Annonce
VIRKSOMHEDER

Forretning med mening: Alpha Aqua tager fisken bæredygtigt i land

Direktør Johan Herold Højgaard ved det mindste af de RAS-anlæg (RAS = Recirculating Aquaculture System) til landbaseret fiskeopdræt, Alpha Aqua producerer. Foto: Carsten B. Grubach
Forretning og forskning går op i en højere enhed i den tidligere Hjem Is-fabrik på Esbjerg Havn.

ESBJERG: Det er usædvanligt, at en virksomhed i Vestjylland med 30 ansatte efter blot fire år med hjælp fra blandt andre EU, Vækstfonden, en tysk energigigant, et universitet og store danske koncerner har fået så meget medvind som Alpha Aqua.

Et bæredygtigt koncept med fiskefarme på land med fokus på cirkulær økonomi og drevet af FN's klimamål og ”Feed the World”-program rammer lige ned i tiden. De modulerbare produktionsenheder af genanvendeligt plast bruges, hvor man har problemer med at fange fisk.

Alpha Aqua udviklede for fire år siden et RAS-anlæg (Recirculating Aquaculture System) til den landbaserede fiskeopdræt, og det har med sin lethed, flytbarhed, hurtigere produktionstid og fleksibilitet kunnet udkonkurrere de tidligere opbygninger i beton.

Annonce

I det nye hovedkvarter i de bygninger på Esbjerg Havn, der tidligere husede Hjem-Is, samles der ikke kun modulerbare anlæg i flere størrelser. Der forskes også i samspillet mellem opdræt af økologiske fisk på landjorden og forsøg med effektiv dyrkning af grøntsager i et EU-støttet projekt, som Alpha Aqua og Aalborg Universitet Esbjerg er sat i spidsen for i et samarbejde med 17 europæiske partnere.

Lukket cirkulært system

Alpha Aqua suger saltvand ind direkte fra en udlagt rørledning i havet til fiske- og plantefarmens lukkede cirkulære økosystem. Fiskene opdrættes i havvandet i et lukket tanksystem.

Salturt (også kaldet kveller) dyrkes i saltvandet og gødes med fiskenes efterladenskaber og C02 gennem vandet fra fisketankene. Kveller-planten kan enten bruges som fødevare, fiskefoder, medicin, biobrændsel, i kosmetik eller i mejeriprodukter.

Fiskene - her bækørreder - opdrættes i havvandet i et lukket tanksystem. Foto: Carsten B. Grubach

- Det er et økosystem, hvor fisk og planter bæredygtigt produceres sammen, og intet går til spilde, siger Johan Herold Højgaard, direktør i Alpha Aqua.

- Vi har på grund af forskningen phd’ere fra universitetet, der arbejder her. Og i fremtiden bliver der mere brug for biologer end ingeniører, når vi taler om fiskeproduktion på land, så vi bruger dem også til rekruttering.

Lukkede tanksystemer

  • RAS står for Recirkulerende Aqua Systemer.
  • Det er lukkede tanksystemer med rensning og iltning af vandet, så det konstant genbruges.
  • Anlægget er 100 procent forureningsfrit, og fiskene kommer ikke i kontakt med skadelige stoffer eller sygdomme udefra.

Direktøren satser på en tredobling af omsætningen i løbet af et par år.

- Fiskeriet går væk, og nu putter vi fisk tilbage i Esbjerg Havn og holder procesindustrien i gang, siger han om det nærområde, Alpha Aqua med tiden har bredt sig kraftigt ud fra.

Annonce

Store samarbejdspartnere

- RAS-konceptet er udvidet i Skandinavien. Trenden går på at udnytte mere og mere regn – i USA har de såkaldte stormwater-channels, og her er vi i Minneapolis med i et forsøg med fisk, hvor man renser vandet og laver stormburgers i en bæredygtig produktion.

- Vi har kunder i hele verden - Japan, Norge, Sverige, Spanien og Sydkorea - og har så meget produktion i gang, at vi kommer til at mangle plads her i Esbjerg, hvor vi samler modulerne, siger Johan Herold Højgaard.

Fra starten i 2017 har Alpha Aqua haft et partnerskab med Siemens AG i Tyskland om software og styringer. Esbjerg-virksomheden arbejder sammen med store plastproducenter i Tyskland, og med store danske virksomheder som Grundfos, der leverer pumper og overvågningsudstyr, Rambøll og Danfoss, der er strategisk partner inden for projekt-eksekvering.

Forretnings- og forskningsdelen betyder sammenlagt, at Alpha Aqua, der deler projekter med nogle af de store i branchen, har bragt sig foran mange andre.

- Vi er kommet i en liga langt over vores vægtklasse, som Johan Herold Højgaard udtrykker det.

Annonce

Ikke forstand på fisk

- Vi tænkte stort fra starten, og vi er de eneste, der har et certificeret system, ITV, i EU. Jeg er forretningsudvikler, jeg har ikke forstand på fisk, så vi har været ude og hente eksperter til arbejdet. Vi er en broget flok, vi har en mand i Madrid og en i København, vi har plukket specielle folk og bevidst levet under opmærksomhedsgrænsen, mens vi kiggede på markedet.

Salturt dyrkes i saltvandet og gødes med fiskenes efterladenskaber og C02 gennem vandet fra fisketankene. Foto: Carsten B. Grubach

- Der har været en transitionsfase i gang - markedet, teknologien og kunderne er skiftet, siger direktøren.

Han holder sig bevidst fra markeder, hvor menneskerettighederne har det svært, så Alpha Aqua opererer ikke i Mellemøsten. Og det lån, man har fået fra Vækstfonden for at komme endnu længere ud på markedet, skal ikke lige bruges der.

Vi er kommet i en liga langt over vores vægtklasse.

Johan Herold Højgaard, direktør, Alpha Aqua A/S

- Vi har en unik position på verdensmarkedet, produktionskapacitet til 2023, og covid-19 har givet det et ekstra nøk. USA er et stort marked, men da vi ikke har kunnet komme til Asien, har vi koncentreret os om nærmarkedet og blandt haft et samarbejde med det arktiske universitet i Tromsø i Norge, siger Johan Herold Højgaard.

Alpha Aqua A/S forøgede i det seneste regnskabsår sin bruttofortjeneste fra 2,9 millioner kroner til 8,3 millioner kroner. Overskuddet landede på 2,2 mio. kroner før skat.

Annonce
Annonce
VIRKSOMHEDER

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Annonce
Arbejdsmarked

Klumme: Mens vi venter på reformerne

Annonce
Østjylland

Visma udvider portføljen og opkøber Sofus Døgndata

Annonce
Forsiden netop nu
Uddannelse

Lasse og Henrik vil lærlingemangel til livs: - Det skal være fedt at være håndværker igen

Erhverv

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Sydjylland

Transport-kæmpe: - Ringe bilsalg koster os adskillige millioner, så vi må skrue fragtpriserne op

Uddannelse

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Østjylland

Østjylland halter efter - færre nye, små virksomheder i 2021

Annonce