Hinnerup: Det kan være svært at vide, hvordan man bedst griber arbejdet med at gøre sin virksomhed klimavenlig an. Derfor har vi på Erhverv+ allieret os med Christian Jensen, afdelingsleder og seniorprojektleder i Viegand Maagøe, som de seneste ni år har arbejdet med grøn omstilling i erhvervslivet.
Her får du fem af hans bedste råd til, hvordan man griber arbejdet bedst an.
1 Få det fulde overblik
Ifølge Christian Jensen er det vigtigste, som du skal kaste dig over først, at lave et klimaregnskab.
- Mange tror, at virksomhedens oliefyr er den største udleder af CO2, men det kan ligeså godt vise sig at være kørslen i firmaet eller brugen af kemikalier. Så tit ligger der en aha-oplevelse i at se på, hvor firmaets klimapåvirkning er størst, forklarer han.
Til hjælp foreslår han, at man bruger Erhvervsstyrelsens excelbaserede onlineværktøj Klimakompasset, der foruden at være gratis også bliver opdateret løbende.
- Med et klimaregnskab har man en konkret viden at gå ud fra, og baseret på den kan man bedre få et overblik over, hvor potentialet for besparelserne ligger. På den måde undgår man også at kaste timer efter noget, hvor det senere viser sig, at der ikke er noget at hente, understreger Christian Jensen.
- Men man skal indstille sig på, at det tager tid. Omvendt kan man sige, at det gør det jo også, hvis man bygger sin hjemmeside selv, tilføjer han.
2 Bliv på et overordnet plan
Selvom det gælder om at få det fulde overblik, betyder det ikke, at I skal have alle detaljer med i regnskabet, understreger Christian Jensen.
- Der er ikke noget, der hedder en halv plan eller et halvt regnskab. Man omvendt skal man ikke drukne i detaljer. Man er nødt til at holde sig på et overordnet niveau, så man tager regnskabet i hele træsko-længder, siger han og forklarer:
- Hvis I skal nå i mål, er det derfor bedre, at I grupperer ting og for eksempel starter med at skrive, hvor mange kilo jern I har i virksomheden. Så kan I altid forfine regnskabet senere hen, hvor I skriver de enkelte typer af jern på.
3 Afgræns indsatsen
Når I først har klimaregnskabet klar, er næste skridt at vælge, hvilken vej I som firma vil gå. Her er det ifølge Christian Jensen afgørende, at I dykker ned i, hvad motivationen for den grønne omstilling er.
- Er det af ideologiske årsager for at efterlade en bedre planet til jeres børn? Er det fordi medarbejderne ønsker det? Eller fordi I ser et marked for det lige nu? spørger han retorisk.
Hvis ikke der eksekveres på planen, så hjælper det ingenting. Men udover at eksekvere skal du også sætte konkrete ambitioner for, hvad I skal nå
Christian Jensen, afdelingsleder og seniorprojektleder i Viegand Maagøe
- Hvis I for eksempel gerne vil være grønne i markedsøjemed, så skal det være det, der sætter rammen for jeres indsats. Og så skal I for eksempel til at se på, hvordan I kan få budskaberne ud af huset. Men handler det derimod om, at medarbejderne har et ønske om, at I skal blive grønnere, så er det inden for hegnet, at jeres indsats skal være størst, forklarer han.
4 Vælg en fremgangsmåde
Med en klar retning i baghovedet bliver næste skridt lettere at tage. Her skal I nemlig vælge, hvordan I helt konkret vil gå i gang med den grønne omstilling, og hvilke metoder I vil bruge til at måle indsatsen med.
- Der er mange begreber, man kan koble på sin indsats. Men man kan ikke gøre alt på én gang. Derfor er I nødt til at vælge, understreger Christian Jensen.
Da det ofte kræver en indgående viden om hvilke mulige retninger, man kan gå, anbefaler han, at man enten læser sig til den nødvendige viden eller søger sparring udefra. Dernæst skal man tage et strategisk valg.
- Der er jo ikke kun én ting, der er bæredygtigt. Og da man ikke kan det hele, vil der altid være fravalg. Så hvis man ingenting ved om bæredygtighed, kan dette punkt være udfordrende, medgiver han.
5 Sæt et realistisk mål
Når der først er taget en beslutning om, hvilken retning firmaet skal bevæge sig, er næste punkt på dagsordenen at gå i gang. Og det kræver ifølge Christian Jensen, at I sætter jer mål for, hvor I gerne vil hen.
- Hvis ikke der eksekveres på planen, så hjælper det ingenting. Men udover at eksekvere skal du også sætte konkrete ambitioner for, hvad I skal nå, siger han.
Her er det vigtigt at sætte realistiske mål, som man følger op på løbende, understreger han.
- Hvert mål skal sættes ud fra faktuel viden, og der skal være tale om bindende målsætninger, der skal prioriteres lige så højt som firmaets årlige budget, siger han.