Annonce
Østjylland

Frysehus har brandvarme byggeplaner i Aarhus: Du skal altid passe på med at lave for små løsninger

Tue Mantoni (t.v.) er ny bestyrelsesformand for Vækstfonden, og forleden var den tidligere direktør hos den britiske motorcykel-producent Triumph og danske Bang & Olufsen forbi Lundsøe Køl & Frys og direktør Søren Søe-Larsen på havnen i Aarhus for at besigtige den seneste udvidelse på 4000 kvadratmeter topmoderne frysehus, som Vækstfonden har været med til at finansiere. Foto: Axel Schütt
Tre gange har Lundsøe Køl & Frys benyttet vækstlån fra Vækstfonden - og heriblandt i forbindelse med både etableringen og en stor udvidelse på Aarhus Havn. Her gør direktør Søren Søe-Larsen nu klar til en mangedobling af køle- og frysekapaciteten.
Annonce

AARHUS: De er vant til at arbejde i kulden, de fem fastansatte medarbejdere hos Lundsøe Køl & Frys på havnen i Aarhus.

Her svinger arbejdsklimaet mellem det køleskabskolde og dybfryser-temperatur. Til gengæld er udvidelses- og byggeplanerne brandvarme i det nordjyske selskab, som slog sig ned på Danmarks største containerhavn i 2012.

Først lejede Lundsøe sig ind på området, men med en klar strategi om at blive herre i eget frysehus tre år senere, og sådan blev det. Med assistance fra Vækstfonden, der er fortsat som en del af vækstrejsen. Senest i forbindelse med et 4000 kvadratmeter topmoderne frysehus mellem Vandvejen og Oceanvej.

Byggeriet til en investering samlet på et to-cifret millionbeløb stod klar 1. juni 2019. Der er 10.000 pallepladser inde i kulden, og de var alle fyldt blot to måneder efter, porten rullede op første gang.

Derfor har Lundsøe Køl og Frys allerede slået streger til den næste udvidelse, som bliver dobbelt så stor. Denne gang med et tre-cifret millionbeløb i samlet investeringssum, som øger kapaciteten med yderligere 17.000 pallepladser.

Samlet set stiger kapaciteten dermed til 27.000 pallepladser, og derudover er en endnu større tredje etape planlagt til at gå i gang i 2022. En udvidelse, der vil blive større end etape 2 ifølge Søren Søe-Larsen, administrerende direktør i Lundsøe.

- Du skal altid passe på med at lave for små løsninger, lyder forklaringen med et slet skjult smil.

- For de store fødevareaktører er Aarhus Havn central, og de efterspørger netop den rette kapacitet på det rette sted. Derfor gør vi nu klar til de næste etaper i Aarhus, hvor to ud af tre containere, der kommer ind i Danmark, er forbi, tilføjer han.

Annonce

Masser af seafood

Lundsøe Køl & Frys håndterer 70.000 tons fødevarer om året fra de fire lokationer omkring Aalborg samt på havnen i Aarhus, som hurtigt har vokset sig langt størst i Lundsøe-familien. Med den næste investering - etape 2 - bliver den samlede kapacitet i virksomheden fordoblet.

Udover oplagring står Lundsøe også for forarbejdning, pakning, sortering og kvalitetssikring af især grønlandske varer. På kundelisten er alt fra lokale firmaer til store selskaber - heriblandt Coop og Royal Greenland - som har brug for køle- og frysekapacitet, som en del af logistikkæden.


Vi træder gerne til, når andre tøver. Coronakrisen har vist, at der er et stort behov for en langsigtet og risikovillig finansieringspartner som Vækstfonden.

Tue Mantoni, bestyrelsesformand, Vækstfonden


- Vi er meget orienteret mod den nordatlantiske marked, og dér spiller Aarhus en særlig rolle. Især det kinesiske marked er vigtigt, og vi har verdens største containerskibe fra Mærsk og MSC forbi her hver uge, som sejler til Østen, og samtidig har Royal Arctic Line valgt Aarhus som fremtidens havn for Grønlandsgodset. Det øger altsammen behovet for køle- og frysekapacitet i Aarhus, forklarer Søren Søe-Larsen og fortsætter:

- Danmark er EU's største seafood-eksportør, og 80 procent af det, vi får ind her, er seafood - fra Grønland først og fremmest rejer, kammuslinger og hellefisk - men vi håndterer alle typer af temperatur-regulerede fødevarer, og andelen af kødvarer, mejerivarer og vegetabilske produkter vokser. Og ofte ved vi for en stor del af varernes vedkommende ikke, hvor varerne skal hen, når de lander her.

Det stiller store krav til den interne logistik i frysehuset, som i høj grad er styret af automatik og digitalisering.

Annonce

Giver ro i maven

Søren Søe-Larsen forventer, at den kommende udvidelse på 10.000 kvadratmeter i Aarhus går i gang i foråret 2021.

- Samarbejdet med Vækstfonden begyndte, da vi købte os ind her i Aarhus, og for mig er fonden meget mere end en finansieringskanal. Det hjalp os med at få handlen på plads og til en fornuftig pris, og for to år siden fik vi to investorer ind, som Vækstfonden også hjalp os med at finde.

- En ting er kontrakter, renter og så videre, men mavefornemmelsen og den rigtige kemi skal også være der. Vi kender hinanden godt, og det giver ro i maven, når vi sætter spaden i jorden, fortæller Søren Søe-Larsen.

Om Vækstfonden

 • Vækstfonden er statens finansieringsfond.
 • I partnerskab med banker og private investorer fra ind- og udland udvælger og udvikler Vækstfonden de virksomheder, Danmark ikke må gå glip af. Og fonden kan være med hele vejen - fra virksomhedens spæde start, gennem høj vækst, til rejsen ud på de globale markeder og børsnoteringer.
 • Vækstfonden yder lån direkte til små og mellemstore virksomheder over hele Danmark og kautionerer for virksomheders lån, garantier og kreditter i for eksempel banken. På den måde kan virksomheder og iværksættere få adgang til lånefinansiering, som de ikke ellers ville kunne opnå.
 • Virksomheder, der er påvirket af Covid-19 krisen, kan også søge om finansiering fra Vækstfonden. Som en del af regeringens Covid-19-erhvervspakker målrettet erhvervslivet, har Vækstfonden introduceret en række nye Covid-19-produkter foruden to garantiordninger. Produkterne skal hjælpe med at holde hånden under virksomheder, der som følge af spredningen af Covid-19, er ramt af økonomiske tab.
 • Derudover investerer Vækstfonden i private fonde, som derefter investerer kapitalen i virksomheder. Investeringerne i fonde sker altid i tæt samarbejde med private investorer, så kapitalen kommer til at fungere som en løftestang for markedet.
 • Og så investerer Vækstfonden egenkapital i virksomheder, der har et stort skaleringspotentiale, men som har vanskeligt ved at skaffe tilstrækkelig risikovillig kapital. Investeringerne sker sammen med private investorer.
 • Vækstfonden har syv kontorer fordelt rundt i landet. De er placeret i Odense, Vojens, Randers, Aarhus, Hellerup, Sorø og Aalborg.

Lundsøe har benyttet sig af vækstlån tre gange - i forbindelse med investeringen i et innovativt robotanlæg til sortering af fødevarer i Nordjylland, ved det første køb på Aarhus Havn og ved den seneste udvidelse samme sted, selv om det reelt ikke var nødvendigt.

- Vi kunne godt have klaret os uden Vækstfonden i sidste omgang, men de er en vigtig strategisk sparringspartner for os. Det er en tredje medspiller, som sidder på vores side af bordet, siger Søren Søe-Larsen.

Annonce

Tør når andre tøver

Hos Vækstfonden er den nye  bestyrelsesformand Tue Mantoni er glad for fortsat at være med på rejsen.

- Det er rigtig glædeligt, når Vækstfonden kan hjælpe virksomheder i et længere forløb, for virksomheders kapitalbehov udvikler sig over tid. Når en virksomhed vokser, bliver det også ofte en mere kompleks forretning, og der vil Vækstfonden gerne bidrage med kapital til de rette ressourcer, men også at være en relevant sparringspartner, siger Tue Mantoni, som efter to år i Vækstfondens bestyrelse overtog formandssædet 1. juli.

Siden er hans arbejdsopgaver - ifølge formanden selv - vokset med faktor 10. Blandt andet i form af besøg på virksomheder rundt i landet:

- Vækstfonden arbejder i hele Danmark på at skabe vækst og arbejdspladser, og jeg er utroligt glad for at komme rundt og møde de mange dygtige iværksættere og ejerledere. Det er en af vores vigtigste opgaver at finansiere virksomheder over hele landet, og selvfølgelig skal vi også have afkast på vores investeringer.

- Som en statsejet institution er vi ikke en konkurrent til de andre finansielle aktører, men vi træder gerne til, når andre tøver. Coronakrisen har vist, at der er et stort behov for en langsigtet og risikovillig finansieringspartner som Vækstfonden. Vi stiller os bagved virksomhederne, så enderne alligevel kan nå sammen og sørger for at hjælpe dem videre på deres vækstrejse, slutter Tue Mantoni.

Bestyrelsesformanden tilføjer, at Vækstfonden i løbet af året - og under coronakrisen - har hjulpet flere end 700 virksomheder.

Aktiviteter i Vækstfonden

 • Vækstfonden har det seneste halvandet år (2019-1. halvår 2020) finansieret over 400 virksomheder i Region Midtjylland for over 1,2 mia. kroner. Heraf har omkring 130 af disse virksomheder været i Aarhus Kommune for knap en halv mia. kroner.
 • Vækstfonden har det seneste halvandet år finansieret over 330 virksomheder i Region Syddanmark, svarende til knap 25 procent af alle Vækstfondens finansieringer. Disse virksomheder har tilsammen modtaget knap 1 mia. kroner.
 • Cirka 200 af virksomhederne er fra Sydjylland og har modtaget finansieringer for samlet 480 mio. kroner. Cirka 125 af virksomhederne er fra Fyn og øerne og har ligeledes modtaget finansieringer for samlet set 480 mio. kroner.
 • Vækstfonden har siden etableringen i 1992 finansieret mere end 9200 virksomheder for et samlet tilsagn på 34,2 mia. kroner.
 • Samlet set 705 virksomheder har på nuværende tidspunkt fået finansiering fra Vækstfonden i 2020.
- I løbet af mine otte år som direktør hos Triumph i England lærte betydningen af at have styr på lageret. Vi importerede komponenter fra 30 lande til motorcykler, der hver består af 2000 komponenter, og vi havde 25 forskellige modeller, fortæller Tue Mantoni, som 1. juli satte sig over bordenden i Vækstfondens bestyrelse. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce