Annonce
Vestjylland

Fiskeskipper har sat sine fire kuttere til salg: - Vi har haft krise i fiskeriet før, men det her er en nedslagtning

Jens "Buller" Frich kan måske snart kalde sig forhenværende fiskeskipper - ligesom han sidste år blev forhenværende minkavler. Arkivfoto Jørgen Kirk
Fiskerierhvervets dage kan være talte i Hvide Sande. Nu tager Jens Frich konsekvensen og forsøger at sælge ud. Grundlaget for fiskeriet er væk, mener han.

Hvide Sande: Fiskeskipper Jens Frich er tæt på at kaste håndklædet i ringen.

Han har netop sat sine fire kuttere til salg og er dermed på vej ud af det erhverv, han har levet og åndet for, siden han som 18-årig købte halvpart i sin første kutter for mere end 40 år siden.


Annonce

Jeg sætter min livsindtjening på højkant, for der er tilsyneladende ingen, der mener, at vi skal bevare vores erhverv.

Jens Frich, fiskeskipper


- Jeg er helt afklaret med det. Det er træls, men det kan ikke været anderledes, som forholdene er nu. Jeg sætter min livsindtjening på højkant, for der er tilsyneladende ingen, der mener, at vi skal bevare vores erhverv, siger fiskeskipperen, der også er næstformand i Sydvestjysk Fiskeriforening og medlem af hovedbestyrelsen i Danmarks Fiskeriforening.

Frich er ikke den eneste, som giver op. For nylig kunne Dagbladet fortælle om den 47-årige fiskeskipper Thomas Hansen fra Hvide Sande, som netop har solgt sin kutter.

Regler, bureaukrati og usikkerhed havde slidt på arbejdsglæden, og derfor kunne han ikke se en fremtid for sig på havet.

Det bliver værre og værre

Spørger man Jens Frich, oplever fiskerne lige nu ikke andet end benspænd. Et er det komplicerede bureaukrati, som gør livet surt for folkene på havet. Et andet er grundlaget for at drive fiskeri. Brexit har kostet 225 millioner i tabt omsætning, men også andre fiskekvoter bliver beskåret, samtidig står fiskevandet til at blive begrænset med 30 procent i forbindelse med en grøn havstrategiplan.

- Oveni planlægger man en energiø ud for Hvide Sande i vores allerbedste fiskevand, og der er ingen, der har spurgt os. Politikerne lytter ikke til os. De sidste par år er det bare blevet værre og værre, siger han og fortsætter:

- Vi har haft krise i fiskeriet før. Kriser går over. Men det her er en nedslagtning af vores erhverv. Jeg kan godt forstå, at de unge ikke kan se en fremtid i fiskeriet, som tingene er. Skal det ændres, skal der ske noget nu, fastslår Jens Frich.

Annonce

Unge fiskere forsvinder

For to et halvt år siden blev Jens Frich kåret som Årets Fisker. Årsagen til hæderen var, at han formåede at hjælpe unge mennesker ind i fiskeriet - blandt andet ved at indgå kompagniskab med den næste generation.

I dag er der kun tre  af hans fem unge kompagnoner tilbage. To har helt valgt at trække sig, fordi de umulige forhold sled for meget på psyken.

- Vi forsøger at bevare humøret og undgå underskud. Humøret kan de ikke tage fra os. Men skal indtjeningen i erhvervet sikres, så kræver det politisk handling, fastslår Jens Frich.

Danmarks Fiskeriforening forsøger lige nu at forhandle sig frem til en kvart milliard til at ophugge en femtedel af den danske fiskeflåde for at sikre overlevelse af resten.  Om det lykkes, tør Jens Frich ikke spå om.

- Det er meget svært at se lyspunkterne lige nu, lyder det fra fiskeskipperen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce