Annonce
Vestjylland

Erhvervsskole har øget elevtallet med 26 procent - og der er stadig ledige lærepladser til smede

Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern har formået at fastholde eleverne trods svære vilkår under corona, fortæller uddannelseschef Allan Kristiansen og studievejleder Lone Strandgaard. Foto: Thomas Maxe
På trods af corona-forhindringer har UCRS i Skjern fastholdt eleverne og endda øget optaget i år.

SKJERN: Det er ikke nemt at lære at svejse eller at reparere en gearkasse via online-undervisning, men for elever og lærere på Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern har meget af undervisningen det seneste år været gennemført med udgangspunkt i det gamle ordsprog: ”Nød lærer nøgen kvinde at spinde”.

- Vi har skåret materialer op til metal-eleverne og lagt dem uden for deres dør, så de har haft noget at svejse sammen. Køkkenelever har fået en ”madkasse”, og så har de kunnet tilberede maden i deres forældres køkken. Mekanikereleverne har sågar fået leveret en gearkasse eller en hel defekt motor, som de har kunnet arbejde med fejlfinding på – og ellers har eleverne så vidt muligt været på arbejdspladsen hos deres mester, og så har vi kunnet følge med i, hvordan det går med at lære noget, fortæller uddannelseschef Allan Kristiansen.

På nogle punkter har der dog været givet dispensation, så eleverne kunne få lov til at møde på skolen for at tage de nødvendige certifikater, for eksempel sikkerhedskurser, førstehjælp og svejsebeviser. Men ellers er rigtig meget – inklusive fejring af svendebreve – foregået på afstand. Det har ikke været helt ideelt, for nu at sige det diplomatisk.

Annonce
Svejsning er umuligt at lære online, så eleverne arbejder isoleret i små kabiner. Foto: Thomas Maxe

- Der vil være nogle emner, som vi bliver nødt til at følge op på ved at kalde eleverne ind senere, når vi får muligheden for det. Men generelt må jeg sige, at både elever, lærere, forældre og arbejdsgivere har været meget forstående. Vi har ikke oplevet protester over mundbind, coronatest og så videre, for alle ved jo godt, hvorfor det er sådan, siger Allan Kristiansen.

Ud af sengen, tak

Online-undervisning har dog givet ekstra arbejde for skolens lærere. Studievejleder Lone Strandgaard har et par gange måttet bede om assistance fra forældrene for at fastholde elevernes motivation og engagement.


Det har ind imellem været nødvendigt at bede nogle forældre hjælpe os med at sikre, at eleven ikke bare ligger i sengen og halvsover.

Studievejleder Lone Strandgaard om online-trætte elever


- Vi har fra starten stillet krav om, at kameraet skal være tændt, når eleverne får online-undervisning. Vi vil kunne se dem i øjnene og have en fornemmelse af, om de kan følge med, og vi vil gerne få en fornemmelse af, hvordan de trives. Det har indimellem været nødvendigt at bede nogle forældre hjælpe os med at sikre, at eleven ikke bare ligger i sengen og halvsover, men at de faktisk står op og kommer i tøjet og sidder ved et bord, når de modtager undervisning. Det hjælper, når vi taler med forældrene om det, konstaterer hun.

Nogle elever har i perioder haft mulighed for at komme ind på skolen. Humøret var i top hos mekanikereleverne, som endelig kunne få lov at få olie på fingrene igen. Foto: Thomas Maxe

Lærerne har lagt sig i selen og taget den digitale udfordring til sig. De går ofte i værkstedet og sender ”live” hjem til eleverne i bedste YouTuber-stil for at gøre undervisningen mere interessant og vedkommende. Og lærerne har haft et lille forspring, når det gælder it-færdighederne, fortæller uddannelseschefen.

- Det var vel nærmest ”held i uheld”, for så sent som 1. februar 2020 afsluttede vi den sidste del af et efteruddannelsesprojekt for 45 lærere, som er blevet trænet i digital undervisning. Det var fuldstændig tilfældigt, at vi begyndte projektet i efteråret 2019, men det var en stor hjælp, da Danmark lukkede ned i foråret – lige efter, at vi havde afsluttet kurser, fortæller Allan Kristiansen.

Annonce

Fremgang i elevtal

Den ekstraordinære indsats fra skolens side har da også båret frugt. Frafaldet har på trods af de svære vilkår for undervisningen ikke været større end sædvanligt, og søgningen til skolen er for opadgående.

- Vi får 26 procent flere elever i år, blandt andet takket være en stigning i antallet af elever på Grundforløb 1, som kommer direkte fra folkeskolen, siger Allan Kristiansen, som kan glæde sig over, at UCRS, blandt andet i kraft af et velfungerende skolehjem, tiltrækker elever fra hele landet.

UCRS i Skjern uddanner elever til en ny to-årig uddannelse som montør med blandt andet elementer fra elektriker-uddannelsen. Det er populært hos voksne elever, som nærmest er garanteret job bagefter. Foto: Thomas Maxe

- I år har vi blandt andet et par ansøgninger fra elever fra Slagelse. Ikke, fordi de ikke kan få deres uddannelse på Sjælland, men simpelthen fordi de har hørt godt om uddannelsen her og gerne vil være her, siger Allan Kristiansen, som med slet skjult stolthed kan tilføje nye nåle i danmarkskortet på kontorets væg.

Annonce

Overvej EUX og få huen

Der er stadig flest folkeskoleelever, som går efter at få en studenterhue, men flere og flere får øjnene op for mulighederne på erhvervsuddannelserne.

- Der er desværre stadig mange, som vælger gymnasievejen og alligevel ender med at finde ud af, at en erhvervsuddannelse var mere rigtigt for dem. Jeg håber, at de vil overveje EUX i stedet, hvor man kombinerer studentereksamen med en erhvervsuddannelse, siger vejleder Lone Strandgaard.

Det er lidt over et år siden, at glade ansigter og tæt fællesskab var helt normalt i klasseværelserne på erhvervsskolerne. Forhåbentlig bliver det snart muligt igen. Arkivfoto: UCRS

På trods af den stigende interesse for optag, så er der stadig mangel på faglært arbejdskraft. Og der er gode muligheder, hvis man ønsker at få en læreplads, konstaterer uddannelseschefen.

- Især inden for smedefaget er der et overskud af lærepladser, så her er det forholdsvis nemmere at finde en plads, konstaterer han.

Erhvervsuddannelsernes næste grundforløb begynder til august. Voksenlærlinge og elever, der ikke kommer direkte fra folkeskolen, har løbende studiestart, så hovedreglen er ret simpel: Har du lyst til at tage en erhvervsuddannelse, så ring til studievejlederen – hellere i dag end i morgen.

Kontakt den lokale ungdomsuddannelsesvejledning eller find nærmeste erhvervsskole på www.deg.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce