Annonce
Jobmesse

For få vil lægge fliser

Benny Hansen er indehaver af Nordfyns Brolægning. Her er han i gang med at lave opmålinger til fakturering. Pressefoto
Nordfyns Brolægning tager til jobmesse for at gøre reklame for brolæggerfaget. Det er nemlig alt for svært at finde lærlinge.

SØNDERSØ: Man hører ofte, at det er svært for håndværkere at finde en læreplads. Men af en eller anden grund gælder det ikke brolæggerfaget, fortæller Benny Hansen, der er indehaver af Nordfyns Brolægning.

- Det er derfor, at jeg tager med på Jobmessen. Vi mangler brolæggere i branchen. Der bliver kun uddannet 22 hvert år, og selv om jeg selv har to lærlinge og ikke mangler lige nu, så vil jeg gerne hjælpe de andre brolæggervirksomheder med at gøre opmærksom på faget, for jeg kan også nemt komme til at mangle lærlinge, siger Benny Hansen, der har drevet Nordfyns Brolægning siden 2001.

Her beskæftiger han 19 medarbejdere, og opgaverne bliver udført for både private og erhvervskunder.

Han er bange for, at unge mennesker får et forkert indtryk af brolæggerfaget, hvis de kun læser om det i diverse uddannelsesguider.

- Der står som regel meget lidt om faget, og det, der står, er ikke særlig positivt. Der er også meget fokus på, hvor hårdt fysisk et arbejde det er, siger Benny Hansen.

Annonce

- Vi mangler brolæggere i branchen. Der bliver kun uddannet 22 hvert år, og selv om jeg selv har to lærlinge og ikke mangler lige nu, så vil jeg gerne hjælpe de andre brolæggervirksomheder med at gøre opmærksom på faget, for jeg kan også nemt komme til at mangle lærlinge. '

Benny Hansen, Nordfyns Brolægning

Arbejde som betalt motion

Men man behøver ikke at frygte for sin fysik som brolægger. Maskiner klarer nu om dage meget af det hårde arbejde.

- Ja, vi går ude i al slags vejr, men i dag har vi mange hjælpemidler, der gør arbejdet mindre hårdt. I dag er det for det meste maskiner, der lægger kantstenene. Det er ikke sådan et slid, som det var engang. Men selvfølgelig bruger man sin krop, men man kan jo se det sådan, at man som brolægger får betaling for at dyrke motion. Det er godt for ens helbred, siger Benny Hansen og griner.

Han understreger, at det er vigtigt at finde tilfredsstillelse i at arbejde med hænderne, når man er brolægger.

- Jeg vil gerne bruge en dag på at fortælle de unge mennesker, at man også kan tjene penge på at være brolægger. Jeg har haft en brolægger, der tjente 300 kroner i timen. Når man kører på akkord, kan man jo selv bestemme, hvad man vil tjene, hvis man gider lave noget. Det tager fire år at blive uddannet, men når man er uddannet, kan man også næsten få job på hvert gadehjørne, siger Benny Jensen.

Loven kræver lærling

Det mærker hans virksomhed i øjeblikket, hvor der er masser af brolægningsarbejde, der skal udføres i forbindelse med opførelsen af det nye supersygehus og etableringen af letbanen i Odense. Men fordi det er svært at skaffe arbejdskraft sker det, at Nordfyns Brolægning og de fire andre rene brolæggerfirmaer på Fyn må sige nej til opgaver, fortæller Benny Hansen.

- Fem brolæggerfirmaer er ingenting i forhold til, hvor meget arbejde der er, siger Benny Hansen.

Brolæggerjobbet er både for mænd og kvinder. Det vigtigste er, at man har en god fysik.

- Det gør ikke noget, at man er lille og tynd eller stor og kraftig. Det vigtige er, om ens krop er stærk. Det er et spørgsmål, om man kan vænne sin krop til det. Der er ikke så mange kvindelige brolæggere. Kvinderne bliver i stedet anlægsgartnere, og af dem er der også mange, der laver flisearbejde, siger Benny Hansen.

Ifølge Benny Hansen siger loven, at han er forpligtet til at ansætte et bestemt antal lærlinge, når han også har svende ansat i sit firma. Men det kan være svært at overholde loven, når der er ikke er nogle lærlinge at få, mener Benny Hansen.

Derfor har han tidligere været nødt til at være kreativ for at leve op til reglerne.

- Jeg havde en ufaglært medarbejder, som havde arbejdet med faget i 12 år, som jeg fik overtalt til at blive voksenlærling. Han er nu færdig som brolægger om to år, siger Benny Hansen og tilføjer:

- Min medarbejder var egentlig ligeglad med at få papir på sin uddannelse, men jeg har aldrig selv fået taget brolæggeruddannelsen, og jeg har tidligere savnet at have papir på mine færdigheder. Det kunne da være rart at sige, at man var udlært, men i dag savner jeg det ikke. Som selvstændig er jeg gået meget op i at følge med i udviklingen i faget. Jeg holder mig orienteret om nye regler og tager med på kurser, så jeg er opdateret. Nordfyns Brolægning er også medlem af Brolæggerlauget, og det er da en blåstempling af det arbejde, vi laver, siger Benny Jensen.

Du kan møde Nordfyns Brolægning i stand 3304 12. september fra klokken 10 til 15 i Odense Congress Center.

Ken Henrik Reiflin er voksenlærling hos Nordfyns Brolægning. Her er han ved at lægge Odense-klinken i sildeben på Oluf Bagers Plads i Odense. Pressefoto
Når arbejdet bliver tungt for brolæggerne, tager de store maskiner over. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce