Annonce
Erhverv

Hør historien: Før blev det brændt - nu bliver 12.000 tons kasseret træ til flotte væg- og loftpaneler

Væggen ind til B&O's legendariske rum til lyd-test, The Cube, er beklædt med bæredygtige, lyddæmpende vægpaneler. Skåret ind i panelerne er en grafisk fremstilling af en digital lydfil, hvor en B&O-akustiker har indtalt ordene "The Cube". Foto: Anders Trærup/Sound Hub Denmark
VTI i Vinderup kasserer årligt 12.000 tons træ. Nu får en stor andel nyt liv som blandt andet lyddæmpende vægpaneler.

VINDERUP/STRUER: Vi står i et af de vigtige gangarealer hos erhvervscenteret Sound Hub Denmark i Struer. Her er trafikken livlig, for her bliver to afdelinger af huset forbundet med hinanden. Og her er stille. Endelig!

Da de gamle Bang & Olufsen-fabrikslokaler blev bygget om til kontor- og mødelokaler var gangen med det hårde vinylgulv og de rå betonvægge et akustisk mareridt.

Havde nogen råbt: ”Hvad drikker Møller?” ned ad gangen, ville svaret have runget: ”Øller, øller, øller…” i lang tid efter.

Efterklang kalder man et rums ”ekko”. Og i det smalle gangareal var efterklangstiden to sekunder. Det er så lang tid, at man nærmest ville kunne føre en samtale med sig selv blot ved at gå op og ned ad gangen.

Men nu er der ro, takket være Norto i Vinderup, og erhvervssamarbejdet med Sound Hub Denmark og deres lydspecialister og faciliteter til akustiske målinger. Norto er et nyt datterselskab af den gamle træindustrifabrik VTI – Vinderup Træindustri – som har fremstillet både praktiske og meget dekorative vægpaneler, der sørger for, at det igen er blevet en hemmelighed, hvad Møller drikker.

Annonce

Fra ekko til ro

Flemming Nielsen, stifter af VTI, er meget tilfreds med resultatet.

- På væggen hænger Norto Toft, som er et effektivt lydpanel. Det er lavet af resttræ fra møbelproduktion – der bliver jo sorteret en masse rester fra her – og her er det altså plader, hvor vi har fræset riller i.

- Pladerne er så monteret på en lyddug med 45 millimeter mineraluld inde bagved. Og det bevirker, at efterklangstiden på to sekunder nu er reduceret til 0,6 sekunder, altså bare ved at beklæde den ene væg i gangen, fortæller Flemming Nielsen og stryger hånden ned over de flotte træpaneler.

Norto, som er et datterselskab af Vinderup Træ Industri (VTI) har leveret akustikpaneler til Sound Hub Denmark. Her er det Søren Winterberg, produktionschef, og Flemming Nielsen, stifter af VTI. Foto: Thomas Maxe

De præcise tal for den lyddæmpende effekt er dokumenteret af den erfarne akustiker Peter Chapman fra PC Sound & Acoustics, som har analyseret effekten af Norto-panelerne. Det er netop et eksempel på de kompetencer, man kan finde i Sound Hub Denmark, så det er ikke tilfældigt, at det netop er her, at Vinderup-virksomheden har fået hængt nogle af sine første produkter op.

Annonce

Endeskiver blev til pynt

Specielt et af mødelokalerne i Sound Hub Denmark har en helt særlig historie. Den ene væg er beklædt med et af Nortos nye produkter: Endeskiver af tykke fyrretræs-stolper – lidt som skiver af toastbrød, men her i forskellige tykkelser.

- Det her er træ skåret ud af stolper til en trappe i England. Men noget af det blev kasseret, og der skulle kortes noget af længderne på det hele. I stedet for at smide skiverne væk blev de limet op på en fiberdug og monteret på akustikpaneler – og fiberdugen er oven i købet fremstillet af omsmeltet plastik, som er samlet op fra havet, så det kan næsten ikke blive mere bæredygtigt, fortæller Flemming Nielsen.

Det har været lidt af en kunst at få panelerne til at fremstå på en måde, så de forskellige tykkelser danner et pænt mønster.

- Man kan vel godt sige, at det skal være ”planlagt tilfældigt” – og det er altså sværere, end man lige skulle tro, siger Flemming Nielsen og smiler.

De uens skive-tykkelser er limet fast på paneler i lidt større moduler, så kunderne ikke selv skal fedte med trælim og selv lægge en mosaik. Det specielle mønster gør tilsammen, at hele væggen får en uens overflade, og alene derved opnås en lyddæmpende effektiv, fordi det bryder væggens hårde overflade.

Effekten kan forstærkes, hvis panelet monteres oven på et lydabsorberende materiale, eksempelvis mineraluld.

Annonce

Paneler kan genbruges

Andre af Nortos væg- og loftpaneler er fremstillet af trælameller. Det kan enten være afskårne stykker eller træ, som måske har en lille knast og derfor ikke duer til møbler. Men de fungerer fint som dekorative elementer på vægge og lofter – med eller uden lyddæmpende materiale bagved.


Vi skal jo værne om jordens ressourcer. Og hos VTI har vi omkring 12.000 tons affald om året, så vi vil anvende alt, hvad vi kan på nye måder.

Flemming Nielsen, stifter af VTI/Norto


- Upcycling bliver fremtiden for os, det er der slet ingen tvivl om. Vi skal jo værne om jordens ressourcer. Og hos VTI har vi omkring 12.000 tons affald om året, så vi vil anvende alt, hvad vi kan på nye måder. Og det er endda ekstra genanvendeligt, for panelerne kan jo bare skrues ned igen og hænges op andre steder, hvis man ønsker det, forklarer Flemming Nielsen.

Upcycling er et engelsk udtryk, som er en kombination af ”upscaling” og ”recycling” – eller på dansk: Forædling og genanvendelse. Det betyder, at resttræet fra møbel- og vinduesproduktion ikke blot bliver genanvendt, men at det får helt ny værdi.

- Frem for, at overskud fra produktionen bare bliver brændt, får det pludselig ny værdi, både som akustik-paneler og som visuel forskønnelse. Vi har blandt andet også leveret paneler til den nye arkitektskole i Aarhus – der er der tale om restprodukter fra vinduesproduktion – så det her er et nyt og stort område for os. Det vil komme til at betyde rigtig meget fremover, vurderer Flemming Nielsen.

Moderselskabet Vinderup Træ Industri har efterhånden nogle år på bagen, men det nye datterselskab Norto er så nyt, at man endnu ikke har offentliggjort sine første regnskaber. Ledelsen forventer da også, at det vil tage lidt tid at løbe de nye produkter i gang.

Ud over salget til erhvervskunder bliver panelerne også solgt online til både privat- og erhvervskunder via VTI’s handelsselskab Mifapladen.dk.

Norto's flotte træpaneler kan ikke kun bruges på væggene. X-factor-dommer Thomas Blachman valgte Norto-paneler til loftet ombord på hans flotte husbåd. Se og hør ham fortælle om renoveringen af husbåden i videoen herunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce