Annonce
Østjylland

Fra en kælder i Skanderborg til europæisk unicorn

Stefan Rosenlund var blandt stifterne af hostingselskabet Wannafind i en kælder på Danmarksvej i Skanderborg for snart 20 år siden. I dag er han en del af topledelsen i den europæiske unicorn Team.blue som selskabets nordiske direktør. Pressefoto
Zitcom har firefordoblet både omsætning og medarbejderantal i Danmark de seneste fire år. Den vilde vækst er både organisk og via opkøb med stærke kapitalfonde i ryggen.
Annonce

SKANDERBORG: Som så mange andre gode erhvervseventyr begyndte succeshistorien om Zitcom også i en kælder. Nærmere bestemt i Skanderborg.

Her stiftede Lars Kromann, Pelle Martin Smidt og Stefan Rosenlund i år 2000 hostingselskabet Wannafind. Og dermed blev grundstenen lagt til, hvad der med den seneste fusion mellem belgiske Combell Group og hollandske TransIP er en del af den europæiske unicorn, Team.blue.

I sine første år levede Wannafind et forholdsvis stille liv med fin organisk vækst. Efterhånden blev porteføljen udvidet med andre hostingbrands som Curanet og Unoeuro.

Selskabet voksede ud af kælderlokalet og flyttede i første omgang op på Skanderborgs hovedstrøg, Adelgade, og senere - som der blev brug for mere plads - rykkede Zitcom ind i byens industrikvarter. Først på Danmarksvej, mens firmaet for to år siden indtog sit nuværende domicil på Højvangen - halvanden kilometer fra det oprindelige arnested.

Her sidder foreløbig 150 medarbejderne, men en udvidelse, så huset får plads til op mod 100 nyansættelser i alt, er i gang.

Team.blue

Team.blue er skabt via fusionen mellem belgiske Combell Group og TransIP fra Holland midt i juni 2019.

Zitcom fra Skanderborg har siden 2017 været en del af Combell Group. Med mere end 250.000 kunder er Zitcom Danmarks største leverandør af hosting til små og mellemstore virksomheder.

Udover hosting tilbyder Team.blue tilsammen digitale værktøjer som email og applikationer til mere end 1,2 mio. kunder i Europa, og gruppen beskæftiger i alt 640 ansatte.

200 medarbejdere - inklusive deltidsansatte - er beskæftiget i Zitcom, som huser 150 af medarbejderne på hovedkvarteret på Højvangen.

Foruden forretningens primære ydelser - salg af domæner, webhosting og email - leverer de også færdige webshop-løsninger til e-handlere, tjenester til nyhedsbreve, betalingsløsninger og mere sofistikere serverressourcer.

Målgruppen er små og mellemstore virksomheder.

Zitcom nåede i 2018 en omsætning på 321 mio. kroner, mens bundlinjen viste et overskud på 68,6 mio. kroner.

Annonce

Masser af opkøb

I 2015 kom kapitalfonden HG ind i billedet første gang. Og det blev startskuddet til en voldsom vækst.

- De første 15 år var vores vækst udelukkende organisk. Vi byggede stille og roligt op, og på det tidspunkt var vi 35 ansatte. Siden er vi vokset med faktor fire på både omsætning og medarbejdere, fortæller Stefan Rosenlund, direktør i Zitcom - nu Team.blue Nordic - der er den eneste af de tre oprindelige stiftere, som er tilbage i organisationen.

Lars Kromann og Pelle Martin Smidt solgte begge deres andele til HG ved udgangen af 2015. Allerede dengang lød vurdering, at der var brug for kapital udefra for at sikre konsolideringen i markedet.

Samtidig med, at HG Capital overtog aktiemajoriteten i Zitcom, blev Kolding-virksomheden Scannet det første opkøb i det nye ejerregi, mens selskaberne Web10, Danhost og Cloud.dk stødte til gruppen året efter.

Efter 18 måneder trak HG Capital sig ud af Zitcom og solgte selskabet til belgiske Combell Group - med kapitalfonden Waterland i ryggen. Et halvt år forinden havde Intelligent også erhvervet sig Dandomain i Randers.

I 2018 købte Zitcom blandt andet svenske Surftown og Smartweb fra Egå ved Aarhus.

Annonce

Kapitalfond gav muligheder

- Der er ingen tvivl om, at det er blive købt af en kapitalfond og de muligheder, det har medført, har givet os den position, som vi har i dag. De så et team, som de kunne bygge på, siger Stefan Rosenlund og fortsætter:

- Og det pudsige er, at med fusionen mellem Combell Group og TransIP er HG kommet tilbage som en del af ejerkredsen, mens den hollandsk-belgiske kapitalfond, Waterland, er ude igen. Det blev til en rejse på 20 måneder sammen.

Selve arbejdet frem mod fusionen tog seks måneder. Den samlede værdiansættelse af Team.blue lyder på mere end 1 mia. dollar - svarende til 6,6 mia. kroner - og kartoteket tæller 1,2 mio. kunder.

Ifølge Stefan Rosenlund er flere opkøb på vej. For Team.blue Denmarks vedkommende primært i Norden.

- Vi har kæmpestore ambitioner på gruppe-niveau, og vi skal vokse på tværs af regionen - ikke bare i landene. Vi har undervejs haft meget fokus at dyrke kulturen. Derfor er de virksomheder, som vi hidtil har købt, blevet integreret her i huset, så vi kan bo samme sted, slutter den nordiske direktør i Team.blue.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce