Annonce
Vestjylland

Esbjerg vil være knudepunkt for datacentre: 11 lodsejere får tilsammen 125 kommunale millioner for at flytte

Nordskrænten skærer igennem det to millioner kvadratmeter store område, hvor Esbjerg Kommune nu har betalt 11 lodsejere samlet 125 millioner kroner, så kommunen kan udvikle et nyt erhvervsområde til datacentre og lignende. Arkivfoto: JV
11 lodsejere og Esbjerg Kommune har indgået frivillige aftaler, der medfører, at kommunen samlet betaler 125 millioner for lodsejernes jord og huse ved Andrup.

Esbjerg: 11 ejere af ejendomme og jord ved Andrup i det østlige Esbjerg har tilsammen fået Esbjerg Kommune til at grave 125 millioner kroner op af kommunekassen for sikre at jorden, som i alt udgør to millioner kvadratmeter, i fremtiden kan blive omdrejningspunkt for et nyt datacenter-eventyr.

De frivillige handler mellem kommunen og lodsejerne blev underskrevet i slutningen af 2020, og siden er der lavet nye skøder. Dermed bliver der også for lodsejeres vedkommende sat et endeligt punktum i et langvarigt forløb, som begyndte tilbage i efteråret 2009.

Mange af lodsejerne har således to gange på de godt ti år prøvet at stå med en lang næse. Første gang, lodsejerne kom til at svæve i usikkerhed, var, da Esbjerg Kommune og Siemens Wind Power havde planer om, at jorden mellem Andrup og Esbjerg-motorvejens afkørsel øst og nord skulle bruges i forbindelse med etableringen af en stor vindmøllefabrik med egen tilhørende vejadgang til Esbjerg Havn. Men vindmøllefabrikken blev som bekendt aldrig til noget.

Annonce


Jeg kan vist ikke tillade mig at være utilfreds. Det tror jeg ikke, nogen kan være, og jeg håber på sigt, at området kan tilføre byen noget godt.

Kent Sylvesteren, lodsejer


Senere kom Facebook og ville opføre danmarkshistoriens største datacenter, og selv om lodsejerne blev kompenseret og trods alt tjente en god skilling, da Facebook trak stikket, stod de alligevel tilbage med uforrettet sag.

Tilfreds lodsejer

Nu har Esbjerg Kommune så altså købt området for 125 millioner kroner, og en af lodsejerne, Kent Sylvestersen, erklærer sig tilfreds med sin handel, hvor Esbjerg Kommune har betalt ham 12,4 millioner.

- Jeg kan vist ikke tillade mig at være utilfreds. Det tror jeg ikke, nogen kan være, og jeg håber på sigt, at området kan tilføre byen noget godt, siger han.

Det samme gør selvsagt Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), der gerne forsvarer, hvorfor kommunen skal bruge så mange millioner af skatteydernes penge på at sikre sig et stort sammenhængende erhvervsområde, som skal udnytte, at datakabler går forbi Esbjerg og gøre byen til digitalt knudepunkt.

Sådan var området ved Andrup afgrænset, da Facebook planlagde for sit gigantiske datacenter for et par år siden. Og sådan ser afgrænsningen fortsat ud i dag i forhold til Esbjerg Kommunes køb af 11 lodsejere. Mod nord går grænsen ved Andrupvej, mod syd ved Nordre Tovrupvej, øst bebyggelsen ved Andrup og vest er afgrænsningen ved Esbjerg-motorvejen. Illustration: Cowi

- Området er helt unikt i forhold til etablering af datacentre og lignende virksomheder, da vi ud over den centrale placering med gode el- og dataforbindelser har med et område at gøre, hvor der er gennemført en række nødvendige analyser, ligesom der jo er vedtaget en lokalplan for området, siger han og fortsætter:

- Når kommunen eller Business Esbjerg får henvendelser fra interesserede operatører, hvilket vi jævnligt gør, var det jo med et kludetæppe af lodsejere ikke muligt at tilbyde de interesserede et konkret areal til et datacenter, endsige fortælle, hvad prisen ville være. Det er helt afgørende, når de mange neutrale datacentreoperatører er i proces med at finde egnede lokaliteter til deres næste investering.

Annonce

Ikke Facebook-priser

Borgmesteren peger også på, at lodsejerne med en vedtaget lokalplan for området faktisk vil kunne kræve et opkøb fra Esbjerg Kommune indenfor en fireårig periode.

- Derfor har byrådet valgt at foretage jordkøbet samlet allerede nu, så vi også fik råderet over arealerne og kan styre udviklingen af området. Og jordkøbet er jo et kommunalt udlæg, hvor pengene vil komme i kommunekassen igen i takt med, at jorden sælges – det er helt sædvanlig praksis, som anvendes ved stort set alle udstykninger og udviklingsområder i kommunen, siger borgmesteren.

Esbjerg Kommune har betalt en jordpris i størrelsesorden 50 kroner per kvadratmeter, hertil kommer køb af huse og anlæg. Det er, som borgmesteren tidligere har bebudet, et pænt stykke under de jordpriser, Facebook i sin tid ville handle til.

Set fra Lyshøjen ved Vestkystvejen ville Facebooks datacenter i området ved Andrup have taget sig således ud. Området skal nu udvikles til brug for mindre datacentret. Visualisering: Cowi
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce