Annonce
Mødekultur

Fem mødetyper, der stjæler fokus

- Når vi mødes, taler vi med 9000 ord i timen. Det svarer til 22,5 siders akademisk tekst, og hvis vi ikke tænker, før vi taler, sender vi fuldstændig uredigeret kladde i hovedet på hinanden. Det giver ineffektive møder og for lidt fokus, siger foredragsholder og ledelsesrådgiver Bastian Overgaard. Foto: Stanley With
Annonce

Bastian Overgaard arbejder med fem typer af mødedeltagere, der kan spolere ønsket om et effektivt, resultatorienteret og nærværende møde.

De fleste af os kan genkende noget af os selv i flere af typerne. Kunsten er at skabe møder, der alligevel minimerer overflødig snak og holder fokus på formålet.

1. Tal først - tænk bagefter-typen

Når nogle stiller dem et spørgsmål vil de gerne virke kvikke og kompetente. De vil hellere dø end at sidde i bare 10 sekunders stilhed, mens de rent faktisk tænker sig om.

Derfor svarer de hellere straks og bruger værdifuld mødetid på at tale sig varme. Og når svaret kommer, er det pakket ind i så meget støjende overkommunikation, at budskabet nemt drukner.

2. Off topic-typen

De kan blive frygteligt inspireret af deres egne ord. En association fører hurtigt til et job, de engang havde, hvilket minder dem om en oplevelse på motorvejen i morges, hvilket får dem til at bruge fire minutter på at dele en holdning langt fra mødets agenda.

3. Gymnasie-typen

Engang opfordrede deres lærer dem til at sige så meget som muligt for at få højere karakterer.

De rakte gladeligt hånden op i tide og utide for at blive hørt. Om de så skulle gentage det, der allerede var blevet sagt.

Nu er de voksne, men strategien holder ved. Desværre stjæler de (stadig) taletid fra de mere analytiske, stille typer, som ikke kan bidrage med afgørende videndeling.

4. Gentager-typen

De spilder gerne det fjerde punkt på at gentage pointen fra tredje punkt.

De skader dermed mangfoldig videndeling. Men de bliver hørt. Igen og igen.

Fjerde punkt kunne have givet dig et nyt værdifuldt input, for eksempel om lederens rolle i det effektive møde. Men det blev til en gentagelse i stedet.

5. Den fraværende type

Før de mødtes, havde de lige været til et andet møde. Deres hjerner er ikke klar til denne omstilling, og de når slet ikke at blive nærværende i mødet, før det er slut.

Efter at have tænkt på alt muligt andet og måske endda tjekket deres smartphone undervejs, haster de videre til næste møde. I virkeligheden kan man sige, at de aldrig rigtig har været til mødet.

Kilde: Bastian Overgaard/mindresnak.nu

Annonce
Annonce
Sydjylland

Elevatorfirma i ny optur

Annonce
erhvervplus

X-Yachts får motor på

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce