Annonce
Klumme

Fordelene ved at vide, hvem du er

Goddag, og hvad laver du så?

Den situation kender de fleste. Vi møder nye mennesker og vil gerne kende dem lidt bedre. Så vi spørger ind til, hvad de laver.

Men burde vi ikke spørge, om hvem de er i stedet? Giver vores beskæftigelse et retvisende billede af, hvem vi er? Så vil det jo betyde, at arbejdssøgende og pensionister, ja alle udenfor arbejdsmarkedet ikke er noget.

Det er vel et problem i sig selv, men det ligger åbenbart dybt i os, at vi skal være noget, ikke nogen.

Der er mange filosofiske og religiøse forklaringer på, hvad vores identitet består af. Dem kommer jeg ikke ind på. Men overvej selv: Hvad vil du svare, hvis du bliver spurgt om, hvem er du, og ikke hvad er du.

Kan du det? Jeg øver mig stadig på ikke at nævne mit job eller mine kompetencer som det første.

Måske kan det bedre forstås, hvis identitet deles op i Livet og Selvet. Livet begynder, og livet slutter, men selvet vil alt andet lige være det samme hele tiden. Selvet kan beskrives som den karakter, vi er i Livet, uanset om vi er 30 år eller 60 år.

Vores identitet hænger sammen med de værdier, vi har. Hvad vi synes er vigtigt for os, og det er ikke omkring materielle værdier, - det er grundholdninger til, hvordan man er som menneske.

Vores grundholdninger kan dog også ses på vores materielle valg. Så vi kan dele op i vores indre og ydre værdier, hvor vores indre værdier også kommer til udtryk gennem vores ydre værdier.

Hvordan finder jeg så min identitet? Det kan være en længere proces, og nogle gange er det nemmere at starte op med – hvem jeg ikke er.

Måske ser vi op til andre mennesker, fordi de har en værdi, som vi sætter stor pris på. Måske er det fordi, vi selv har samme værdi. Så ved at se på både hvad vi ikke er, og på hvad vi synes om ved andre, kan vi blive inspireret til at finde ind til vores egen identitet.

Hvorfor er det vigtigt at kende sin identitet og sine værdier? For hvordan skal man ellers finde ud af, hvad man vil, og hvad man ikke vil.

Hvordan finder vi ellers de mennesker og organisationer, som giver mening for os. Hvordan skal vi ellers være ægte? Autentiske? Troværdige?

At kunne identificere og følge sine værdier hænger sammen med at vide sit formål i livet. Det lyder utopisk, men det er grundlæggende at stille sig spørgsmålet: Hvorfor gør jeg det her? Giver det mening for mig? Gør det mig gladere?

Mange har sikkert hørt om Simon Sinek, der blandt andet har skrevet bogen Start med Hvorfor. Bogen er hans forklaring på, hvad dit Hvorfor er, og hvorfor det er vigtigt for dig at finde det.

Der er mange holdninger til, om det kan lade sig gøre at finde sit hvorfor. Jeg er ikke i tvivl om, at det kan vi alle. Også selvom det kan være en udfordring – både at finde det og efterleve det.

For kan man have et ”kedeligt” job og stadig synes, at det giver mening? Ja, for du kan arbejde for en virksomhed, som har samme værdier som dig, og så er det lige meget, at jobbet er kedeligt ind i mellem. For det giver stadig mening for dig. Du vil gerne identificere dig med den virksomhed.

Så – at finde sit Hvorfor betyder ikke nødvendigvis, at det er selve jobbet, der er meningsfyldt. Når man følger sit Hvorfor, så bliver man også passioneret omkring, dét man gør.

Overvej hvor mange du kender, der har deres job på grund af den løn, de får – eller fordi de er passionerede for det, de gør. Hvem af disse tror du er gladest?

At finde og anerkende sin egen identitet kræver mod. Det gør det, fordi man vælger at stå fast på sine værdier, på sin integritet, uanset hvilke omgivelser man befinder sig i. Men det skaber samtidig også en følelse af stabilitet og tilhørsforhold for de mennesker, man omgiver sig med.

Når man stopper med at tvivle på sig selv gennem selverkendelse og selvrespekt, så har man meget nemmere ved at møde andre mennesker med anerkendelse og respekt.

Annonce
Ghita Kuhlmann er partner i Navigazion. Pressefoto

Klummen

Ghita Kuhlmann er partner i firmaet Navigazion, der arbejder med forretningsudvikling, hvor Ghita især beskæftiger sig med lederudvikling.

Hun har en baggrund som HD-A og har praktisk erfaring med lederstillinger indenfor især bygge- og anlægsbranchen. Derudover er hun beskikket censor i Afsætningsstrategi samt Ledelse i Praksis, og har selv tidligere undervist i begge fag.

Derudover sidder hun i Nordfyns Gymnasiums bestyrelse.

Har du kommentarer til denne klumme, kan du kontakte Ghita Kuhlmann direkte på githa@navigazion.com

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Pillefyrsproducenter er på vej mod overskud

Annonce