Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Forstå listen over Danmarks rigeste på fem minutter

Familien Clausen (Danfoss), familien Holch Povlsen (Bestseller), familien Kirk Christiansen (Lego) og Bent Jensen (Linak Holding) er alle blandt de 10 rigeste i Danmark. Fotos: Jacob Schultz, Timo Battefeld, Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix og PR-foto Lego.

En formue på 1,7 milliarder kroner. Det er adgangsbilletten til at få sit navn på listen over de 100 rigeste danskere.

Listen, som i denne uge blev udgivet af Økonomisk Ugebrev, rummer masser af sladderstof om kendte og mindre kendte erhvervsfolk, mæcener, arvinger og succesfulde iværksættere.

Og hvis man skammer sig en smule over nysgerrigheden, kan man altid dække sig ind under, at listen er fuld af gode historier om driftige og handlekraftige mennesker, der bidrager med en masse velstand og arbejdspladser til vores land.

Annonce

Så lad os kaste os over nogle af overskrifterne. Coronaåret 2020 var langtfra et dårligt år for de rigeste i vores land. De 100 rigeste blev samlet set 205 milliarder kroner rigere i det år, som andre havde lyst til at rive ud af kalenderen og smide i skraldespanden.

Tilvæksten skyldes ikke mindst nogle astronomiske tal fra Danmarks to rigeste: Lego-familien Kirk Kristiansen og Bestseller-familien Holch Povlsen øgede tilsammen formuen med 150 milliarder kroner.

Det fortæller meget godt historien om de rigeste i vores land. På 10 år har de fem rigeste næsten femdoblet deres formue fra 130 milliarder kroner til 600 milliarder kroner. De superrige bliver altså hurtigere endnu mere rige end milliardærerne længere nede på top 100-listen, konstaterer Økonomisk Ugebrev.

Anders Holch Povlsen fra Bestseller er eksemplet på en rigmand, der frygtede det værste, da første coronanedlukning var en realitet. Han hev i håndbremsen til de mange tøjkollektioner, der var på vej fra Asien, fyrede i hobetal på hovedkontoret og forsøgte at slippe ud af huslejen for sine butikker.

De 10 rigeste familier

De rigeste danskere og deres formue:

  1. Familien Kirk Kristiansen, Lego: 322,5 milliarder kroner
  2. Familien Holch Povlsen, Bestseller: 134,6 milliarder kroner
  3. Familien Louis-Hansen, Coloplast: 80,7 milliarder kroner
  4. Boet efter Lars Larsen, Jysk: 39,7 milliarder kroner
  5. Familien Clausen, Danfoss: 23,0 milliarder kroner
  6. Torben Østergaard-Nielsen, USTC (Bunker Holding): 22,9 milliarder kroner
  7. Familien efter Mærsk Mc-Kinney Møller, A.P. Møller-Mærsk: 17,4 milliarder kroner
  8. Familien Kann Rasmussen, Velux: 16,8 milliarder kroner
  9. Bent Jensen, Linak Holding: 16,1 milliarder kroner
  10. Joachim Ante, Unity Technologies: 14,7 milliarder kroner

Alligevel viste coronaåret sig at blive helt eventyrligt for den jyske milliardær. På top 100-listen er formuen opgjort til 135 milliarder kroner, og så er det ikke talt med, at han fredag morgen var klar med regnskabet for sin personlige koncern, Heartland. Her 17-doblede Anders Holch Povlsen overskuddet i 2020-2021 til syv milliarder kroner.

Pengene er blandt andet tjent på modige investeringer på det rigtige tidspunkt i alt fra tøjmekkaet Zalando - danskernes mest brugte netbutik - til den danske butikskæde Normal, der tordner frem.

Han halter dog stadig efter Lego-familiens formue, der er beregnet til 323 milliarder kroner efter et succesfuldt år for familiepengetanken Kirkbi. Det trak bestemt ikke ned, at alverdens børn og deres forældre blev hjemsendt og kastede sig over timelange byggeprojekter med æskerne fra Billund.

Det falder i øvrigt i øjnene, at det især er ”gamle penge” fra industrialderen, der præger toplisten år efter år. Kun syv af de 100 formuer er skabt i it-branchen, men generationsskiftet er så småt i gang.

Nye på listen er således tre milliardærer, som har bygget deres formue på teknologivirksomheden Unity, der udvikler spilteknologi. Selskabets børsnotering i New York sendte med et trylleslag iværksætterne Joachim Ante, David Helgason og Nicholas Francis ind på listen.

Det falder i øjnene, at det især er ”gamle penge” fra industrialderen, der præger toplisten år efter år.

Er der så slet ikke nogen, det er gået skidt for? Jo, der er 15 rige, der måtte forlade listen, og dermed er der også 15 nye, der er kommet med i dette kapitalstærke alternativ til Kraks Blå Bog.

Men tabere fås i mange afstøbninger. Forleden meddelte JydskeVestkysten i en overskrift, at industrivirksomheden Linak var ”hårdt ramt af pandemien”. Det var et stærkt udsagn, for profitten i den sønderjyske koncern faldt ganske vist med 167 millioner kroner, men der var stadig over en halv milliard tilbage på bundlinjen før skat.

At dømme efter Økonomisk Ugebrevs liste er ejerfamilien, Bent Jensen og hans to døtre, gode for over 16 milliarder kroner, og så er man vel sluppet nådigt igennem coronakrisen. Familien scorer i øvrigt en fremgang på to pladser til en niendeplads på top 100-listen.

Til sidst en pudsig iagttagelse: Danmarks bedste erhvervskommune, Ikast-Brande, (kåret adskillige gange af Dansk Industri) huser hele tre milliardærer fra vidt forskellige brancher.

Det er førnævnte Holch Povlsen fra Bestseller, skaberen af vindmølleproducenten Bonus, Peter Stubkjær Sørensen, samt familien Hessel, der er kendt for salg af blandt andet Mercedes-biler.

Borgmester Ib Lauritsen (V) er synligt stolt:

- Selv om vi har et godt erhvervsklima, er det jo ikke sådan, at vi lokker de superrige hertil. Dem får du ikke til at flytte hertil. Men til gengæld er det meget sjældent, at nogle af de rige forlader kommunen, siger han til ugebrevet.

Se bare. Der er masser af gode historier i sådan en liste.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg


Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Annonce
Erhverv

Klumme: Familieoverdragelse af fast ejendom kan fremover ske efter en +/-20%-regel

Annonce
Erhverv

Klumme: Højt afkast til lav risiko - undervurderer du også din tidshorisont?

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Juryen måtte skride til afstemning for at finde en vinder: Cane-Line er Fyns bedste til vækst

Erhverv

Klumme: Ønskelisten til den danske investorkultur

INSPIRATIONSPRISEN

Torben Larsen viser vejen i kampen mod mangel på arbejdskraft: Derfor fortjener han Inspirationsprisen

Østjylland

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

INSPIRATIONSPRISEN

Jesper Refning modtager Inspirationsprisen på Fyn: Han tror på mennesket og sætte kollegerne fri til at lede selv

Erhverv

Fynsk cannabisfabrik bryder lydmuren - Lægemiddelstyrelsen godkender første danske produkt

Annonce