Annonce
Sydjylland

Esbjerg bliver dynamo for grøn omstilling med energiøen i Nordsøen

Der er store forventninger til en kommende energiø i Nordsøen. Også hos Sydbank Vestjylland. Illustration
Annonce

I begyndelsen af februar besluttede Folketinget et anlægsprojekt til 210 mia. kroner ude i Nordsøen 80 kilometer vest for Esbjerg. Staten står for og vil eje lidt over 50 procent, og private aktører vil stå for resten.

Projektet er en energiø, som bliver Danmarks største anlægsinvestering til dato. Øen bliver et kæmpe bidrag til den grønne omstilling, så Danmark som målsat bliver fossilfrit i 2050 – til gavn for klimaet.

- Med den her beslutning sætter vi rammerne for et afgørende fyrtårnsprojekt i den grønne omstilling, sagde klimaminister Dan Jørgensen ved præsentationen.

Esbjerg har i høj grad muligheden for at blive dynamo for den grønne omstilling til gavn for hele regionen. Esbjerg er allerede i dag verdens største udskibningshavn for vindenergi og bør få en stor rolle i projektet, som får 35.000 arbejdspladser alene i projekterings- og anlægsfasen frem mod 2033 eller før, når øen tages i brug.

Øen skal samle og lagre 3 GW vind fra vindmølleparker fra begyndelsen og 10 GW, når den er helt udbygget. Øen sikrer strøm til i første omgang tre mio. husstande og på sigt 10 mio. husstande.

Vi må håbe, at vi så oplever at gå fra at være et område med flad befolkningsudvikling til et område med befolkningstilvækst, som får behov for nye uddannelsespladser og et generelt kompetenceløft. Det vil være afgørende for at sikre kompetencerne, at vi har de rette uddannelser i regionen til at løfte denne kæmpeopgave.

Sådan et offshore monster-vindprojekt vil have afsmittende effekt på behovet for byplanlægning, uddannelser og erhvervslivet i det hele regionen. Relaterede følgeerhverv i fjerde og femte led vil få gavn af energiøen.


Vi må håbe, at vi så oplever at gå fra at være et område med flad befolknings-udvikling til et område med befolkningstilvækst, som får behov for nye uddannelses-pladser og et generelt kompetenceløft.


Hvis Esbjerg og regionen som helhed skal spille en afgørende rolle i den udvikling, kræver det stærkt samarbejde mellem offentlige og private virksomheder samt uddannelsesinstitutioner.

Samtidig forventer vi, at den udvikling med tiden kan sætte endnu mere gang i boligmarkedet i regionen og give behov for nybyggeri og renovering af den nuværende bygningsmasse.

Tænk, hvis det ender med, at vi ikke er yderområde, men faktisk kommer til at ligge lunt i svinget med en ø, som 80 kilometer ude i Nordsøen tiltrækker arbejdskraft, uddannelser – ja, udvikling i det hele taget.

”Esbjerg som centrum for den grønne omstilling” lyder som en drøm, men er bestemt ikke urealistisk for Esbjerg, som jo i forvejen har betegnelsen ”Energi Metropol”. Som Esbjergs havnedirektør formulerer det:

- Vi er på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Frank Bondorph, områdedirektør, Sydbank Vestjylland. Pressefoto Sydbank

Skal vi drømme endnu videre, tales der om, at øen er første step i en udvikling, som med tiden giver kapacitet til og behov for 10-15 nye vindmølleparker i Nordsø-regionen.

Det bliver vildt interessant at følge på Esbjerg havn, by og region de kommende år. Som Danmarks Erhvervsbank ser vi frem til udviklingen og til at støtte virksomhederne med finansiering og sparring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce