Annonce
Vestjylland

Fra B&O, Lego og vindmøller til vinhandel. Mister Turnaround har fundet sit hjertebarn i Lind: - Jeg er ikke vinmand, jeg er erhvervsmand

Tommy Gundelund Jespersen har haft topstillinger hos blandt andre B&O og Lego. I dag driver han sin egen handelsvirksomhed Excellent Wine i Herning-forstanden Lind. Foto: Thomas Maxe
Excellent Wines nye ejer Tommy Gundelund Jespersen har prøvet turnarounds før. De erfaringer bliver nyttige, når restauranterne forhåbentlig snart genåbner.
Annonce

LIND: Der er åbent hos Excellent Wine, men der er godt nok stille på både lager og kontor i industrikvarteret i Herning-forstaden Lind. Når man primært lever af at servicere hoteller, restauranter, caféer, natklubber og festivaller, så er corona-nedlukning virkelig bare træls.

Heldigvis er direktør Tommy Gundelund Jespersen ukuelig optimist.

- Mon ikke, det er ved at være overstået til sommer? siger han og vælger at fokusere på glæden, der venter, frem for at få ondt i maven over, hvordan det ser ud her og nu.

Det er kun halvandet år siden, at han købte den tidligere ejer af Excellent Wine ud af virksomheden.

Som så mange andre succesfulde erhvervsfolk har han nu kastet sin kærlighed på vin. Men forhåbentlig vil han skille sig ud i mængden, for det er langtfra alle, der har haft succes med at gøre en forretning ud af en passion for vin.

- Vinhandel er virkelig et ”red ocean”-marked (et marked med hård konkurrence, red.). Der er utrolig mange, som har en privat passion for vin, og så åbner en lille vinhandel med lager i garagen derhjemme. Det giver dem mulighed for at tage på vinture i Sydeuropa og så sælge lidt vin.

- Jeg holder også af vin, men jeg er ikke ”vinmand”, jeg er erhvervsmand, siger Tommy Gundelund Jespersen og understreger dermed, at han først og fremmest ser Excellent Wine som en spændende handelsvirksomhed med stort potentiale.

Annonce

Du skal kende kunderne

Med 100 år på bagen og en historie, der kan føres helt tilbage til spritfabrikkernes monopol, og et årligt før-corona-salg på 1,4 millioner flasker vin, så er Excellent Wine bestemt også en af de seriøse leverandører til hotel- og restaurationsbranchen.

- Vi har 750 forskellige vine, som vi køber ind direkte hos producenterne. Noget af det, vi gør som professionelle leverandører, er at sørge for eneret på salget af bestemte vine. Det går ikke, at du kan sidde på en restaurant og scanne etiketten med en mobil-app, så du opdager, at den vin, som du har betalt 500 kroner for, kan købes til 99 kroner i et supermarked, siger Tommy Gundelund Jespersen.

Tommy Gundelund Jespersen glæder sig til, at han igen kan invitere grupper på vinsmagning hos Excellent Wine. Så kan man sidde på de fine bæredygtige taburetter, der er lavet af gamle vinkasser. Foto: Thomas Maxe

Samtidig er det vigtigt at kende sine kunder godt.

- Hvis vi sælger til to restauranter i samme by, så hjælper vi dem med at sørge for, at de ikke sælger præcis samme vin. På den måde bliver de ikke presset til at konkurrere på prisen, forklarer han.

Desværre for Tommy Gundelund Jespersen, så er Excellent Wine langtfra alene om at sælge vin til restauranterne. Det sidste årsregnskab, inden han overtog virksomheden, sluttede med et minus på lidt over tre millioner kroner, så der skal ske noget andet og mere for at vende udviklingen.

Annonce

International karriere

Det er langtfra nyt for ham. Han har nemlig prøvet det før – og har også med succes vendt tingene fra minus til plus, når det hele så langt værre ud.

Excellent Wine A/S

  • Det primære forretningsområde for Excellent Wine er engroshandel med vin og spiritus, især leverancer til hotel- og restaurationsbranchen og festivaller/events. På et normalt år bliver det til 1,4 millioner flasker vin, fordelt på 750 forskellige slags.
  • Virksomheden har åbnet en fysisk vinbutik i en ende af lagerbygningen i Herning-forstaden Lind og har samtidig lanceret Wineshop.dk med salg til private. Samtidig er man på vej ind på markedet for firmagaver (vin og andre gaver).
  • Excellent Wine fejrede sidste år 100 års jubilæum. Historien begyndte med De Danske Spritfabrikkers monopol. I dag er det en helt almindelig privat virksomhed, som siden sommeren 2019 har været ejet af Tommy Gundelund Jespersen – erfaren erhvervsmand med tidligere lederstillinger hos blandt andre B&O, Lego og KK Wind Solutions.
  • Corona-nedlukning af restaurationsbranchen betyder, at Excellent Wine midlertidigt har hjemsendt flertallet af de 20 ansatte. Det er dog stadig muligt at bestille varer.
  • Hjemmeside: www.excellentwine.dk (B2B) og www.wineshop.dk

Med en baggrund som maskiningeniør fra Aarhus Teknikum tog hans karriere fart, da han i 1987 blev ansat hos Bang & Olufsen i Struer.

- Jeg arbejdede først seks år med prototyper. Så blev jeg chef for elektronikfabrikken i Skive og siden for mekanikfabrikken i Struer. I den periode var jeg med til en af de første større turnarounds for B&O sammen med Poul Plougmann (daværende økonomidirektør og viceadministrerende direktør, red.), fortæller Tommy Gundelund Jespersen.

Parløbet fortsatte med Poul Plougmann, da de to i 1997 forlod Bang & Olufsen og i stedet rejste til Varde for at puste nyt liv i fabrikken Danaklon, der på det tidspunkt var i alvorlig krise.

En fusion med en amerikansk virksomhed reddede Danaklon og gjorde, at man fremover var verdensførende inden for produktion af fibre til eksempelvis bleer.

- Vores nye ejer havde hovedkvarter i Wilmington, Delaware. Det er jo der, USA’s præsident Joe Biden kommer fra. Der har man slet ingen moms og noget mere lempelige skattevilkår end i Danmark, siger Tommy Gundelund Jespersen og smiler, mens gode minder ruller over den indre skærm.

Annonce

Kunne ikke genkende ham

Det blev til tre år, hvor han havde ansvar for fabrikker i både USA, Kina - og Varde.

- Det var svært med de mange tidszoner, men jeg kom ind i en amerikansk forretningskultur, som var meget lærerig. De pressede os helt vildt til at performe. Det kunne jeg godt lide! Og så lærte jeg, hvad ”spreadsheet management” (regnearks-ledelse, red.) går ud på. Det gjaldt bare om altid at være lidt foran budgetterne – eller i hvert fald have en rigtig god forklaring på afvigelser – og så havde man ellers frihed til at gøre tingene på sin egen måde, siger han med et glimt i øjet.


Jeg kom hjem en dag, og så gøede vores cockerspaniel helt vildt af mig. Tænk engang, den kunne ikke kende mig længere!

Tommy Gundelund Jespersen, indehaver af Excellent Wine


Men de 160 årlige rejsedage var ikke uden omkostninger.

- Vi boede i Ribe dengang, og jeg husker, at jeg en dag kom hjem, og så gøede vores cockerspaniel helt vildt af mig. Tænk engang, den kunne ikke kende mig længere, fortæller Tommy Gundelund Jespersen og tilføjer grinende, at konen og børnene heldigvis stadig gerne ville lukke ham ind.

Igen fulgte han med Poul Plougmann videre i karrieren, denne gang til Lego i Billund, hvor han kom til i år 2000.

- Lego havde det svært i den periode, så efter tre måneder blev jeg bedt om at tage rollen som chef for global supply management. ”Du er nødt til lige at tage ansvaret i et par måneder”, sagde Poul. Ja, og så gik der jo fire år med lukning af fabrikker og åbning af nye i blandt andet Tjekkiet, inden jeg rejste fra Lego igen, siger Tommy Gundelund Jespersen.

Annonce

Hjem til Jylland

Efter at have været chef for op til 4500 medarbejdere gik turen hjem til Midtjylland, nærmere bestemt til Ikast-virksomheden KK Electronics, som han blev medejer af. Den skiftede senere navn til KK Wind Solutions (leverandør til vindmøllebranchen) og blev i 2016 solgt til en kapitalfond, inden Maersk i 2019 købte virksomheden.

Vi taler ikke om, hvor god en handel, Tommy Gundelund Jespersen gjorde, da han solgte sin ejerandel til kapitalfonden. Lad os blot konstatere, at i løbet af hans 12 år i virksomhedens ledelse voksede omsætningen fra 200 millioner til 1,6 milliarder kroner.

Derefter fortsatte han med at besidde bestyrelsesposter, inden han og hustruen fik øje på Excellent Wine i Lind. Her arbejder de to nu under samme tag – og ser i øvrigt ud til at være glade for både arbejdet og hinanden.

Excellent Wine har omdannet et hjørne af en lidt kedelig lagerhal til en hyggelig vinbutik. Foto: Thomas Maxe

Tommy Gundelund Jespersen er glad for at være fri for de opslidende rejser jorden rundt, men der er på ingen måde tale om et seniorjob eller et hobbyfirma.

Der er virkelig mange aktører på markedet for salg af vin, og blandt andet derfor arbejder den nye ejer af Excellent Wine i flere forskellige retninger for at styrke forretningen og udnytte, at handelsvirksomheden i forvejen har et velfungerende system for indkøb, lager, salg og administration.

- Vi har indrettet en fysisk vinhandel, hvor både erhvervs- og privatkunder kan komme for at se og købe vin, champagne og spiritus. Der er også mulighed for at afvikle for eksempel vinsmagning for grupper i hyggelige rammer. Lige nu har vi dog valgt at holde lukket for besøg på grund af corona, men så kan man handle via vores netbutik Wineshop.dk, fortæller direktøren.

Fustager er normalt noget, man forbinder med fadøl. Tommy Gundelund Jespersen ser store muligheder i at sælge vin i bæredygtige fustager. Foto: Thomas Maxe

Samtidig arbejder man på en bæredygtig løsning: Vin leveret i fustager, som man kender det fra fadøl.

- Fustagen er fremstillet i genbrugsplast og kan 100 procent genanvendes, når den er tømt. Indholdet svarer til 32 flasker vin, som kan holde sig i tre måneder, så man sparer både glas til flaskerne, det fylder mindre, transporten bliver mindre belastende - og man slipper især for et kæmpe spild i form af sjatter, der skal hældes ud, forklarer Tommy Gundelund Jespersen og tilføjer, at produktet er blevet positivt modtaget af blandt andet koncertsale og festivaler.

Som om det ikke var nok, tilføjer han også et tredje ben til virksomheden: Salg af firmagaver.

- Vi vil gerne være en del af konkurrence på B2B-markedet for firmagaver, både kundegaver og gaver til medarbejdere. Det kommer til at være både vin og andre gaveartikler, og helst lokale varer, for eksempel chokolade fra en fabrik i Skanderborg og øl fra Hvide Sande Bryghus. Det går vi massivt ind i nu, og så håber vi på et godt salg i forbindelse med julegaver i år, siger Tommy Gundelund Jespersen.

Corona gør det nærmest umuligt at spå om de økonomiske forventninger. Det er ærligt talt ikke gode tider for det sociale liv, som Excellent Wine er leverandør til, men virksomheden kan benytte sig af hjælpepakker og har i øvrigt en god egenkapital, så den skal såmænd nok være klar.

Og forhåbentlig har direktøren ret i sit fromme håb om, at verden begynder at se normal ud igen til sommer. Det kunne nok være værd at skåle på.

Excellent Wine lever af at sælge vin til restaurationsbranchen, så lageret bliver holdt så lille som muligt, mens Danmark ligger i dvale. Flertallet af de ansatte er sendt hjem, men der er dog stadig åbent. Foto: Thomas Maxe
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Velkomment politisk fokus på digitalisering

Annonce