalerne mangler social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker.

På Fyn udmærker vi os ved at være førende indenfor robotindustrien, og nu ser vi også klynger af it-, teknologi- og dronevirksomheder etablerer sig. Hans Christian Andersen Airport i Odense og vores fynske luftrum er ved at blive internationalt testcenter for droner, og med omkring 120 medlemmer af det danske droneindustri-netværk vil det også skabe masser af arbejdspladser.


Det er hammervigtigt, at vi herhjemme holder fast i fællesskaber fremfor splittelse. Det er også hammervigtigt, at vi viser den største respekt til de mange danskere, der på trods af have mistet deres levebrød på grund af corona, tager ja-hatten på og omstiller sig til fremtiden ved brancheskift og uddannelse.


Erhvervshus Fyn og Syddansk Universitet er med i drone-samarbejdet, og det er skønt at se nye partnerskaber, der understøtter innovation og beskæftigelse. Det kan blive en boomende og vigtig branche, men det kræver, at der er elektrikere, industriteknikere, it-ingeniører og mange andre kompetencer i Odense, Kerteminde, Nyborg, Assens og andre fynske byer.

Lige nu er det tungt for ansatte i minkbranchen og andre trængte erhverv. Det er trist at sige farvel til sit arbejde og for nogle deres livsværk. Men det kan også være begyndelsen til en ny uddannelse og et nyt berigende arbejdsliv.

Fællesskabet i Danmark stiller hjælpepakker til rådighed, så både arbejdsgivere og lønmodtagere kan omstille sig. Netop fællesskabet kan være løftestang for at skabe nye stærke brancher og nye eksporteventyr.

Derfor er det hammervigtigt, at vi herhjemme holder fast i fællesskaber fremfor splittelse. Det er også hammervigtigt, at vi viser den største respekt til de mange danskere, der på trods af have mistet deres levebrød på grund af corona, tager ja-hatten på og omstiller sig til fremtiden ved brancheskift og uddannelse. Det bringer den enkelte lønmodtager videre, men det bringer også dansk erhvervsliv og eksport og dermed vores velfærd videre.

Så jeg hylder fællesskabet og den politiske vilje på tværs af partier til at investere i hjælpepakker. Jeg hylder de mange arbejdsgivere og lønmodtagere, der bruger coronakrisen til at gå nye veje og styrke os alle sammen på længere sigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce