Annonce
Fyn

Fra fårehyrde til succesfuld virksomhedsejer: Integritet handler også om at anerkende sin egen baggrund

Ali Cevik har aldrig lavet en businessplan for sin virksomhed HR-On, for han stoler på sin fornemmelse for mennesker. Derfor var det også mødet med den rigtige partner, der betød, at Japan blev det første marked uden for Danmark, HR-On er gået ind på. Foto: Trine Grauholm
Som barn var Ali Cevik fårehyrde på den anatolske højslette, og den ballast er stadig en vigtig del af ham, nu hvor han i mange år har været en succesfuld virksomhedsejer. For HR-On's stifter og administrerende direktør handler det om at udvikle mennesker, se potentialet i dem og udnytte den innovationskraft, der ligger i mangfoldighed.
Annonce

Odense: I landsbyen Gopson på den anatolske højslette vogtede Ali Cevik som barn får, geder og en enkelt bøffel med unge.

Moderne bekvemmeligheder var der ingen af, og da hans far, som var rejst i forvejen til Danmark, kom og hentede Ali Cevik og hans bror, var det første gang, brødrene så en bil. Den kørte de hele vejen til Pjentedamsgade i Odense i, og på dag nummer to i Danmark blev Ali Cevik som 9-årig sendt i skole uden at kunne et ord dansk.

I dag er han cand. phil. i russisk og samfundsøkonomi og succesfuld virksomhedsejer, der snildt kunne have lagt barndommens minder om kulturskiftet til Danmark bag sig og udelukkende fokuseret på det, han siden har opnået. Men han fortæller gerne, og det samme opfordrer han sine medarbejdere i HR-On til.

- Vær stolt af det, du kommer med. Alt er vigtigt, og de år betyder meget for min identitet, og de betyder også noget for min måde at drive virksomhed på. Jeg vil gerne skabe et rum, hvor der er plads til og respekt for, at man er sig selv. Man skal ikke spille smart eller spille noget, man ikke er. For mig er integritet vigtig, og integritet handler også om at anerkende sin egen baggrund og bruge den til at komme videre, mener Ali Cevik.

Hans egen historie viser, at man skal se muligheder i folk, mener han, og det er faktisk gennemgående for hele den karriere, der ledte op til, at han i 2012 stiftede det, der dengang hed HR-Skyen. En virksomhed, der i dag har 45 medarbejdere og tilbyder cloud-baserede HR- og rekrutteringsløsninger, som også udlandet har fået øjnene op for.

Sidste år skiftede virksomheden derfor navn til HR-On og er netop gået ind på det japanske marked, og Ali Cevik har også kig på flere europæiske lande som Italien, Spanien, Frankrig og Tyskland. Den udvikling har betydet, at Ali Cevik tre gange har modtaget Børsens Gazellepris, og nu er nomineret til Entrepreneur Of The Year. Det betyder noget.

- Jeg vil hellere anerkendes for mit personlige entreprenørskab end udelukkende for at have skabt vækst. Jeg er kommet her som fårehyrde, har cyklet rundt om H.C. Andersens Hus og lært historien at kende efterfølgende. Nu har jeg skabt en it-virksomhed og et rum for nogle mennesker, som udvikler sig og værdsætter fællesskabet. Det vil jeg gerne værdsættes for, siger Ali Cevik.

Annonce

Projekter i Rusland

Da han som nyuddannet i begyndelsen 1990'erne blev ansat i den i det nuværende Sweco, fik han til opgave at finde de specialister, der cv-mæssigt kunne være afgørende i Swecos kamp for at vinde de store ingeniørprojekter i Rusland, som efter Sovjetunionens sammenbrud blev regnet som et kommende kæmpemarked.

Siden arbejdede han også med at finde folk til projekter i Irak, Afghanistan, Egypten, Malaysia og en række andre lande primært i den tredje verden. Kandidaterne skulle både tale det lokale sprog, have 20 års erfaring og de helt rigtige kvalifikationer.

Ali Cevik knoklede ved fax-maskinen, men havde alligevel svært ved at hyre de rigtige. I stedet sadlede han om.

Han kendte i forvejen mange af de folk, virksomheden stod og manglede. Anerkendte eksperter, der kunne de lokale sprog, men var flygtet eller rejst til Danmark fra krig og ufred og ofte var endt på kontanthjælp. Ali Cevik overtalte sin arbejdsgiver til at lave opgraderingskurser for ledige, selv om det ikke var noget, de i begyndelsen ligefrem pralede af.

Det virkede.

- Alle kom i job, og i slutningen af 1990'erne fik vi alle de nye buzzwords som etiske regnskaber, Corporate Social Responsibility og mangfoldighedsledelse. Det var helt nyt. Dengang talte man om tolerance over for de fremmede, men pludselig blev mangfoldighed noget, direktørerne så som en ressource på linje med uddannelse og kompetencer og som skulle være med til at skabe innovation. Fra at være et tys-tys-lavstatus-gråzoneprojekt blev det pludselig et prestigeprojekt at tage et socialt ansvar, husker Ali Cevik.

Han har arbejdet med HR og at se potentialet i det enkelte menneske lige siden, og han arbejdede i en årrække som selvstændig i København, hvor han blandt andet havde et tæt samarbejde med både Rambøll og Cowi om at få ledige akademikere i job.

- I første omgang var min mission at finde de rigtige mennesker, og fordi jeg ikke kunne det, opgraderede jeg i stedet nogle. Derigennem fandt jeg ud af, at det med at bevæge mennesker, give dem værktøjer til at finde og udvikle sig selv, blomstre og udvikle sig, giver mig et kick, forklarer han.

Annonce

Som at starte virksomhed

Ali Cevik sammenligner hvert eneste kursus for ledige med at starte en ny virksomhed, fordi han hver gang stod med en gruppe mennesker, der skulle fungere som et team, og succesen afhang af, i hvilket omfang de formåede at støtte hinanden.

- Mine kurser gav stort set jobgaranti, og når jeg kiggede på, hvornår jeg lå tæt på 100 procent, og hvornår jeg var nærmede 80 procent, viste det sig, at det udslagsgivende altid har været mangfoldigheden. Det er den, der har givet de bedste forløb. Mangfoldigheden er en drivkraft, der er nødvendig for innovation, og det er derfor, jeg helt bevidst prøver at skabe et mangfoldigt team både i forhold til alder, køn, social og kulturel baggrund, siger Ali Cevik.

Han stiftede sin nuværende virksomhed i 2012, da han af familiemæssige årsager vendte tilbage til Odense efter en årrække i København. Dengang fik han blandt andet sin nuværende tekniske direktør, Christian Hansen, med ombord til at udvikle it-løsningerne til HR, rekruttering og onboarding med udgangspunkt i de behov, brugerne - menneskene - har, og ikke hvad teknikken kan af finurlige detaljer.

- Christian er lige så meget filosof som programmør. Du kan spørge ham om alt indenfor filosofi, universet, skabelsen og big bang, og det er de kompetencer, jeg gerne vil have i spil. Det uventede. Potentialet i alt det, der normalt ikke bliver belyst og kommer op, ligesom jeg også bruger min egen baggrund i forhold til at dyrke mangfoldigheden her, forklarer Ali Cevik.


Det er mennesker, der afgør det for os. Jeg har aldrig lavet en businessplan, og jeg har ikke nogen strategi for, hvor vi skal hen næste gang, men jeg har en usvigelig sikker fornemmelse for at forstå mennesker og vurdere, om vi har de samme værdier og vil de samme ting.

Ali Cevik, stifter og administrerende direktør i HR-On


HR-On er en aktiv del af Odense Kommunes mangfoldighedscharter, og selv om mangfoldighedsledelse ofte kan komme til at handle om at have medarbejdere, der på de rå fakta er forskellige, så handler det for Ali Cevik også om at kigge på det, der foregår inde i hovedet på folk.

Den faglige ballast skal selvfølgelig være i orden, men det er nemmere at lære folk.

- En mørk fyr fra Afrika kan tænke præcis som en etnisk dansker. Mangfoldighed foregår inde i hjernen, og derfor kan en flok 50-årige, mandlige ingeniører også godt være innovative. Men hvis de har præcis samme baggrund, har samme uddannelse og måske endda har gået på den samme skole, så er de det næppe, siger Ali Cevik.

Han har svært ved at skaffe programmører, der på de ydre markører afviger fra stereotypen om en ung fyr i 20'erne. Derfor har HR-On bevidst forsøgt at få ansat nogle kvindelige programmører for også at skabe et andet miljø blandt programmørerne.

- Så længe vi ikke blokerer eller diskriminerer på baggrund af noget som helst, så kommer mangfoldigheden af sig selv. Vi er mangfoldige fra naturens side, så det handler om at lade være med at sortere det fra. Der skal man først og fremmest turde være åben og have mod til at gøre det. Men mod kommer af viden, og jeg ved, det virker, siger Ali Cevik, der med tilfredshed noterer sig, at rapporter viser det samme.

- Vi er på rette vej. Vi er kommet så langt, at de store revisionshuse begynder at lave analyser af mangfoldighed og langt om længe er kommet frem til, at der også er penge i det. Der er lavet analyser, som viser, at det er mere profitabelt at have et mangfoldigt team, og det betyder, at det kommer op på CEO-niveau. Det bliver en del af strategien, fordi du sort på hvidt har dokumentation for, at mangfoldighed både giver en bedre økonomi og større innovationskraft, så det har bestemt rykket sig, siger Ali Cevik.

Annonce

Mennesker før markeder

Ali Cevik vurderer, at han gennem årene har været med til at placere omkring 500 akademikere i nye jobs, og gennem interviews med 10 gange så mange, har han fået et stærkt kendskab til mennesker om deres drivkraft og potentiale. Den erfaring bruger han også til at udvikle sin egen virksomhed, der i høj grad er bygget på brugervenlige systemer og en tilgang om, at HR-On's produkter skal være intuitive at bruge ligesom Google og Facebook.

Det var nyt, da Ali Cevik stiftede HR-On i 2012 og måtte love den første kunde, at der med kontrakten også fulgte en række kurser. De blev nu aldrig nødvendige, fortæller han.

- Vi er efterhånden godt konsolideret i Danmark, hvor vi er en toneangivende aktør. Derfor har vi også kig på det globale marked. Selv om der selvfølgelig kan være nogle lokale regler, så er HR et område, der på mange måder er ens over hele verden. Det er let skalerbart, og vi har allerede etableret os i Japan.

Om HR-ON

 • HR-On blev stiftet af Ali Cevik i 2012. 
 • Han er uddannet cand.phil. i russisk og samfundsøkonomi og har arbejdet med at opkvalificere og hjælpe primært akademikere i job i en årrække.
 • HR-On tilbyder cloud-baserede online-løsninger til HR, rekruttering og on-boarding, og virksomheden har i dag omkring 45 ansatte.
 • Produktet er let skalerbart, og HR-On er netop gået ind på det japanske marked og har også kig på flere europæiske markeder. 
 • HR-On er vækstet markant og har for eksempel ansat otte medarbejdere alene under coronakrisen. Virksomheden kom ud af det seneste regnskabsår med en bruttofortjeneste på 5,6 millioner kroner. Årets resultat blev på 85.000 kroner i 2019.

Det gjorde HR-On gennem en japansk partner i august-september i år, og på hovedkontoret i Odense har virksomheden også en japaner ansat.

- Vi kan godt imødekomme japanernes behov for tilpasning og support, så det er muligt at drive en global virksomhed fra Odense Banegård, og det er inspirerende i sig selv, siger Ali Cevik med henvisning til, at HR-On har lokaler på banegårdens kontorgang.

Det er praktisk i forhold til medarbejdere, der pendler, og Ali Cevik sidder nogle gange og lader sig fordybe i tankerne, mens han skuer ud over skinnerne.

Havde man spurgt ham for nogle år siden, ville han formentlig have kaldt det utopisk, at HR-On i dag som de eneste i Danmark er officiel partner med verdens største faglige netværk, Linkedin. Omvendt viser det, hvor hurtig udviklingen kan gå.

Derfor mener han også, at det er realistisk, at HR-On i løbet af nogle år - måske to - er en anerkendt global spiller på sit felt.

- Det var tilfældigt, at vi startede med at åbne i Japan. Men det var der, vi fik de rigtige kontakter, den rigtige timing og den rigtige partner. Det er mennesker, der afgør det for os. Jeg har aldrig lavet en businessplan, og jeg har ikke nogen strategi for, hvor vi skal hen næste gang, men jeg har en usvigelig sikker fornemmelse for at forstå mennesker og vurdere, om vi har de samme værdier og vil de samme ting. Det er det, der driver mig. Om det næste skal være Tyskland eller USA afhænger af, hvilke mennesker vi møder på vores vej, siger Ali Cevik.

EY Entrepreneur Of The Year

 • HR-On ApS er blandt de kvalificerede kandidater i vækstskaber-konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year 2020, som hvert år hylder de dygtigste entrepreneurer i Danmark.
 • Kriterierne for at slippe gennem nåleøjet til hovedkonkurrencen er:
 • Entrepreneuren er ejer/medejer af et dansk aktie- eller anpartsselskab og har haft det overordnede ansvar i mindst to år. Selskabet må gerne være børsnoteret
 • Virksomheden har eksisteret i mindst tre år
 • Virksomheden har ved udgangen af det seneste regnskabsår minimum 20 ansatte
 • Virksomheden skal have haft minimum 15 procent vækst i bruttoavance eller i omsætning i det seneste regnskabsår
 • Det seneste regnskab skal udvise en positiv egenkapital og et positivt resultat


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce