Annonce
KLUMME

Finansklumme. Sådan undgår du at tabe penge i et lavrentemiljø

Robert Krogh Lauridsen, investeringschef, Danske Andelskassers Bank. Pressefoto
Annonce

Siden 2014 har der i Danmark været så lave rentesatser, at man ikke tjener penge på at have opsparingen stående i banken.

Nationalbanken kører i dag med en negativ rente, og det er også noget, der er smittet af på obligationerne. Den danske stat udbyder i dag således ikke en eneste obligation, der giver et positivt afkast.

Det har fået mange danskere til at holde på deres penge. De lader pengene stå på deres konto i banken i den tro, at det beskytter deres formue bedst muligt, fordi det er for svært at tjene penge på at investere i et lavrentemiljø.

De glemmer bare, at vi i Danmark har en årlig inflation på cirka 1 procent (målet er 2 procent), hvilket betyder, at deres formue altså bliver mindre værd år for år, fordi den på grund af manglende renteindtægter ikke vokser sideløbende med inflationen.

Men faktisk kan det godt lade sig gøre at investere i et lavrentemiljø, så det giver et pænt afkast.

Vi befinder os for tiden i en meget utraditionel situation med den lave rente, men selv her er det muligt at tjene penge.

Det handler bare om at tænke sig grundigt om og bygge et fornuftigt fundament for sine investeringer.

I det hele taget kan man kigge på investeringer, som når man kigger på opførelsen af et hus.

En samlet investering består af mange forskellige byggematerialer, men sikkerheden for, at det hele ikke braser sammen, skal findes i fundamentet, som skal bygges af solid cement bestående af mange forskelligartede obligationer.

Det skal det, fordi en stor andel obligationer med god spredning på diverse typer fungerer som et værn, hvis enkelte aktier, der udgør nogle af de andre byggesten i huset, ikke skulle klare sig for godt.

Men har der ikke lige stået i alverdens medier, at der ikke kan tjenes penge på obligationer herhjemme for tiden? Jo, det har der.

Men nu er Danmark jo blot er ét land ud af mange her i verden, hvor man kan købe obligationer. Der findes mange steder uden for Europa, hvor renterne på obligationer ser helt anderledes ud end herhjemme. Og her er der altså penge at hente.

Men det betyder ikke, at man skal fare ud og udelukkende købe statsobligationer i eksempelvis Tanzania. Det er vigtigt, at man sørger for at få en fornuftig spredning på både aktier, obligationer og alternativer. Man presser risikoen på sin investering markant ned, hvis man for eksempel køber obligationer i 50 forskellige lande samtidig.

Hvis man ikke vil miste penge – og hvem vil det? – så nytter det altså ikke noget bare at have opsparingen stående på en konto i banken. Man må ud og opsøge potentialet i at tjene penge via sikre investeringer. Og det er der trods alt stadig god mulighed for – på trods af det ufavorable renteklima herhjemme.

Husk altid at få rådgivning i banken og hør om de forskellige muligheder og faldgruber, inden du kaster dig ud i at investere.

Andelskassen

Danske Andelskassers Bank er en børsnoteret bank, der har rødder tilbage til stiftelsen af den første danske andelskasse i 1915.

Banken har under navnet Andelskassen 14 filialer og rådgivningscentre beliggende i Jylland og på Fyn samt et landbrugscenter. Der er cirka 310 medarbejdere, og hovedkontoret ligger i Hammershøj mellem Randers og Viborg.

Læs mere på andelskassen.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce