Annonce
Østjylland

Fra økonomichef til socialøkonomisk iværksætter: Claus vil hjælpe byggebranchen til bedre genanvendelse af byggeaffald og samtidig få flere udsatte i job

- Selvom jeg har været i branchen i 20 år, er det ikke en invitation til at kunne tale med gamle kollegaer og så forvente, at de bestiller hos én efterfølgende, fortæller Claus Pape, der står bag LitterGo. Alligevel han fået foden ind hos flere entreprenørfirmaer, som firmaet arbejder sammen med. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
58-årige Claus Pape er i øjeblikket i gang med et eksperiment af de større. Han vil gennem sit firma LitterGo gøre byggeaffald til en rentabel og bæredygtig forretning, der samtidig kan hjælpe flere udsatte borgere i job. Et projekt, han allerede har taget de første skridt i retningen af.

Aarhus: Det er tirsdag, og det øser ned. Jeg går omkring på en byggeplads og leder forvirret efter P. Hiort-Lorenzens Vej 15, hvor jeg på vegne af Erhverv+ har sat 58-årige administrerende direktør og stifter af firmaet LitterGo, Claus Pape, i stævne. Men det er som om, at nummer 15 er forsvundet fra jordens overflade. Efter et opkald lykkedes det os at finde hinanden. Vi mødes i en akavet albuehilsen af den slags, der efter coronas indtog efterhånden har erstattet det klassiske håndtryk. Bagefter viser han mig hen på den 250 kvadratmeter store grund, som hans firma LitterGo holder til på.

Firmaet, der efterhånden har fire år på bagen, er en social-økonomisk virksomhed. I dette tilfælde betyder det, at de omkring 10 ansatte alle har befundet sig på kanten af arbejdsmarkedet, før Claus Pape hyrede dem ind. Det betyder også, at firmaet aktivt forsøger at løse en samfundsmæssig udfordring. I dette tilfælde de stigende mængder af affald, der relaterer sig til bygge- og anlægsbranchen.

- Vi bankede pladsen her op i vinters, fortæller Claus Pape, mens han viser rundt i det spartansk indrettede hjemmelavede skur, hvor plastikposer på rad og række hænger fastspændt med tørresnorsklemmer. Poser, der bruges til at sortere det byggeaffald i, som firmaet i øjeblikket får leveret fra den nærliggende byggeplads.

Annonce

- Fra 2023 bliver bæredygtighed et krav i byggeriet, og de krav er det de færreste, der kan opfylde i dag. Det, vi gør, er derfor, at vi prøver at skabe løsninger til branchen, som der endnu ikke er efterspørgsel på, fortæller Claus Pape, der indtil nu har investeret en kvart million kroner i projektet. Penge der blandt andet er gået til indkøb af pap- og plastikpressere og til at skaffe empiri på håndteringen af de 21 tons byggeaffald, som firmaet indtil nu har modtaget fra nærliggende byggepladser.

På jorden ligger også plastik, pap, træ og også plastikrør samlet i bunker, ligesom firmaet netop har fået flere byggepladshegn ind, der ligger henslængt op ad en graffitiovermalet container, som gør det ud for kontor. Her sætter vi os ind for en kop kaffe og en snak om, hvordan det hele startede.

Til kamp mod skraldet

Det er efterhånden tre år siden, at Claus Pape forlod sin stilling som projektøkonomisupporter hos entreprenørvirksomheden NCC i forbindelse med nedskæringer på arbejdspladsen. Før da havde den uddannede revisor i andre firmaer blandt andet båret titler som økonomichef, regnskabschef og controller.

Og siden da har han forladt sit vante spor for målrettet at arbejde på at gøre Aarhus fri for affald.

- Jeg bryder mig ikke om at se affald i dynger smidt i naturen, forklarer iværksætteren, der i første omgang kastede sig ud i at udvikle en app, som skulle motivere folk til at gøre rent de steder, de holdt af. Konceptet fangede dog ikke rigtigt an. Så i stedet kastede Claus Pape sin energi ind i et nyt projekt, denne gang i samarbejde med Aarhus Kommune. Et projekt, der skulle motivere fodgængere på Brabrandstien i Aarhus til at hjælpe til med at samle skrald op langs stien gennem påmonterede stativer med affaldssnappere og ruller med skraldeposer på skraldespandene i området.

- Det virkede sådan set fint. Problemet var, at økonomien i det ikke hang sammen, fortæller Claus Pape, der dog ikke lod sig slå ud af modgangen.

I 2019 samlede han derimod med hjælp fra kommunen en flok borgere på kanten af arbejdsmarkedet, som han tog med sig ud for at rydde op i og omkring byggepladserne ved Risskov Brynet, der på tidspunktet var under opførsel.

- Når man taler om at rydde op i naturen, så siger mange jo: "Hvad med dem på kanten af arbejdsmarkedet, kan de ikke gøre det?" Så det prøvede jeg af, siger Claus Pape.

Han fik hurtigt opbakning til konceptet, ikke mindst fra naboer til byggepladsen, der var taknemmelige for at blive befriet for den del af byggeaffaldet, der var endt i deres haver. Men også fra flere private entreprenører, som LitterGo efterfølgende indgik aftaler med omkring oprydningsindsatser.

- Det endte jo med, at stort set alle byggepladser i området hyrede os ind til at rydde op. Så på et tidspunkt havde vi gang i tre-fire byggepladser parallelt, fortæller Claus Pape, der fortæller, at det lykkedes firmaet at samle over 170.000 stykker affald op i løbet af en periode på 20 måneder.

Annonce

Svært at tjene penge på

Men med corona-krisen, der ramte sidste år, forsvandt flere opgaver, og dermed også en stor del af indtjeningsgrundlaget for LitterGo, der i forvejen ikke bryster sig af store overskud. Så da en kunde forslog Claus Pape, at firmaet kunne påtage sig andre opgaver på byggepladsen, såsom forhåndenværende rengøring og oprydning på pladsen, var han hurtigt til at sige ja, også selvom han var klar over, at opgaven ikke er for alle.

- Byggeservice kræver noget mere. Det kræver folk, der kan tænke selv og har de sociale kompetencer i orden, så de kan begå sig på byggepladsen, fortæller Claus Pape, der af samme grund ikke har kunnet afsætte arbejdet til alle i medarbejderstaben, der favner alt fra tidligere stofmisbrugere til psykisk sårbare.


I bedste fald er vi virkelig tæt på. I værste fald kommer vi aldrig dertil. Men jeg tror på, at vi nok skal finde frem til en løsning ved hjælp af knofedt.

Claus Pape, stifter og administrerende direktør i LitterGo


Ved siden af arbejdet med byggeservice tog han derfor i vinters på forsøgsbasis hul på, i samarbejde med entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S, at sortere byggeaffald for at undersøge, om der kunne gemme sig en indtjeningsmulighed dér. Et forsøg, han håber på munder ud i en mulig løsning for branchen på den eksisterende udfordring med byggeaffald, der ikke bliver genbrugt eller genanvendt i bygge- og anlægssektoren, som alene står for omkring 40 procent af den samlede affaldsmængde i landet.

De sidste par måneder har firmaets ansatte derfor været i gang med at håndsortere gulvpap og plastik. Men hverken pap eller plastik har vist sig rentabelt at opkøbe for derefter at sortere og videresælge, hvilket ellers var håbet.

- Det er alt for dyrt. Vi kommer op i en pris, der er tre gange højere, end den pris, det koster at sende affaldet på forbrændingen, fortæller Claus Pape.

- Men der er kommet vigtig viden ud af projektet, understreger direktøren, der endnu ikke har givet op.

Tværtimod er han i øjeblikket i gang med at undersøge, om der findes andre materialer, som det bedre kan svare sig at genanvende.

Annonce

Ejerskab til alle

- Alt i rør kan der måske være en case i. Men vi er stadig meget tidligt i forløbet, understreger Claus Pape, der håber, at han en dag får held til at gøre firmaet økonomisk bæredygtigt med et koncept, der samtidig kan være med til at gøre bygge- og anlægsbranchen, som han selv kommer fra, endnu mere bæredygtig.

- I bedste fald er vi virkelig tæt på. I værste fald kommer vi aldrig dertil. Men jeg tror på, at vi nok skal finde frem til en løsning ved hjælp af knofedt, siger han.

For selvom direktøren flere gange har været på vej til at kaste håndklædet i ringen og opgive ævred, er han stadig overbevist om, at LitterGo gør en forskel.

Blandt andet fremhæver Claus Pape firmaets arbejde med flere af FN’s verdensmål. Lige fra verdensmål 8, der handler om at skaffe et anstændigt arbejde til alle, til verdensmål 12, der handler om at ændre på måden, vi producerer og forbruger vores varer og ressourcer på, til verdensmål 14, der handler om at reducere mængden af plastik i havene. Og særligt verdensmål 8 ligger direktøren på sinde.

- Når man arbejder med mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, så skal man være indstillet på, at det kræver mere tolerance, end når man arbejder med ”normale” medarbejdergrupper. Derudover kræver det også mere tid. Men det lønner sig, når man ser glæden, og oplever, hvordan medarbejderne vokser med opgaven, understreger han.

Af samme grund har direktøren også valgt at give de ansatte mulighed for at blive medejere af virksomheden, så de kan få del i overskuddet fra firmaet, hvor stort eller småt det end måtte være.

Om LitterGo

  • LitterGo er en socialøkonomisk virksomhed, der arbejder for bæredygtighed i bred forstand. Firmaet skaber jobs til mennesker på kanten af arbejdsmarkedet og arbejder på byggepladser og med oprydningsopgaver, hvor de sorterer plast og byggeaffald til genanvendelse.
  • Firmaet blev stiftet i maj 2017 af Claus Pape, der også er administrerende direktør i firmaet.
  • Siden starten gik, har firmaet haft omkring 80 ansatte igennem. I øjeblikket har de 10 ansatte tilknyttet.
  • Mens nogle er beskæftiget gennem deres sociale frikort (et frikort, der giver de mest udsatte borgere mulighed for at tjene op til 20.000 kr. om året uden at blive trukket i fx kontanthjælp eller anden offentlig ydelse, red.) er andre ansat i virksomhedspraktikforløb, fleksjob eller som enten deltids- eller fuldtidsmedarbejdere i firmaet. Alle ansættelsesforhold følger overenskomst mellem Dansk Byggeri og 3F.
  • LitterGo samarbejder blandt andet Jobcenter Aarhus, der hjælper firmaet med at finde frem til egnede kandidater.
  • Efter 25 timers lønnet arbejde har de ansatte mulighed for at blive medejere af firmaet gennem et andelsbevis på 100 kroner, der giver dem adgang til udbytte og en stemme på firmaets årlige generalforsamling.
  • Omkring 40 procent af firmaet ejes af medarbejderne.
  • I 2020 havde LitterGo en bruttofortjeneste på 119.000 kroner og et nettoresultat på 4000 kroner.
Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Annonce