Annonce
Erhverv

Fra håndværker til reparatør: Jakob Reitz redder guitarer fra dårlig lyd og skader

Jakob Reitz’ glæde ved guitarer er særligt forbeholdt håndværket, om end han også spiller lidt på instrumentet på hobbyplan. - Jeg har aldrig gidet at øve mig, så mit guitarspil har faktisk ikke udviklet sig, siden jeg var 16, fortæller han med et grin. Foto: Morten Pedersen
Engang tog jyske guitarister til Djursland for at få repareret deres guitarer hos guitarbyggeren Johnny Mørch. I dag tager de i stedet til Skals, hvor Jakob Reitz gennem mere end 15 år har bygget akustiske guitarer i sit lille værksted.
Annonce

SKALS: Jakob Reitz’ arbejdslokale minder mest af alt om et skrumpet sløjdlokale.

På væggene hænger rækkevis af forskellige værktøj klar til at høvle, polere, pudse og justere de mange strengeinstrumenter side om side med børnetegninger, som hans tre døtre er leveringsdygtige i. På gulvet står guitarkufferter side om side med stykker af træ i forskellige størrelser og sorter.

Næseborene fyldes hurtigt op med en duft af friskhøvlet træ, mens en svag brummen når øregangen fra den udsugning, der kører konstant i det omtrent 75 kvadratmeter store værksted.

Når der er mest travlt i forretningen, har den 39-årige guitarbygger op mod 25 guitarkufferter stående i sit baglokale med guitarer i, der er klar til reparation. Når der er mindst at lave, har Jakob Reitz lige akkurat tid nok til at arbejde videre på nogle af de standardmodeller af guitarer, som han sælger på stedet.

Men specialbestillinger på guitarer, tager han ikke længere ind.

- Det går tit lidt op i pynt, når der er bestillinger, hvilket er fint. Men det tager bare en frygtelig masse tid, og det har ikke rigtigt noget med musik at gøre. Så vil jeg hellere lave nogle værktøjsinstrumenter, som nogenlunde er til at betale, fortæller Jakob Reitz, der tager fra 25.000 kroner og opefter for en håndbygget standardmodel.

Det er dog ikke kun lysten til at lave egne modeller, der er skyld i, at Jakob Reitz ikke længere bygger guitarer på bestilling.

Reitz Guitars

  • Har eksisteret som enkeltmandsvirksomhed siden 2003
    • Udfører reparationer på guitarer af en hvilken som helst art
    • Sælger håndbyggede guitarer i standardmodeller fra 25.000 kroner og opefter (inklusiv moms)
    • Betjener alt fra musikskoleelever til musikforretninger, privatpersoner med interesse for guitarspillet samt semiprofessionelle og professionelle musikere
Annonce

Lettere at vælge fra

- De sidste fire år har jeg stort kun repareret guitarer. Så jeg bygger i det hele taget ikke ret meget, fordi jeg ikke kan nå det, fortæller Jakob Reitz, der årligt bygger 1-2 guitarer om året.

Mens guitarbyggeriet er sat på standby, er reparationsopgaverne vokset så meget, at Jakob Reitz i dag udfører omkring 200-300 reparationer om året. Reparationer, der tæller alt fra justeringer af strenge til omlakering, båndslibning og reparation af skader på primært guitarer, men også andre strengeinstrumenter.

Og den udvikling er han i virkeligheden godt tilfreds med.

- Der er bare ufattelig mange udmærkede instrumenter, der har det enormt dårligt, og hvor der ikke skal gøres ret meget for at få dem til at fungere. Og hvis man skal hoppe op på bæredygtighedsklingen, så er det jo også så fint at reparere, siger Jakob Reitz, der gerne indrømmer, at timelønnen på reparationsarbejdet bedre kan svare sig end timelønnen på de håndbyggede guitarer.

Af samme grund savner han heller ikke opgaven med at bygge guitarer og andre strenginstrumenter, der fyldte mere, dengang han tilbage i 2006 for alvor kastede sig ud i livet som selvstændig guitarbygger, og hvor han blandt andet byggede både en kæmpeguitar og en miniguitar til en standup-komiker.

Annonce

Få om buddet

- I og med, at der er så meget reparationsarbejde, så er jeg måske heller ikke helt så sulten på at lave alting, som jeg var dengang. For i starten er du jo nødt til at lave alt det, du kan få ind. Men når der er nok at se til, så kan man bedre sortere noget fra, siger Jakob Reitz.

At han i dag har mere at se til, skyldes i særdeleshed, at han gennem tiden har fået opbygget sig et større kundegrundlag ved, at hans kunder har anbefalet ham videre til andre guitarister. Men udviklingen er også blevet hjulpet på vej af, at den kendte guitarbygger Johnny Mørch fra Djursland, der for nogle år tilbage lod sig pensionere (omend han fortsat bygger lidt endnu, red.), har valgt at sende flere af sine tidligere kunder i blandt andre Jakob Reitz’ retning.

- Det er ikke sådan, at jeg på nogen måde er hans arvtager, fordi det er noget helt andet, jeg laver. Men det er ved at blive her, folk kommer til, fra et stort område, fortæller Jakob Reitz, der er en blandt få guitarbyggere i landet, der rent faktisk lever fuldtid af sit håndværk.

Ifølge Johnny Mørch, der har været i branchen siden 1972, findes der højst en håndfuld guitarbyggere, som lever fuld tid af håndværket. Så der er med andre ord ikke mange at kæmpe om opgaverne med. Og det er ikke så galt igen, hvis man spørger Jakob Reitz.

Jakob Reitzs vej til guitarbyggeriet

Som 14-årig stiftede Jakob Reitz første gang bekendtskab med guitaren som udøvende musiker. Det blev dog hurtigt interessen for håndværket, snarere end instrumentets lyd, der fangede den unge knægt ind.

Allerede som 15-årig byggede Jakob Reitz af nysgerrighed sin første elguitar ud fra en bog, han lånte på biblioteket.

Interessen voksede hurtigt efter det første vellykkede projekt, der mundede ud i en sort elguitar, så kort efter fulgte to elguitarer og en enkelt jazzguitar.

Efter gymnasietiden besluttede Jakob Reitz sig for at tage til London for at gennemføre en uddannelse som guitarbygger på den prestigefyldte skole for kunsthåndværk, London Guildhall University (i dag London Metropolitan University, red.).

Her modtog han undervisning i ni måneder ud af de to år, som uddannelsen til guitarbygger varede. Men han endte med at vende hjem før tid, da uddannelsen til hans store skuffelse viste sig at være en mere teoretisk end praktisk.

Derudover var spredningen i, hvad de studerende kunne ret stort. Mens nogle aldrig havde haft en høvl i hånden før, havde andre som Jakob Reitz allerede bygget de første udgaver, før skolestart.

Hjemvendt hos sine forældre i Fjelsø fortsatte han som 21-årig arbejdet med at bygge guitarer i et midlertidigt indrettet værksted i en tidligere staldbygning.

Men for at tjene penge sideløbende med, at han forsøgte sig som guitarbygger, flyttede han efter få måneder videre til Skals, hvor han i første omgang fik arbejde hos en snedker og sidenhen hos møbelfabrikken Skalma, som han endte med at blive hos i fem år.

I 2006 begyndte arbejdet med at fremstille guitarer endelig at gribe så meget om sig, at Jakob Reitz valgte at satse fuldt ud på guitarbyggeriet. Og efter 10 år begyndte arbejdet for alvor at lønne sig.

Annonce

En stor glæde

- Hvis der var 100 guitarbyggere lige pludselig, så var der ikke nogen, der ville have noget at lave, siger Jakob Reitz.

Han smiler lidt ved tanken, griner og tilføjer så: – Så de 90 af dem ville i hvert fald hurtigt stoppe igen.

Af samme grund er faget heller ikke ensbetydende med et liv i sus og dus.

- Hvis man har store vækstdrømme eller drømme om store villaer, så skal man nok ikke starte den type virksomhed. Men det giver noget andet. Jeg ville i hvert fald ikke bytte, siger Jakob Reitz, der særligt værdsætter den kontakt arbejdet giver ham med sine kunder.

- Jeg synes, det er rigtigt fint at kunne lave noget, som man dels kan få penge for, og som dels er så værdsat, som det er hos mange. Den anerkendelse får man ikke i ret mange jobs, siger han og tilføjer:

- Og hvis man kan få noget ind, der er rigtigt godt slidt ned, og næsten ikke kan mere, som man så kan sætte i stand og få til at fungere forhåbentligt bedre, end da det blev lavet, så er det den største tilfredsstillelse, både for mig og for kunden.

Jakob Reitz har kunder over hele landet, men flest fra Jylland og Fyn. Igennem årene har han bygget omkring 90 guitarer, heriblandt en jazzguitar til 40.000 kroner. Privat bor han i Låstrup med sin kone og sine tre døtre på henholdsvis fire, seks og otte år. Foto: Morten Pedersen
Jakob Reitz lever i dag af at udføre reparationer fremfor af at bygge guitarer. - De sidste bestillinger på guitarer, jeg har haft, har været noget forsinkede. Og det har kunderne egentligt ikke noget problem med. Folk vil sådan set gerne vente. Men at blive ved og ved med at udskyde, er ikke særligt tilfredsstillende, fortæller Jakob Reitz. Foto: Morten Pedersen
At bygge guitarer kræver stor tålmodighed, da kroppen på guitaren er lavet af træ, der både skal være solidt, men samtidig også være let. - Man er sjældent fuldstændigt euforisk tilfreds, når man er færdig, for der er altid et eller andet, som man gerne vil lave om til næste gang, fortæller Jakob Reitz. Foto: Morten Pedersen
- De bedste opgaver er dem, hvor kunden kommer ind med et instrument, som de ikke tror, kan reddes. For det kan det altid. Det er ofte bare et spørgsmål om økonomi. Men tit skal der ikke så meget til, fortæller Jakob Reitz, der både reparerer nye, gamle, billige og dyre guitarmodeller i sit værksted. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Opgør med ”kviklån”

Annonce