Annonce
erhvervplus

18 bud på Danmarks bedste startup: Øl, larver og droneteknik er blandt årets finalister

Jonas Kjemtrup (t.v.) og Thomas Keller Carstensen (t.h.) blev landskendte i forbindelse med deres deltagelse i realityprogrammet Løvens Hule, hvor Jesper Buch investerede i deres firma Mutebox. Nu er Vejle-virksomheden udvalgt som en af 18 finalister fra hele landet i startup-kategorien ved årets udgave af EY Entrepreneur Of The Year. Pressefoto: Mutebox/Carsten Andersen
Alt mellem robotteknologier, opdræt af larver som fødevare-alternativ og noget så gammeldags som en telefonboks er blandt de innovative idéer hos de 18 startup-virksomheder, der er finaleklar i EY Entrepreneur Of The Year.

DANMARK: De regionale juryer har gjort deres del af arbejdet, voteret mellem 15-20 virksomheder hver og udvalgt startup-finalisterne i årets udgave af EY Entrepreneur Of The Year.

Tre fra hver region. Normalt ville de skulle kæmpe om titlen som regionens bedste iværksætter i forbindelse med vækstskaber-konkurrencens regionsfinaler, men det bliver denne gang én samlet virtuel event onsdag 2. december, og derfor bliver der ikke udpeget en regional startup-vinder efter pitch foran dommerne.

I stedet skal en national jury nu finde frem til tre bedste iværksættere af de i alt 18 kandidater fra regioner forud for landskåringen i EY Entrepreneur Of The Year 2020 i januar, ligesom juryen også vælger den endelige vinder.

Juryen tæller blandt andre investorerne Torben Frigaard Rasmussen, bestyrelsesformand for blandt andet Umbraco i Odense samt aarhusianske TimExtender, og Jan Dal Lehrmann, formand for bestyrelserne bag blandt andet MyBanker A/S i Købehavn, Normal A/S med base i Skanderborg og Ringkøbing-virksomheden Mr. Beef.

Blandt de 18 startup-finalister er alt fra opfindere af nye energiformer som methanol-brændselsceller og en dansk-udviklet salt-reaktor til et bryggeri og en flødebolle-fabrik. Erhverv+ giver her det fulde overblik over, hvem finalisterne fra Fyn, Midtjylland, samt Syd-og Sønderjylland er.

QUADSAT, BELDRINGE

Den fynske dronevirksomhed Quadsat landede i september en rekordstor millioninvestering på 15 mio. kroner, der skal hjælpe iværksætterne Joakim Espeland og Andrian Buchi til at lykkes med en global strategi for udbredelsen af satellit- og antennetest til blandt andet luft- og søfart.

De to stiftere af Quadsat kommer oprindeligt fra henholdsvis Norge og Moldava, og de etablerede deres selskab i 2017. Quadsat har tidligere været del af den fynske robothub under Odense Robotics i Forskerparken, men virksomheden flyttede i 2019 ud i HCA Airport i Nordfyns Kommune.

Norske Joakim Espeland (billedet) har stiftet Quadsat sammen med Andrian Buchi fra Moldava. De mødte hinanden som studiekammerater på VIA University College i Horsens. Foto: Neculai Deloiu

- Vi har færdiggjort vores teknologi, så vi i dag kan sende en Quadsat-tekniker ud for at teste satelitsignaler og antenner. De nye penge skal vi bruge til at udarbejde en løsning, så kunden selv kan foretage testen. Det kræver et brugervenligt program og hardware, som kunden selv kan kontrollere, forklarede Joakim Espeland til Fyens Stiftstidende i forbindelse med den seneste millionindsprøjtning.

Quadsat beskæftiger 18 medarbejdere, men ambitionen er op mod 500 ansatte.

Annonce

ROEQ, VISSENBJERG

Robotvirksomheden Roeq i Vissenbjerg er på vej til at gøre en stor forretning ud af at levere topmoduler til en anden fynsk robotsucces MiRs industrielle robotter, og direktør Michael Ejstrup Hansen forventer, at Roeq vil kunne fremvise trecifrede vækstrater næste år.

Direktøren grundlagde virksomheden i 2017 sammen med Benni S. Lund og Carsten Sørensen, og Roeq, der er en forkortelse af Robotic Equipment, havde sit første salg i marts 2018.

Et år senere var der stadig kun to ansatte, men i dag er de 18 og har netop lanceret en helt ny produktfamilie, som Michael Ejstrup Hansen forventer sig meget af.

Michael Ejstrup Hansen, administrerende direktør i Roeq, håber på trecifrede vækstrater næste år hos robot-underleverandøren. Foto: Trine Grauholm

- Vi tror, det er en gamechanger, så vi har selvfølgelig søgt patent på produktet, sagde han i forbindelse med et portræt i Erhverv+ i oktober og fortsatte:

- MiR-robotten er en såkaldt platformsrobot, der flytter sig fra A til B, men hvordan kommer den af med sin last, når den kommer derover? Det har vi udviklet forskellige typer af tilbehør til.

Storebroderen i den fynske robotfamilie, MiR, vandt i øvrigt hovedkonkurrencen i EY Entrepreneur Of The Year i 2018 og deltog ved den globale finale i Monaco sidste år.

Annonce

SWEETNORTH, HAARBY

Den tidligere elitecykelrytter Michael Møller Larsen har sat sig et nyt ambitiøst mål. Han vil skabe Danmarks største gourmetflødebolle-brand under navnet Ærli'.

Udgangspunkt er egen fabrik etableret i Haarby på Fyn, men opstarten været alt andet end nem. For den vigtigste maskine - den, der skummer flødebollerne op - har voldt stort besvær, og coronakrisen har lukket ned for den eksportssatsning, virksomheden ellers var i gang med.

Michael Møller Larsen er stifter af SweetNorth og manden bag Ærli' flødebollerne. Foto: Trine Grauholm

- Vores opskrift er unik. Vi er, så vidt vi ved, de eneste, der laver gourmetflødeboller med den holdbarhed og som kan fryses, forklarer Michael Møller Larsen, der har fået Mike Maarup ind som medejer og sælger.

Det var i 2019, og per 1. marts - få dage før corona-nedlukningerne for alvor ramte Danmark og resten af Europa - sagde Michael Møller Larsen sit tidligere job op for at satse fuldt ud på flødebollerne.

- Vi kan pt. nå 1200-1300 flødeboller om dagen. Når maskinen kører, kan den klare op mod 8000 i timen, så vi er begrænset på mængderne lige nu, forklarede Michael Møller Larsen til Erhverv+ i oktober.

Han håber blandt andet på, at et eksportfremstød så langt væk som i Japan kan være med til at sikre gennembruddet for de fryseegnede, ærlige flødeboller fra SweetNorth.

Annonce

ENORM, FLEMMING

På en ejendom på Hedelundvej i Hvirring har far og datter - Carsten Lind Pedersen og Jane Lind Sam - gennem snart tre år opbygget virksomheden Enorm Biofactory, som producerer larver fra fluen Black Soldier Fly.

Det primære produkt er protein som ingrediens i fiskefoder, men derudover har fedt og fibre fra larverne forskellige anvendelsesmuligheder. I et minimalt omfang forarbejder Enorm også  importerede melorme, der sælges som fødevarer.

På nuværende tidspunkt er produktionskapaciteten på 10 ton larver om ugen, men virksomheden er klar til en udvidelse for 250 mio. kroner næste år, og derefter vil Enorm fra 2022 kunne producere 100 ton larver - om dagen.

Jane Lind Sam og Carsten Lind Pedersen er både datter og far og partnerne bag larve-virksomheden Enorm Biofactory i Flemming. Privatfoto

- Vores plan er at bygge omkring 15.000 nye kvadratmeter, hvor vi både skal have fluestalde, vækststalde, slagteri og foderfabrik. Dertil kommer de 3200 kvadratmetre, vi allerede har renoveret, plus en gammel kostald, vi også har planer om at renovere, så vi samlet set får omkring 20.000 kvadratmeter herude, fortalte Carsten Lind Pedersen for nylig til Horsens Folkeblad.

Ud over  Jane Lind Sam og Carsten Lind Pedersen er Lasse Hinrichsen medstifter af Enorm, men han er  i dag vendt tilbage til surf-branchen og ude af virksomheden.

Annonce

MINDWAY AI, AARHUS

Kan man spotte ludomaner på nettet via data og kunstig intelligens? Ja, og det er netop, hvad Kim Mouridsen, professor i neurovidenskab og statistiker, har opfundet sammen med Thomas Marcussen, klinisk psykolog ved Forskningsklinikken for Ludomani på Aarhus Universitets Hospital.

Og det er blevet til den aarhusianske virksomhed Mindway AI, der hjælper spiludbydere med at finde potentielle misbrugere af spil, når de besøger deres spiltjeneste.

En henvendelse fra Danske Spil satte gang i samarbejdet, og gamescanneren bliver i dag benyttet af spiloperatører i Europa, mens Mindway AI også kigger mod markeder som USA og Japan.

- Mindway bruger algoritmer, og jo flere spillere, maskinen undersøger, jo dygtigere bliver den, forklarede Kim Mouridsen til Århus Stiftstidende tilbage i projektets begyndelse i 2018.

Thomas Marcussen (forrest) og Kim Mouridsen står bag virksomheden Mindway AI, der ved hjælp af algoritmer og kunstig intelligens kan finde folk, der er afhængige af spil. Foto: Flemming Krogh

Udover gamescanneren har Mindway AI også udviklet gamification i form af et spil, som kan afsløre ludomani, ligesom virksomheden arbejder med hjerne-træning, der kan modvirke impulsiviteten og rette fokus andre sted hen end på det næste spil.

Selskabet blev stiftet i foråret 2019 med business angel Ole Skov som investor, mens Rasmus Kjærgaard har været ansat som direktør og sælger siden december 2019.

Annonce

BRONUTS, AARHUS

Det er gået stærkt for de to iværksættere, Türker Alici og Ninos Ohara, siden de åbnede den første donut-butik på Silkeborgvej i Åbyhøj i august 2019.

Den ene forretning er i dag en del af en voksende kæde. Endnu en butik er kommet til i Aarhus, i København og i Aalborg, men udvidelseplanerne rækker langt videre end det.

Også Odense og Randers er nu på Bronut-kortet, ligesom kæden dobler op i hovedstaden. Og målet er mange flere butikker både inden for og uden for landets grænser.

- Vi skal etablere os overalt i Danmark. Og så gælder det udlandet. Vi skal være større end amerikanske Dunkin' Donuts. The sky is the limit, lød det fra de to iværksættere i Århus Stiftstdende i september.

Donut-butikken Bronuts, der er et stort fænomen på instagram, har åbnet den første butik i Odense. Her har Türker Alici (t.v.) kameraet fremme i forbindelse med åbningen i oktober. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Bronuts bruger i høj grad social medier i markedsføringen og har mere end 94.000 følgere på Instagram. Her drager virksomheden også fordel af, at Türker Alici er et kendt ansigt fra flere reality-tv programmer.

Som investor gik den tidligere Cult-direktør Brian Sørensen ombord i november i fjor. Han er i dag bestyrelsesformand i selskabet.

Bronuts samarbejder med blandt andet Odense Marcipan, som leverer glasur og topping.

Annonce

MUTEBOX, VEJLE

Jonas Kjemtrup og Thomas Keller Carstensen blev kendte iværksætter-ansigter i Danmark, da de tilbage i januar tonede frem på DR1 i matchmaker-programmet Løvens Hule og landede en investering på 400.000 kroner fra Jesper Buch for 20 procent af deres fælles virksomhed, Mutebox.

De to iværksættere mødte hinanden på handelsskolen i Vejle. Thomas Keller Carstensen som underviser og Jonas Kjemtrup som elev.

Her præsenterede læreren Thomas sin idé om lydtætte bokse, der kan sikre arbejdsroen i storrums-kontormiljøer, for eleven Jonas, som havde stiftet bekendtskab med iværksætteri, og de blev enige om at etablere virksomhed sammen.

Mutebox - kendt fra Løvens Hule - er blandt de tre finalister fra Syd- og Sønderjylland, der kan vinde startup-kategorien ved EY Entrepreneur Of The Year 2020. Det afgør en national jury i forbindelse med landsfinalen i januar. Pressefoto: Mutebox/Jacob Almtoft

I oktober gjorde Mutebox status i Erhverv+. Her havde virksomheden til dato solgt 350 bokse, nået en omsætning på 10 mio. kroner, fået foden inden for på det svenske marked og på vej til også at gøre sin entré i Tyskland.

Ekspansionen er planlagt til at fortsætte det kommende år, hvor det næste produkt - en dialogboks med plads til to-fire personer - er i pipeline med forventning om lancering i løbet af foråret.

- For mange virksomheder er det for besværligt at bygge til, så derfor er der brug for mobile løsninger som vores, der er lidt billigere, lød det fra Jonas Kjemtrup i Erhverv+.

Mutebox har i øvrigt selv brug for flere dialogbokse, når der skal holdes møder i virksomheden, der efterhånden tæller et par håndfulde ansatte.

Annonce

ÅBEN, KOLDING

Philip Hulgaards forældre er begge advokater. Også hans søskende har læst jura, og det samme vej var Philip begyndt at bevæge sig nedad, da han for fire år siden valgte at skifte spor.

På en rejse med kammeraten Johannes Karstoft fik han smag for øl. Ikke blot på den ene eller anden side af bardisken, men også som brygmester. Frøet fik lov at spire, og i dag står der indehaver af mikrobryggeriet Åben på visitkortet.

Øl-eventyret begyndte han i Kolding sammen med rejsekammeraten, der i dag er vendt tilbage til landbruget, men som fortsat leverer malt til bryggeriet Åben, der står bag ølbarer i Aarhus, Roskilde og København.

Og nu gør mikrobryggeriet klar til den helt store udvidelse, når Åben i slutningen af 2021 forventer at seksdoble brygkapaciteten til 800.000 liter om året. Det sker i forbindelse med etablering af et nyt bryggeri samt Danmarks første tankbar og restaurant med plads til 350 siddende gæster i Kødbyen i København.

Philip Hulgaard og bryggeriet Åben satsede fra start på at brygge øl på fustage til salg via barer og restauranter, men sortimentet er siden udvidet til også at tælle øl på flaske, som sælges i butikker. Foto: Søren Gylling

- Vi går efter at skabe en oplevelse. Som udgangspunkt bygger vi et bryggeri, og heromkring bliver der opbygget en bar og restaurant. Konceptet med Åben er, at vi skal se processerne, og det tager vi et skridt videre, sagde Philip Hulgaard til JydskeVestkysten i begyndelsen af oktober.

Der er omkring 200 mikrobryggerier i Danmark, og bryggeriet fra Kolding vandt i december 2019 den prestigefyldte titel som Årets Danske Bryggeri af Danske Ølentusiaster.

WHAII, KOLDING

Lad teknologien klarer rekrutteringen og øg samtidig sandsynligheden for at lande den rette kandidat i jobbet.

Det er tilbuddet fra Whaii i Kolding til kunder over hele verden i engelsk-sprogede koncerner. Bag virksomheden står Morten Kongsbak og Michael Skovsgaard, som kender hinanden gennem 10 år som forældre til børn på samme skole - Lyshøjskolen - i Kolding.

Michael Skovsgaard er tidligere partner i it-virksomheden C2IT, mens Morten Kongsbak har en fortid som finansdirektør i og medejer af Give Steel. For efterhånden tre år siden valgte de at sælge deres respektive ejerandele og gå sammen om at udbrede et computerprogram, der benytter sig algoritmer og kunstig intelligens, til at finde nye medarbejdere i virksomhederne.

Morten Kongsbak (t.h.) og Michael Skovsgaard har skabt en robot, der via kunstig intelligens skal hjælpe firmaer med at læse ansøgninger. Robotten gør det lettere for virksomhederne at finde de rette kandidater og øger sandsynligheden for, at ansøgeren matche virksomheden. Foto: Søren Gylling

- Det her værktøj hjælper med at kvalificere mennesker til at træffe bedre beslutninger. I sidste ende er det et menneske, der tager beslutningen. Du får et screeningssystem, der læser alle ansøgninger, og ud fra de kriterier du sætter op i forhold til personlighed, værdier, kultur og kompetence, så kommer der en liste ud, hvor du måske har 10 kandidater, der er særlig interessante, forklarede Morten Kongsbak i JydskeVestkysten i begyndelsen af året.

Whaii sparer tid i virksomhederne, som kan screene op mod 1000 kandidater på få minutter. Selve programmet er blevet til i samarbejde med IBM og bygger på en vidensbaseret lingvistik model.

De 18 startup-finalister

Region Nordjylland:

 • Ambolt ApS, Aalborg - software-konsulentvirksomhed med speciale i machine learning og big data
 • Blue World Technologies ApS, Aalborg - udvikler og producerer methanol-brændelsceller til transportsektoren
 • Vinorage ApS, Brovst - tilbyder nedgravet, tempereret vinkælder til private boliger med plads op til 600 flasker vin

-

Region Midtjylland:

 • Enorm BioFactory A/S, Flemming - opdrætter larver til produktion af bæredygtigt protein til foder og fødevarer
 • Mindway AI ApS, Aarhus - software til opsporing af problemspillere og ludomaner baseret på kunstig intelligens og neurovidenskab
 • Bronuts Donuts ApS, Aarhus - donutkæde, der har spredt sig fra Aarhus til en række danske byer

-

Region Syd- og Sønderjylland:

 • Mutebox ApS, Vejle - skaber arbejdsro i storkontorer med telefonboks-lignende løsninger til samtaler og møder
 • Åben ApS, Kolding - lokalt bryggeri med fokus på humlekraftige øl og kåret som årets bryggeri i Danmark i 2019
 • Whaii ApS, Kolding - software-virksomhed bag hurtig screenings-proces af jobkandidater

-

Region Fyn:

 • QuadSat ApS, Beldringe - bruger droner til at teste satellit- og antennesystemer til luft- og søfart i stor skala
 • Roeq Aps, Vissenbjerg - robotvirksomheder, der leverer topmoduler til MiRs industrirobotter
 • SweetNorth ApS, Haarby - virksomheden bag gourmetflødebollerne fra Ærli'

-

Region Sjælland:

 • Addifab ApS, Jyllinge - leverer printere og printermaterialer, så industrielle virksomheder kan lave 3D-modeller i egen produktion og derved nedsætte udviklingstiden
 • Spring Copenhagen ApS, Roskilde - vækker skandinavisk designtradition til live i accessories, belysning og pyntegenstande
 • Swiipe ApS, Hellerup - fintech-virksomhed med mission om at gøre nethandel lige så nem, hurtig og sikker som besøg i fysiske butikker

-

Region København:

 • Seaborg Technologies ApS, København - udvikler og kommercialiserer atomkraft-reaktorer med flydende salt i maskinrummet
 • Liva Healthcare A/S, København - velfærdsteknologi-virksomhed, der forbedrer liv via digital sundhedsvejledning
 • Veo Technologies ApS, København - står bag videoteknologi baseret på kunstig intelligens, som gør det muligt for sportshold automatisk at optage kampe og træningssessioner

EY Entrepreneur Of The Year

 • Virksomheder i kategorien Start-up/Scale-up er unge virksomheder med et stort potentiale og drive, som matcher følgende kriterier:
 • Entrepreneurerne har en skalérbar idé, et stort ambitionsniveau, en stærk iværksætterånd og de har udvist ’proof of business’ og ’proof of concept’. Virksomhederne må maksimalt være fire år gamle.
 • I alt 15-20 virksomheder udvælges i hver region og bliver interviewet og indstillet til en regional jury, som udvælger tre virksomheder.
 • De tre virksomheder fra hver region bliver indstillet til landsjuryen, som uafhængig af regionsfinalen vælger tre finalister til landskåringen i januar 2021.
 • Landsjuryen består af Susanne Kure, konsulent, Kure.One, Morten Winther, managing partner, Boyden Denmark, Jan Dal Lehrmann, entrepreneur og investor, Mads Peter Veiby, serieiværksætter, samt Torben Frigaard Rasmussen, bestyrelsesformand, Umbraco m.fl.
Annonce