Annonce
Erhverv

Fart på forretningen hos Organic Plant Protein: - Lige nu har vi et forspring, og det skal vi selvfølgelig udnytte

- Jeg ved jeg godt, at det kan lyde som en salgstale, men der er vitterligt ingen andre i verden, der kan lave det, som vi laver det i dag, understreger Ulrich Kern-Hansen. Foto: Morten Pape
Produktionen i Hedensted har knap været i gang en måned. Men står det til stifter Ulrich Kern-Hansen, er produktionen oppe på fuld kapacitet inden året er omme – to år før planlagt.

HEDENSTED: En kraftig duft af tørrede ærter samt lyden af et taktfast maskineri er første vidne om, at Organic Plant Proteins produktion endelig er kommet i gang.

Egentligt var det planen, at det såkaldte ekstruderanlæg i virksomheden, der producerer plantebaserede alternativer til kød, skulle have kørt siden december sidste år, men grundet udfordringer med et blandingsanlæg har produktionen kun kørt i få uger, da Erhverv+ kigger forbi i slutningen af februar.

En flok svenske mænd i engangskitler og med hårhætter inspicerer maskineriet i det store produktionsrum, der fortsat har rigeligt plads at gøre godt med på det knaldorange gulv.

Flere har henvendt sig til virksomheden for at blive vist rundt på stedet, heriblandt flere landmænd med interesse for at sælge ærter og hestebønner ind til Organic Plant Proteins produktion. Men flokken, der bliver vist rundt denne tirsdag formiddag i februar, har et andet sigte med deres besøg. De er blandt virksomhedens første større udenlandske kunder, og planen er, at flere snarest skal følge.

- Det går virkeligt stærkt, fortæller Ulrich Kern-Hansen, der sammen med sin kone Fie Graugaard ejer fabrikken.

Om Organic Plant Protein

Organic Plant Protein har hovedkontor i Silkeborg, men fabrik i Hedensted tæt ved den østjyske motorvej.

I øjeblikket er der 10 ansatte på fabrikken, men planen er at komme op på omkring 20 ansatte.

Noget for sig selv

Organic Plant Proteins første kunde var nærmest selvskrevet. For trods parret bag Hanegals udtrædelse af den daglige drift i firmaet sidste sommer, var det kun naturligt at fortsætte samarbejdet, da parret startede Organic Plant Protein op.

Af samme grund var det da også med granulat fra Organic Plant Protein, at Hanegal i november sidste år kunne sende en ny plantepostej på markedet, ligesom det til sommer er planen, at Hanegal følger trop med også plantebaserede pølser, plantefars, burgerbøffer samt små stykker ”ferske” plantechuncks, der er klar til brug, med råvarer leveret fra fabrikken i Hedensted.

Selvom Hanegal er den første kunde, forventer Ulrich Kern-Hansen dog langt fra, at de bliver den eneste kunde.

- Hanegal er vores første kunde, men det bliver en lille kunde, når vi først er oppe at køre fuldt. Over 90 procent af vores kunder bliver til eksportmarkedet, siger han med selvsikkerhed i stemmen.

En selvsikkerhed, der blandt andet er kommet, efter Organic Plant Protein sidste efterår og igen i foråret var med på to af verdens største messer for økologiske fødevarer.

- Det, vi kan lige nu, er der ingen andre, der kan, slår han fast og tilføjer, at messebesøgene indtil nu har givet 50-100 seriøse henvendelser fra flere både mindre og større aktører på markedet.

Derfor er han overbevist om, at kunderne nok skal komme.

- De kan nemt aftage alt det, vi producerer fra det ene ekstruderanlæg, der kører lige nu. Og formentligt mere til, mener han.

Annonce

En ide tager form

Mens selve produktionen har været i gang i mindre end en måned, har planen om produktionen eksisteret siden efteråret 2018.

Her hørte Ulrich Kern-Hansen første gang forskeren Per Lang Sørensen fortælle om Teknologisk Instituts arbejde med at omdanne ærteprotein og protein fra hestebønner til et spiseligt produkt, der kan bruges som erstatning for kød i gryderetter og ovnretter, ved hjælp af et såkaldt ekstruderingsanlæg. Og efter at have smagt produktet var han så begejstret, at den 68-årige medstifter af Hanegal gik i dialog med forskeren om at købe ham ud af Teknologisk Institut for med ham i spidsen af at gøre et salgbart produkt ud af forskningen.

- Vi stod midt i et generationsskifte i Hanegal, hvor vi var ved at få partnere ind, der ville overtage aktiemajoriteten, så vi var egentligt på vej til at trække os tilbage. Men da jeg hørte om resultaterne fra Per (Lang Sørensen, red.), så faldt snakken hurtigt på at lave produkterne, ikke bare på Teknologisk Institut i en lille skala, men i stor skala, så de kunne komme hele verden til gavn, fortæller Ulrich Kern-Hansen, der hurtigt fik sin kone og medstifter af Hanegal, Fie Graugaard, med på idéen.

- Der er en enighed om at reducere kødforbruget. Men for at kunne gøre det, skal vi kunne tilbyde forbrugerne noget andet. Og det kræver, at der er andre muligheder at vælge iblandt. Så da vi blev bekendt med de muligheder, de arbejdede med på Teknologisk Institut, så så vi det nærmest som vores pligt at gøre det tilgængeligt, tilføjer han.

Også Per Lang Sørensen så et potentiale i samarbejdet, så i starten af april flyttede Organic Plant Protein, som virksomheden efterfølgende blev døbt, ind i en fabriksbygning i udkanten af Hedensted, hvor Per Lang Sørensen meget belejligt bor.

.... Ærte-hvad-for-noget?

Organic Plant Protein producerer og sælger plantebaserede alternativer til kød i form af granulater, der minder om hakket kød, og ”chunks”, der minder om kyllingstykker, alt sammen lavet af en blanding af primært ærteprotein og protein fra hestebønner.

Proteinpulveret fremstilles ved, at man tørrer ærter og hestebønner, som man derefter afskaller og ved hjælp af et fraktioneringsanlæg, der skiller stivelsen og proteinindholdet i bælgfrugterne fra hinanden.

Foruden køderstatningsprodukterne producerer virksomheden også snacks baseret på havre og ærteprotein.

Det er planen, at færdige produkter primært skal sælges i 1000 kilo sække til fødevareindustrien, som kan bruge dem i fremstillingen af alt fra færdigretter til kødpålæg, men de sælges også i mindre indpakninger under virksomhedens eget brand ”Plant-Mate”.

I modsætning til andre plantebaserede produkter på markedet som eksempelvis soja, er produktionen af ærter og hestebønner mindre CO2-belastende, blandt andet fordi de har deres naturlige vækstområde i Nordeuropa. Derudover er de smagsneutrale, og da Organic Plant Proteins produktion også er økologisk bruges der heller ikke kunstgødning i fremstillingen af råvarerne.

Kilde: Organic Plant Protein

Annonce

Vigtigt alternativ til soja

Årsagen til Ulrich Kern-Hansen i første omgang var forbi Teknologisk Institut for at høre om nærmere om deres arbejde med plantebaserede alternativer til kød, var på grund af Hanegals planer om at lancere flere plantebaserede produkter i deres økologiske færdigretter og pålæg. En tendens som de langt fra er ene om at gribe fat i lige nu.

Så sent som i sidste uge udgav DTU Fødevareinstitut en rapport, der foreslår en ændring af kostrådene, så de indbefatter, at vi skal til at spise mindre kød og mejeriprodukter og flere ærter, bønner og linser af hensyn til både egen sundhed og for at nedsætte kød- og mejeriproduktionens udledning af CO2.

Og netop den klimatrend er store dele af verdenen i øjeblikket ved at omstille sig til.

Det er dog ikke ligegyldigt, hvor de plantebaserede fødevarer kommer fra, hvis man spørger Ulrich Kern-Hansen.

- For mig er skrækscenariet, at de store konventionelle producenter, som kun tænker plantebaseret og glemmer økologien, kommer til at overtage markedet og hyldepladsen i supermarkedet uden, at de økologiske producenter kommer med i det her ræs med de plantebaserede produkter. Det synes jeg ville være rigtigt uheldigt, siger han og nævner som eksempel, at de to globalt største spillere på markedet for plantebaserede fødevarer, der er blevet investeret milliarder i, ikke er økologiske.

Netop derfor er Organic Plant Protein ifølge Ulrich Kern-Hansen en vigtig firstmover på området i Danmark, da deres produkt foruden at være et alternativ til de konventionelle plantebaserede produkter og til soja også er økologisk fremstillet uden brug af kemi.

- Der er en kæmpe efterspørgsel på planteproduktion, der kan erstatte kødforbruget, og samtidig ønsker store dele af industrien et alternativ til soja. Der er selvfølgelig undtagelser, som i Japan, hvor soja har en stor betydning, men i Vesteuropa og i USA ønsker man et alternativ til soja, da det både er allergifremkaldende og derudover har en problematisk produktion rent miljømæssigt og set i forhold til den regnskov, der bliver fældet for at gøre plads til produktionen, siger Ulrich Kern-Hansen og tilføjer:

- Her er ærter og hestebønner et godt alternativ, som man kan få mindst lige så gode produkter ud af, hvis ikke bedre.

Det er i indstillingerne for blandt andet temperatur, tryk og æltning på ekstrudermaskinen her, hvori hemmeligheden bag produkterne ligger. Ekstrudermaskiner bruges i fødevareindustrien til at fremstille alt fra fladbrød til pasta og morgenmadsprodukter med. Foto: Morten Pape
Annonce

Går ikke bankerot

Af samme grund er Ulrich Kern-Hansen overbevist om, at Plant Organic protein bliver et hit. Faktisk er han så overbevist, at han har besluttet at få to ekstra ekstruderanlæg ind i produktionen to år før planlagt, så fabrikken kan nå op på sin fulde kapacitet allerede i år.

Derudover går han med reelle overvejelser om at udvide med endnu en fabrik. En beslutning som han regner med at kunne tage indenfor den kommende måned.

- Der er ingen tvivl om, at vi kan sælge alt, hvad vi kan producere, og det er også derfor, at vi skal gøre klar til at udvide hurtigst muligt, siger Ulrich Kern-Hansen, der får sit andet ekstruderanlæg leveret i denne uge og har planer om at afgive ordre på endnu et snarest muligt, blandt andet takket være et lån fra Vækstfonden på seks millioner kroner.

Med de tre ekstruderanlæg regner han med, at Organic Plant Protein vil kunne levere op mod 3500 ton af det plantebaserede granulat og de plantebaserede ”chunks”, som er virksomhedens hovedprodukt.

- Det, der giver kunder er, når vi står ude på messer og har tilberedt et stykke, som de så får lov til at bide i. For det er fuldstændigt som at bide i et stykke mørt hønsekød. Det er så overbevisende. Det er så imponerende et resultat, som Per (Lang Sørensen, red.) er lykkedes med at lave. Og langt, langt bedre end de sojaprodukter, der er på markedet, mener Ulrich Kern-Hansen, der vurderer, at det er vigtigt for firmaet at handle hurtigt.

- Når vi går på markedet og viser, at man kan lave produktet uden isolat (en kemisk proces man bruger for at øge proteinindholdet, red.) og økologisk uden nogen former for kemi, så er der en masse andre, der tænker: ’Det må vi også kunne finde ud af’, siger han og tilføjer:

- Så lige nu har vi et forspring, og det skal vi selvfølgelig udnytte til at udvikle forretningen. For om to eller tre år vil der også være nogen, der kan tilbyde det samme.

Skulle forretningen mod forventning ikke gå alligevel, har Ulrich Kern-Hansen og konen dog stadig lidt at falde tilbage på.

- Vi ejer fortsat 25 procent af aktierne i Hanegal, så hvis det skulle fejle, hvad jeg ikke tror, så ender vi ikke på fattiggården lige med det samme, fortæller han lattermildt.

- Det tager 15 sekunder at omdanne det fine mel til et produkt, man kan spise, fortæller Ulrich Kern-Hansen. Foto: Morten Pape
- Rigtigt mange mennesker, der har været vant til at spise kød i generationer, skal formentligt gradvist til at omlægge deres kost til en mere plantebaseret kost, siger Ulrich Kern-Hansen og tilføjer: - Og der er det nemmeste i familien alt andet lige, hvis man kan fortsætte med at spise boller i karry, bolognese og de retter, man kender i forvejen. Foto: Morten Pape
Organic Plant Protein sælger udover køderstatningsprodukter også snacks fremstillet af ærter og havre, der har et proteinindhold på 27 procent og et fedtindhold på 12,5 procent. Foto: Morten Pape
Produkterne, der sælges tørre, skal først hydreres i vand i cirka en time, før de kan bruges. Derefter bliver de – ifølge virksomheden - som et stykke kød i teksturen, der kan krydres, steges, bages og bruges i forskellige madretter. Foto: Morten Pape
Ulrich Kern-Hansen fik i starten af februar af organisationen PlanteVækst overrakt prisen som Årets PlanteIværksætter af Ida Auken (R) for arbejdet med Organic Plant Protein. En pris, der gav ham taletid i et relevant forum til at understrege vigtigheden af at fastholde økologi som princip for dem måde, vi dyrker fødevarer på. Foto: Morten Pape
Da der ikke længere findes et fraktioneringsanlæg i Danmark, der kan adskille ærterne og hestebønnerne i protein og stivelse, sender Organic Plant Protein i øjeblikket deres råvarer til virksomheden Vestkorn i Stavanger i Norge, som så sender dem hestebønne- og ærteprotein retur. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
VIRKSOMHEDER

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Annonce
Erhverv

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Annonce
Arbejdsmarked

Klumme: Mens vi venter på reformerne

Annonce
Forsiden netop nu
Uddannelse

Lasse og Henrik vil lærlingemangel til livs: - Det skal være fedt at være håndværker igen

Erhverv

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Sydjylland

Transport-kæmpe: - Ringe bilsalg koster os adskillige millioner, så vi må skrue fragtpriserne op

Uddannelse

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Østjylland

Visma udvider portføljen og opkøber Sofus Døgndata

Annonce