Annonce
Fødevarer

Fødevarevirksomheder har fået styr på bæredygtigheden med et kompas

Jasper Lorenzen fra Joldelunder Bäckerei satser på øget bæredygtighed med deltagelsen i det dansk-tyske fødevarenetværk. Foto: Carsten B. Grubach
Erhvervshuset Sydjylland inviterer til webinarer om et økologisk projekt, der også rummer en økonomisk og en social dimension.

VOJENS: Ledelse, økonomi, økologi og sociale forhold går op i en bæredygtighed enhed hos Naturmælk i Tinglev, svampeproducenten Tvedemose på Sjælland, osteproducenten Backensholzer Hofkäserei og brødproducenten Joldelunder Bäckerei.

De fire virksomheder på begge sider af grænsen deltager i Positively Produced, et projekt støttet af EU-midler, som skal fremme bæredygtighed i fødevaresektoren. De har alle gennemført en prøve med et bæredygtigt kompas, som sætter rammerne et godt stykke ud i fremtiden.

- Det handler ikke bare om et klimaregnskab eller et CO2-regnskab, som jo er godt at have. Bæredygtighed er så meget mere, det handler om tilgangen til tingene, om den måde, man tænker og handler på - alt det kan påvirke CO2-regnskabet.

Annonce

- Det er ikke kun det grønne, det er også både den sociale og den økonomiske dimension, for man er jo nødt til at sikre, at virksomheden kan køre, forklarer projektleder Britta Lessow Tästensen, Erhvervshus Sydjylland, der har kontor i Vojens, og fortsætter:

- Virksomhederne, der er med, lægger følelser i det og har stor motivation. Bæredygtighed og klima hænger måske nogle virksomheder langt ud af halsen. Alle kører på det nu, og det kan være noget af en jungle at finde rundt i. Her er kompasset en konkret starthjælp inden for fødevareområdet.

Det handler ikke bare om et klimaregnskab eller et CO2-regnskab, som jo er godt at have. Bæredygtighed er så meget mere, det handler om tilgangen til tingene, om den måde, man tænker og handler på - alt det kan påvirke CO2-regnskabet.

Projektleder Britta Lessow Tästensen, Erhvervshus Sydjylland

I januar og februar arrangerer Erhvervshuset Sydjylland webinarer på dansk og tysk for interesserede virksomheder og rådgivere for at udbrede kompasset og få endnu flere virksomheder med i projektet.

- Her forklarer vi, hvad man kan bruge kompasset til, hvordan hele den bæredygtige del skal se ud. En slags kunderejse, hvor man får hjælp til at videreudvikle sig og forbedre sin bæredygtighedsindsats, og man kan så få et konkret produkttilskud. Det er altså kun til fødevarevirksomheder, og vi ved, hvad vi snakker om. Man kan bare henvende sig, siger projektlederen.

Langt fremme

Hos Naturmælk i Tinglev er man langt fremme i bæredygtighedsprocessen.

- Der er lavet en køreplan med data fra Hochschule Flensburg, og det er brugbart til det interne regnskab – det vedrører hele organisationen lige fra vedligehold til økonomien. Det gode ved det er, at det er konkret, det er målbart, har Nelly Frees Riggelsen, salgs- og marketingchef i Naturmælk, tidligere fortalt til Erhverv+.

- Vi har øget indsigten i andre virksomheder og fået nye relationer, og vi kan for eksempel lære noget af det tyske bageri, der har en fantastisk økologisk tankegang. De gør det, de siger, og de har power til at kunne lave en mønsterproduktion.

Bæredygtige fødevarer

  • Positively Produced er et projekt, som skal fremme bæredygtighed i fødevaresektoren.
  • En del af projektet har været udviklingen af bæredygtighedskompasset, som ser på hele produktionsmønstret ud fra det udgangspunkt, som den enkelte fødevarevirksomhed har.
  • Det tager højde for de faktorer, som er særlige i fødevareproduktion frem for at se på enkeltdele som en CO2-beregning eller en generel klimastandard.
  • De fire faktorer er:
  1. Virksomhedsledelse med fokus på blandt andet helhedsorienteret revision, forretningsetik, inddragelse af interessegrupper og retsstatsprincippet.
  2. Økologi med fokus på blandt andet luftkvalitet, vandforsyning, biodiversitet og dyrevelfærd.
  3. Økonomi med fokus på blandt andet likviditet, risikostyring, investeringer, produktinformation og kvalitet.
  4. Sociale forhold med fokus på blandt andet ansættelsesforhold, levestandard, fair-trade-praksis, lønmodtagerrettigheder, sikkerhed og sundhed.
  • Projektet Positively Produced er finansieret af Interreg med midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, UdviklingsRåd Sønderjylland og de fire sønderjyske kommuner Tønder, Aabenraa, Haderslev og Sønderborg.
  • Læs og se mere på www.positivelyproduced.com

Projektbevillingen fra EU varer frem til sommer i år, men projektet vil ifølge Erhvervshus Sydjylland fortsætte i en eller anden form.

Der er i alt 10 partnere i det nuværende projekt, seks fødevareproducenter fra Danmark og Tyskland samt fire viden-institutioner: Leadpartner Erhvervshus Sydjylland, Madkulturen, en selvejende videns- og forandringsinstitution under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, det strategiske designbureau Fireball samt Hochschule Flensburg.

Annonce
Annonce
VIRKSOMHEDER

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Annonce
Arbejdsmarked

Klumme: Mens vi venter på reformerne

Annonce
Østjylland

Visma udvider portføljen og opkøber Sofus Døgndata

Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Østjylland halter efter - færre nye, små virksomheder i 2021

Uddannelse

Lasse og Henrik vil lærlingemangel til livs: - Det skal være fedt at være håndværker igen

Erhverv

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Sydjylland

Transport-kæmpe: - Ringe bilsalg koster os adskillige millioner, så vi må skrue fragtpriserne op

Uddannelse

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Annonce