Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Tyske RWE, der her har rejst en dansk MHI Vestas-mølle på havet, har masser af erfaringer med havvindmølleparker og snuppede i denne uge en kæmpekontrakt for næsen af sine danske rivaler. Pr-foto: RWE

Lodtrækning er ganske almindeligt, når fodboldhold skal finde deres modstandere i et gruppespil, eller når det afgøres, hvem der kaster den første terning i Ludo.

I denne uge blev en simpel lodtrækning også afgørende for, hvem der i de kommende år skal skyde næsten 16 milliarder kroner i Danmarks største havvindmøllepark, Thor, ude i Nordsøen.

Overvåget af advokater og revisorer tilfaldt vinderloddet den tyske energigigant RWE, der i forvejen driver 17 havvindmølleparker rundt omkring i verden, blandt andet Rødsand 2-projektet syd for Lolland.

Annonce

Men hvad var det lige, at RWE vandt? Jo, tyskerne skal nu i gang med at rejse en 1000 megawatt stor havvindmøllepark, der kan forsyne en million danske husstande med strøm.

Det opsigtsvækkende er, at den danske statskasse faktisk var parat til at spytte offentlige støttekroner i halen på projektet. Men det har både RWE og andre kæmper på energimarkedet takket nej til.

For første gang i danmarkshistorien kan man bygge en komplet havvindmøllepark uden statsstøtte. Porten står åben for en endnu hurtigere grøn omstilling, der kan indfri de ambitiøse klimamål. Der er i hvert fald ingen økonomisk undskyldning for at holde igen med bæredygtig energiproduktion. Private midler betaler gildet, fordi investorerne kan lugte en god forretning.

Flere virksomheder var med i opløbet om Thor-parken, og lodtrækningen skyldes, at flere endte på et minimumsbud på 0,01 øre pr. kilowatttime. Det betyder, at staten kun skal betale, hvis elprisen ryger under 0,01 øre.

Der er i hvert fald ingen økonomisk undskyldning for at holde igen med bæredygtig energiproduktion. Private midler betaler gildet, fordi investorerne kan lugte en god forretning.

Nu ender det reelt med, at alle indtægterne fra vindproduktionerne bliver afleveret til statskassen - dog kun indtil et loft på 2,8 milliarder kroner, som Energistyrelsen havde fastsat på forhånd. Derefter er det RWE, der tjener pengene i de 30 år, som vindmølleparken skal være i drift.

Taberne er store spillere som Ørsted, som bød på egen hånd, og Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og energiselskabet Andel, der tidligere hed Seas-NVE. De kan nu ærgre sig over at have spildt millioner af kroner på deres bud på Thor-parken, fordi buddene var lige gode og altså endte med en lodtrækning - som en anden pokalturnering i fodbold. 

RWE har hovedsæde i tyske Essen, så afgørelsen giver også færre danske arbejdspladser og et vist prestigetab, for Danmark bør være i stand til at drive sine egne vindmølleparker.

Til gengæld kan den danske regering sole sig i, at alle spilleregler er overholdt. I Danmark har danske virksomheder ingen fordele, når staten gennemfører sine udbud.

Hvad bliver det næste? Politikerne har allerede indset, at private aktører står på spring for at finansiere den grønne omstilling, endda hurtigere og med langt større muskler end man kunne forvente.

Man kan spekulere over, om Energistyrelsen fejlede med sit valg af udbudsform, for måske var én af byderne klar til at betale langt mere end 2,8 milliarder kroner for at få fingre i Thor-projektet, som uden tvivl kan blive et stort udstillingsvindue for den danske klimaindustri.

Det kan gøres anderledes næste gang. Foruden Thor venter to yderligere havvindmølleparker ude i horisonten. Det har et bredt politisk flertal i hvert fald vedtaget i Energiaftalen fra 2018. Den næste, Hesselø nord for Sjælland, er endnu større og skulle stå færdig samtidig med Thor.

Det kommer næppe til at ske. Havbunden ude i Kattegat ser ud til at være for blød, og projektet er sat på pause. For klimaminister Dan Jørgensen (S) ligner det en god anledning til at tjekke, om tempoet i udbygningen af bæredygtige energiløsninger er høj nok.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
VIRKSOMHEDER

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Annonce
Arbejdsmarked

Klumme: Mens vi venter på reformerne

Annonce
Østjylland

Visma udvider portføljen og opkøber Sofus Døgndata

Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Østjylland halter efter - færre nye, små virksomheder i 2021

Uddannelse

Lasse og Henrik vil lærlingemangel til livs: - Det skal være fedt at være håndværker igen

Erhverv

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Sydjylland

Transport-kæmpe: - Ringe bilsalg koster os adskillige millioner, så vi må skrue fragtpriserne op

Uddannelse

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Annonce